1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Kostanjeva torta

Čas priprave:

1 h

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Kostanjeva torta
Sestavine
Št. oseb
masla
jajc
sladkorja
moke
škroba
pecilnega praška
kostanjevega pireja
pretlačenega kuhanega kostanja
ruma
sladkorja v prahu
sladke smetane
kakava
marelične marmelade
utrjevalec za smetano
sladkorja v prahu
vode
čokolade
sladke smetane

Opis

biskvit, kostanjeva krema, sladkorni sirup, čokoladni obliv

Priprava

Pečico segrejemo na 175 stopinj in namastimo model za torto, premera 26 cm.

Maslo penasto zmešamo s sladkorjem, postopoma dodajamo rumenjake ter kostanjev pire. Iz beljakov naredimo sneg.

Zmešamo moko, škrob, pecilni prašek ter skupaj s snegom dodamo masleni mešanici in narahlo premešamo. Pečemo 30 minut. Ohlajen biskvit dvakrat vodoravno prerežemo.

Sladkorni sirup: 100 g sladkorja v prahu prelijemo s 150 ml vode in segrevamo, da se sladkor popolnoma stopi, zavremo ter kuhamo toliko časa, da se sirup začne gostiti. Potem odstavimo z ognja ter ohladimo.

Krema: Kostanj pretlačimo, dodamo sladkor, rum ter kakav, postopoma prilivamo sladko smetano, da dobimo homogeno kremo. Preostanek smetane čvrsto stepemo z utrjevalcem ter previdno primešamo kremi.

Torta: Prvo plast testa pokapamo s sirupom, premažemo z marmelado in kremo, pokrijemo z drugim biskvitom, zopet namočimo in premažemo z marmelado in kremo, pokrijemo z zadnjo plastjo biskvita. Torto po obodu namažemo s kremo, po vrhu prelijemo s čokolado, ki smo ji primešali sladko smetano, in okrasimo s kostanjem.