GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Drobne ideje za dobro počutje

13. 8. 2017; 06.00
Avtor: R. P.
Drobne ideje za dobro počutje
Kako lahko upočasnimo korak, kadar nam življenje uide iz rok in dogodki začnejo prehitevati sami sebe? Čisto preprosto: z drobnimi idejami za dobro počutje.

Najboljše metode sproščanja 

Kako lahko upočasnimo korak, kadar nam življenje uide iz rok in dogodki začnejo prehitevati sami sebe? Čisto preprosto: z drobnimi idejami za dobro počutje, ki preženejo stres in nam dušo napolnijo z novo energijo. Pripravili smo jih za različne tipe žensk, zato bo vsaka med vami gotovo našla kaj zase. 

Za živčne


Vedno ste v pogonu in za vse seveda poskrbite sami. Zase vam ostane komaj kaj časa.
Masaža s prsti: Poznate sproščujoč občutek, ko vam na obraz lahkotno padajo dežne kapljice? Ustvarite si ta občutek sami. S prsti nežno tapkajte po obrazu - to vas bo pomirilo in že po nekaj trenutkih vam bo postalo tako všeč, da sploh ne boste hoteli odnehati.
Globoko dihanje: Vzemite si dve minuti časa. Udobno se namestite in zaprite oči. Levo nosnico si zamašite in vdihnite skozi desno. Izdihnite ravno nasprotno - skozi levo nosnico, medtem ko si desno zamašite. Dvajsetkrat tako izmenično vdihujte in izdihujte - vaja uravnoveša hormone v telesu. 
Pritiskajte: Proti bolečinam v glavi, ki so posledica živčne napetosti, pomaga tudi akupresura. S sredincem in kazalcem obeh rok pritisnite na sence. Zadržite pritisk dve minuti.
Nežnosti: Zaprite oči, primite v roke debel čopič za nanašanje pudra in se z njim pet minut nežno božajte po obrazu. Počasni gibi bodo sprostili napete mišice in vas pomirili, kajti povsod po koži potekajo živčne poti, ki bodo prijetne dražljaje prenesle do možganov.
Hrana za živce: Sončnično seme je pravi ubijalec stresa. Vsebuje krepčilni vitamin B, zato še preden vas zajame živčnost, pohrustajte tri žlice teh okusnih semen. 

Za napete


Naložili ste si veliko dela, vzamete pa si komaj kakšen odmor. Zato imate napete mišice in mišične krče.
Odpišite bolečino: Terapija s fenom se sliši malce nenavadno, vendar pomaga zoper napetost. Prižgite sušilnik za lase in vroč zrak za tri minute usmerite v gola ramena. Toplota bo razorožila bolečino in jo preprosto odpihnila.
Zehajte: Ste pod neznosnim pritiskom? Potem poskusite zehati. Tako bo telo zajelo vase veliko količino kisika, počutili se boste bolj budni in tudi precej bolj sproščeni.
Razgibavanje čeljusti: Najprej močno stisnite zobe, nato sprostite čeljust. Usta rahlo odprite. Stresite z glavo, prav tako z rameni in rokami.
Zoper bolečine v križu: Vas boli hrbtenica? Sedite na stol in se z zgornjim delom telesa nagnite navzdol, dokler se z rameni ne dotaknete stegen. Roke naj vam pri tem prosto nihajo. Ostanite v tem položaju, dokler ne začutite olajšanja. 

Za izčrpane


Zaradi stalnih pritiskov slabo spite. Čez dan ste pogosto tako utrujeni, da vas že malenkosti vržejo iz tira.
Upočasnite tempo: Včasih je kratko malo vsega preveč in takrat ne pomaga nič drugega, kot upočasniti tempo. Med hojo zavestno upočasnite korak ter vsak dan odkrijte nekaj prednosti samote. Ta časovna past bo prinesla sprostitev malim sivim celicam. Delo vam bo zatem šlo veliko bolje od rok.
Meditacija ob svečah: Svetloba sveč pomirja in uravnoveša telo in duha. Idealna sprostitvena vaja: Sedite pred prižgano svečo in se za nekaj minut osredotočite na opazovanje njenega plamena. Nato zaprite oči. Zdaj se vam je sveča prikazala v notranjem očesu. Takoj ko izgine, oči odprite in vajo ponovite - skupaj petkrat.
Drgnjenje rok: Drgnite s palcem in kazalcem ene roke ob enaka prsta druge roke. To sprošča napetost, odpira pot za pritok nove energije - učinkovito je tudi, kadar obtičite v prometnem zamašku.
Odmor za počitek: Ob koncu dneva ste telesno povsem izčrpani in tudi duševno izžeti. Da se vam naslednjič to ne bi zgodilo, si že vmes vzemite odmor - naredite zmenek sami s seboj. Pol ure boste imeli vrh glave. Popijte kavo ali čaj, zavijte v kavarno, privoščite si sladoled in opazujte ljudi, ki hodijo mimo. Lahko greste tudi na pedikuro ali manikiro. Ali pa preprosto ne počnite ničesar in samo glejte v zrak. Psihološki učinek: dobili boste občutek, da imate življenje pod nadzorom in da ste storili tudi nekaj dobrega zase. 

Za občutljive
Nagibate se k perfekcionizmu in popolnosti. Pri večini opravil ste resnično uspešni, kljub temu pa vas razjedajo dvomi.
Potovanje v domišljijo: Kadar udarijo skrbi, jih preženite s sanjarjenjem. Zaprite oči in sanjajte o plaži, gorski vasici ali priljubljenem mestu iz vašega otroštva. To vas bo napolnilo s samozaupanjem in srečo.
Zapisujte si: Načrtujte dan, zvečer napišite na papir vse, kar morate urediti naslednji dan. Vendar previdno. Ne pretiravajte, načrtujte največ 60 odstotkov dneva, da boste imeli še nekaj manevrskega prostora za nepredvidene dogodke.
Kroglice miru: Zveneče krogle či gong (kupite jih lahko v azijskih trgovinah) vam znova dajo zagon, saj poživljajo telo in duha. Udobno sedite in krogli dve minuti kotalite drugo okoli druge - najprej v eni, nato še v drugi roki.
Prigrizki za srečo: Hitra pomoč pri stresu je kos sira in 20 grozdnih jagod. Oboje vsebuje beljakovinsko snov triptofan, ki spodbuja nastajanje hormonov sreče.
Razvijanje obredov: Nagnjeni ste k temu, da počnete več stvari hkrati. Zakaj preprosto ne bi vsega spustili iz rok in v miru uživali v dosedanjih dosežkih? Ustvarite si svoj obred (obisk savne, klepet s prijateljico, rekreacija …) in ga negujte. Njegov učinek bo globoka sprostitev, ob kateri boste pozabili na vse skrbi.

prejšnji članek
Po dolgem dopustu še daljša porjavelost
Moda&Lepota
Po dolgem dopustu še daljša porjavelost
naslednji članek
Sladki obredi
Moda&Lepota
Sladki obredi