pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Prenos podatkov je zunaj EU do 7150-krat dražji

4. 7. 2023; 01.00
Avtor: K.M.
Prenos podatkov je zunaj EU do 7150-krat dražji

Na dopustu izven EU bodi pozorni ob uporabi telefona! foto: Profimedia

Stroški uporabe mobilnih storitev so povsem drugačni, ko gostujete v omrežjih držav zunaj EU. Tu še vedno veljajo posebnosti, ki smo se jih v zadnjih letih, odkar obstaja evrotarifa, morda nekoliko odvadili. Nasvet: izven Evropske unije telefon raje pospravite!

Prenos podatkov je do 7150-krat dražji. Za eno samo minuto klica bodo potrošniki odšteli tudi več kot tri evre, za sporočilo SMS (do 70 znakov) pa celih 60 centov. V tujini vedno plačujemo tako za odhodne klice kot tudi za dohodne. Prav tako nam bodo zaračunali vsako poslano kratko sporočilo (SMS), pri čemer bodo daljše sporočilo (več kot 160 znakov oziroma zgolj 70 znakov ob uporabi šumnikov in sičnikov) zaračunali kot več poslanih sporočil. In, seveda, plačali bomo tudi za vsak kilobajt prenesenih podatkov.

Čeprav so na Zvezi Potrošnikov Slovenije pri tokratnem pregledu ugotovili, da so v izbranih državah pri nekaterih operaterjih cene vendarle nekoliko nižje, večinoma še vedno velja, da sproščena uporaba mobilnega telefona v državah zunaj Evropske unije skoraj ni mogoča. Celovit pregled stroškov po operaterjih v Bosni in Hercegovini, Egiptu, Srbiji, Severni Makedoniji, Maroku, Tuniziji, Združenem kraljestvu, ZDA, Turčiji in Švici najdete na povezavi (dostop za člane z ZPS-geslom), kjer so zbrani tudi stroški gostovanja v omenjenih državah po slovenskih operaterjih.

Kje boste letos dopustovali? foto: Shutterstock

Z višino cen izstopa Telekom Slovenije (edina izjema so nizke cene gostovanja v Združenem kraljestvu), tudi A1 in novi operater re:do nista ravno zgled ugodnega gostovanja. Na drugi strani ima T-2 kar dolg seznam držav, v katerih vsaj pri nekaterih operaterjih ponuja precej bolj sprejemljive cene, tudi za prenos podatkov. Na splošno boste nekaj »popusta« dobili pri izbranih operaterjih na Balkanu, zlasti v državah nekdanje Jugoslavije, in tudi v Turčiji. Že na severu Afrike, kaj šele nekoliko dlje od nas, pa popuščanja pri ceni ni, vsi operaterji so enako dragi. Ne spozabite se v Združenem kraljestvu, kjer po brexitu veljajo nova pravila, prav tako evrotarife ne poznajo v Švici, San Marinu, Andori in Gibraltarju (z izjemo Telekoma Slovenije).

Varnostni izklop prenosa podatkov

Ko cena preseže 61 evrov (z vključenim DDV), morajo operaterji ob gostovanju potrošnikov zunaj držav EU izključiti prenos podatkov. Tako je določila Evropska komisija, ki je želela s tem potrošnike zaščititi pred ekscesnimi stroški, ki bi lahko nastali ob prenosu večje količine podatkov. Za primer omenimo, da bi potrošnik v omrežju, v katerem za 1 MB plača 15 evrov, za prenos 1 GB podatkov odštel več kot 15.000 evrov. Cene za minuto klica v Slovenijo pogosto presegajo dva evra, iz bolj oddaljenih krajev pa boste lahko za vsako minuto pogovora plačali tudi več kot tri evre. Dohodni klici niso dosti cenejši, minuta pogovora bo račun okrepila za vsaj en evro, lahko tudi za več kot dva. Za poslano sporočilo boste največkrat plačali nekaj deset centov, za prenos podatkov pa vse tja do 15 evrov za en sam megabajt, kar je več kot 7000-krat več kot v Evropski uniji.

Dve stroškovni pasti na počitnicah

Nehoten »preskok« na omrežje zunaj EU

Ko smo dovolj blizu meje (do 20 ali celo več kilometrov stran), se telefon lahko priključi na bazno postajo sosednje države, s čimer zapustimo prijazen prostor evrotarife in se znajdemo v svetu divjih cen mobilnih storitev zunaj EU. Pogosto se to zgodi brez vednosti uporabnika telefona, ki je lahko kar naenkrat obveščen, da je s prenosom podatkov v tujini presegel mejo 61 evrov.
Med najbolj kritičnimi so grški otoki blizu Turčije ali Albanije, Ciper, bližina Švice v Italiji, Avstriji, Nemčiji ali Liechtensteinu, Španija blizu Gibraltarja, Severna Irska in podobno.
Rešitev:
- na mejnih območjih bodite vedno pozorni, v katero omrežje ste vključeni,
- ročno izberite operaterja v državi EU,
- mejo stroška za prenos podatkov zunaj EU postavite na ničlo.

Tehnična hiba v omrežjih 4G (LTE)

Kljub izključenemu prenosu podatkov in podatkovnemu gostovanju telefon in omrežje izmenjata majhne količine podatkov. Obračunska enota za prenos podatkov je vsaj 100 kB, zato lahko tudi le nekaj kilobajtov podatkov pomeni konkreten strošek, še zlasti, če se ta izmenjava zgodi večkrat.
Rešitev:
- v nastavitvah telefona odkljukajte prednostno izbiro omrežij 3G ali celo samo 2G,
- tudi tu pomaga postavitev meje stroška za prenos podatkov v omrežjih zunaj EU na ničlo.

prejšnji članek
Enostavne ideje za porabo 100 kalorij
Zdravje
Enostavne ideje za porabo 100 kalorij
naslednji članek
Zakaj konec restavracije Ane Roš?
Svet slavnih
Zakaj konec restavracije Ane Roš?
#obraziavenija
obraziavenija