Vroče ta hip

Jabolčni zavitek Uredi recept

Ogledov: 1186

Za koliko oseb: 8 oseb

Čas kuhanja: 25 min

Skupaj: 25 min

Kratek opis

testo, kisla jabolka, rozine

Sestavine
150 ml mleka
250 ml moke
1 kos jajce
2 žlici olja
1 žlica belega vina
1 ščepec soli
50 g mandljevih lističev
100 g masla
60 g drobtin
150 g sladkorja
1 kos limone
800 g kislih jabolk
40 ml calvadosa
40 ml rjavega ruma
50 g rozin
1 ščepec cimeta
2 žlici sladkor v prahu
1 strok vanilije
250 ml mleka
250 ml sladke smetane
6 kosov rumenjakov
80 g sladkorja v prahu
Priprava
  • 1 Za testo rahlo segrejemo mleko. Moko, jajce, olje, vino, ščepec soli in mleko z električnim mešalnikom zmešamo v testo. Položimo ga v naoljeno posodo, namažemo z oljem in za 2 uri postavimo na toplo.
  • 2 Za nadev prepražimo mandlje v ponvi brez maščobe. 50 g masla segrejemo in na njem prepražimo drobtine in 50 g sladkorja. Ohladimo.
  • 3 Limono stisnemo. Jabolka olupimo, odstranimo peške in narežemo na 2-3 mm tanke rezine. Jabolka, limonin sok, preostali sladkor, calvados, rum, rozine, cimet in mandlje zmešamo.
  • 4 Preostalo maslo razpustimo in odložimo. Testo razvaljamo na pomokani kuhinjski krpi na 60 x 60 cm velik kvadrat. Premažemo ga s polovico masla. Na spodnji del potresemo drobtine. Nanje stresemo jabolka. Zvijemo v zavitek in ga položimo v pekač na papir za peko. Pomažemo z maslom in pečemo na drugi prečki od spodaj na 200 stopinjah 20-25 minut. Potresemo s sladkorjem v prahu.
  • 5 Za vaniljevo omako odstranimo sredico iz vaniljevega stroka in jo zavremo v mleku in smetani. Potem sredico odstranimo. Rumenjake s sladkorjem v prahu kremasto zmešamo in med mešanjem vlijemo v zmes vroče mleko.
  • 6 Omako kuhljamo tako dolgo, da postane gosta. Ves čas mešamo in pazimo, da ne zavre! Omako precedimo in postrežemo z zavitkom.

Podobni recepti