požar Škofljica
Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine Škofljica s pozivom vsem mladim staršem z otroki

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pričenja se tekaška sezona. Kako do boljših rezultatov?

24. 3. 2017; 03.00
Avtor: K.M.
tek

foto: Profimedia

Toplejše temperature so v naravo zvabile številne nadebudne tekače.

Pomlad je čas, ko je ravno prav toplo in hkrati ravno prav hladno za aktivnosti na prostem. Sonce še ni tako močno, da bi že ob sprehodu imeli občutek, da boste omedleli, mraz pa ne pritiska tako zelo, da ne bi vedeli, kaj obleči. Zato je trenutni čas najprimernejši za tek na prostem, ki se še vedno uvršča med najcenejše športe. Kljub temu pa morate paziti, da se ga lotite pravilno in iz njega iztisnete le najboljše. 

Cilji

Tako kot pri vsaki stvari si morate tudi pri teku postaviti neki cilj, ki naj bo čim bolj stvaren. S časom lahko ta cilj spreminjate, predvsem po tem, ko vidite, kako napredujete in kakšne so vaše zmogljivosti. Seveda se morate tudi odločiti, ali želite izgubiti kakšen kilogram, pridobiti mišice ali izboljšati vzdržljivost. Nekateri se boste za tek morda odločili zgolj zaradi priložnosti, da si nekaj trenutkov v dnevu vzamete samo zase in se takrat potopite v svoje misli. Od vsega tega je odvisno, kako se bose samega teka lotili in kako bodo potekali vaši tekaški podvigi. Pomembno je, da se pri postavljanju ciljev ne ozirate na ostale ljudi. Če lahko vaši prijatelji vsak večer pretečejo pet kilometrov in pri tem ne kažejo nikakršne utrujenosti, to ne pomeni, da bo z vami kdaj enako. Vsaka oseba je drugačna, podobno je tudi s pridobivanjem kondicije in željami. Zato cilje prilagodite sebi.

Ali popijete premalo vode? Preverite tukaj! 

Oprema je pomembna

Čeprav tek velja za enega najcenejših športov, je oprema vseeno zelo pomembna. Vse od obutve pa do elastike za lase. Seveda je najpomembnejša obutev. To ne pomeni, da morate kupiti najdražje tekaške copate. Nakupu le-teh se morate zelo posvetiti, saj lahko pravilna izbira blagodejno vpliva na vaš tek, napačna pa na dolgi rok škoduje celotnemu telesu. Pomembno je, da upoštevate svojo telesno težo, čas, ki ga boste namenili teku in obliko stopal. Tekaški copati, ki stanejo več sto evrov, so privlačne barve, nimajo velikega blaženja in so dejansko namenjeni bolj teku po tekaški stezi, niso primerni za večkilometrske podvige na prostem. Svetujemo vam, da obiščete različne trgovine in preverite različne modele tekaških copat. Hkrati pa preverite, kakšna je oblika vaših stopal in na podlagi nje izberite pravilno obutev. Stopalo je lahko nevtralno, pronacijsko (gleženj se nagne navznoter) ali supinacijsko (gleženj se nagne navzven). To omenite prodajalcu; če vam bo znal svetovati, potem je vreden zaupanja, če ne bo vedel, o čem govorite, raje obiščite koga drugega.

Oblačila naj bodo prilagojena zunanjim pogojem. Ni treba kupovati profesionalnih oblačil, prilagojenih samo tekaški aktivnosti, a je vseeno priporočeno, da uporabljate majice in hlače, namenjene športni aktivnosti. Ker mora telo dihati, oblačila morajo odvajati vlago stran od telesa in se hkrati sušiti hitreje kot navadna bombažna majica. Tudi če je nekoliko bolj hladno, lahko oblečete pajkice ali čez kratko majico oblečete toplejšo zgornjo plast. Vendar pazite, da bo takšna, da jo boste pozneje, ko se bo telo segrelo, brez težav nosili s seboj. Pri ženskah je pomemben športni nedrček, ki ga med tekom morate nositi, ne glede na velikost prsi. Nekateri ga po pomembnosti celo enačijo s pravilno tekaško obutvijo. Obstajajo takšni z različno oporo, zato različne tudi preizkusite. Logično je, da je večja opora namenjena tistim, ki imajo večje prsi, a je hkrati primerna tudi za tiste, ki boste imele bolj intenziven trening. Zanimivo je tudi, da je tekaški modrček primeren za nekje med 70–90 pranj, nato pa ga morate večkrat zamenjati.

foto: Profimedia

Hrana, ki bo tek olajšala

Pri samem teku je zelo pomembna tudi izbira pravilne hrane, ki ti bo vse skupaj zelo olajšala. Ne bomo razlagali o dietah, ki so pri treningih skoraj nepomembne, ampak o hrani, ki vam  bo dala energijo, da boste lažje pretekli tistih začrtanih nekaj kilometrov.

Tekočina

Ker voda sestavlja od 50 do 60 odstotkov telesne teže in sodeluje pri vseh telesnih procesih, je zelo pomembno, da je v telo vnesete dovolj oziroma da vso izgubljeno ob pravilnem času tudi nadomestite. Če bo telesu primanjkovalo vode, bo tudi vaša tekaška zmogljivost slabša. Ni vse v kondiciji. Zato morate vsak dan popiti dovolj vode. Ob tem mislimo navadno vodo. Tekočina, ki jo v telo vnesete s čaji ali celo kavami, ni všteta, nekaj vode sicer vnese hrana, a te zagotovo ni dovolj. Vaš prvi cilj je tako, da skozi ves dan pijete vodo. Kupite si kakšno od steklenic za vodo in jo vedno nosite s seboj. Pomembno je tudi, da se navadite, da če popijete skodelico čaja ali kave, hkrati ali tik za tem popijete še kozarec vode. Bodite pozorni, da 60–90 minut pred tekom ali kakšno drugo telesno vadbo popijete 0,5–1 litra vode (odvisno je od časa treninga). To je pomembno predvsem zato, ker bo vaše telo v tej uri porabilo zadostno količino tekočine, da se ta ne bo pretakala po vašem želodcu in vam ga otežila, hkrati pa bo vaše telo dovolj hidrirano. S tem preprečite slabost, ki jo ob polnem želodcu čutite ob telesni aktivnosti. Če boste odšli na kratek tek, vam vode ni treba nositi s seboj. Pomembno je le, da naredite požirek ali dva vsakih 15 minut, pri tem pa morate paziti, da res delate majhne požirke.

Ali je postenje dobro za telo? Preverite tukaj!

Hrana in prehrana

Na splošno se morate čez dan izogibati predelani hrani in hrani z visoko vsebnostjo soli in maščob. Velika razlika je že v tem, če si doma sami naredite smuti ali pa kupite 'svež smuti' v tetrapaku. Jej čim bolj raznovrstno hrano. V telo morate vnesti različne hranilne snovi, ki jih to ne more dobiti z vsakodnevnim ponavljanjem. Seveda se sem uvršča tudi čokolada, vendar naj bo tudi ta v zmernih količinah. Najboljši nasvet je ta, da jete večkrat, a manjše porcije. Zajtrk, kosilo, večerja in dve malici. Zraven pa še kaka pest oreščkov in vaše telo bo kar prekipevalo od pozitivne energije, ki jo lahko usmerite tudi v sam šport. Super živila za tek so: mandeljni, banane, brokoli, češnje, špinača, ribe, polnozrnate testenine in arašidovo maslo. Vseeno pa morate, podobno kot pri vodi, tudi tukaj paziti, da hrane v telo ne vnašate vsaj eno uro pred samim tekom, saj lahko v želodcu povzroči slabost, ki tvam otežuje ustrezno aktivnost. Če niste jedli že več ur, kakšne pol ure pred tekom pojejte banano, pest mandljev ali češenj, kosilo pa vas lahko brez slabe vesti čaka po teku.

prejšnji članek
Dejan Vunjak s svojo soplesalko ujet v drugačnem položaju
Resničnostni šovi
Dejan Vunjak s svojo soplesalko ujet v drugačnem položaju
naslednji članek
Neobičajni zvezdniški lepotni triki
Svet slavnih
Neobičajni zvezdniški lepotni triki