pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Rdeča barva za mladi par

11. 2. 2016; 10.00
Avtor: Marjetka Pajk u.d.a.i.
20150626-PET_0813

foto: Peter Škrlep

V prestolnici si je mladi par uredil svoje prvo skupno domovanje v majhnem stanovanju v stari hiši.

Pred prenovo je bilo stanovanje naseljeno s študenti, ki niso prav veliko dali na videz prostora. Stanovanje ima predprostor, manjšo kopalnico s straniščem, kuhinjo ter dve sobi. Ker je hiša stara, so v stanovanju tudi oboki, ki dajejo prostorom poseben čar.

Ob mojem prvem obisku je bilo stanovanje videti precej pusto. Kopalnica je bila sicer že prenovljena, čeravno ne čisto po okusu novih lastnikov. Prav tako kuhinja. V sobah je bil položen laminat, v vhodnem delu in kuhinji pa keramične ploščice. Po tehtnem premisleku smo se odločili, da za zdaj tla ter kopalnico in kuhinjo pustimo takšne, kot so, in poskusimo z barvami in dodatki polepšati prostore. Preostali dve sobi pa bi v celoti dobili novo pohištvo in dodatke. Mlada lastnika sta ljubitelja živahnih barv, zato sem se v hipu odločila in jima predlagala, da stanovanje zažari v rdeči barvi, barvi ljubezni, strasti in pozitivne energije.

Vhodni del je ostal praktično nespremenjen, le nekaj okrasnih tabel z napisi in manjša preproga so bili strošek, in še to majhen. Kopalnica je dobila nov, sodobnejši umivalnik in nove armature. Na steno ob kabini za prhanje smo dodali polico za odlaganje brisač in kozmetike, stensko omarico nad umivalnikom pa smo nadomestili z lepim ovalnim starinskim ogledalom srebrne barve. Kopalnico smo »začinili« z rdečimi preprogami in brisačami.

Kuhinja je bila opremljena skromno. Bila je pusta in prav nič prijaznega videza. Večja obokana stena je zdaj prebarvana z bež barvo. Staro mizo in stole smo zamenjali z novimi. Pod oknom smo pustili staro masivno visoko mizo in ob njej dva visoka stola. Na okno smo obesili laneno zaveso, in kotiček za jutranje pitje kave in klepet je v hipu postal prijaznejši. Stene smo polepšali še z večjo stensko uro ter belimi in črnimi policami. Kuhinjskim omaricam smo zamenjali kljukice, ki so po novem črne. Svetle stenske ploščice, ki jih lastnika nista zamenjala za kakšno drugo stensko oblogo, smo polepili s prikupnimi nalepkami. Za piko na i smo na tla položili črno preprogo z napisom. Kuhinja je z barvami in dodatki postala pravo nasprotje stare. Tudi tu sem poskrbela za manjše rdeče poudarke, ki pa so postali veliko bolj opazni v sobah.

Osrednji prostor je postal dnevni prostor – tukaj je rdeča barva prišla do polnega izraza. Obokana stena je rdeča, prav tako preproga in atraktivna sedalna blazina. Lastnika se nista odločila za klasično sedežno garnituro, temveč za dve postelji, ki smo ju postavili kotno. Večkrat imata obiske, ki ostanejo dan ali dva, zato je postelja bolj primerna kot sedežna garnitura. Na steno ob posteljah smo postavili končne stranice postelj, ki smo jih zaradi kotne postavitve morali odstraniti, in tako zaščitili steno. Z okrasnimi blazinami smo sedalni kot naredili še udobnejši in lepši.

Da ne bi bilo v prostoru preveč rdeče barve, je večina pohištva bela. Dodatki, luči in slike so bili skrbno izbrani, tako skupaj tvorijo lepo celoto. Bež zavese in svetla barva postelj umirijo rdeče »strasti«.

Tudi v spalnici je obok, ki je pobarvan z rdečo barvo. Prostor ni prav velik, zato smo vanj postavili le udobno posteljo, garderobno omaro in taburet. Seveda brez nočne omarice, preproge in svetilke ni šlo. Slika na steni, rdeča lanena zavesa ter tri bele stenske police so edini okras v sobi in so pripomogle k lepšemu videzu.

Rdeče-bela zgodba daje živahen pečat temu malemu stanovanju. Lastnika sta srečna in se počutita v njem odlično. Zaljubljenost in strast ni opazna le med njima, ampak se čuti tudi v njunem novem domu.

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

foto: Peter Škrlep

prejšnji članek
Spalnica za užitek in počitek
Življenjski slog
Spalnica za užitek in počitek
naslednji članek
Kako narediti, da je hiša bolj domača?
Življenjski slog
Kako narediti, da je hiša bolj domača?