Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdrave navade, ki jih morate prakticirati pred spanjem

5. 3. 2023; 03.00
Avtor: K.M.
branje knjige

branje foto: Profimedia

V svoje življenje vnesite določene življenjske navade, ki bodo izboljšale tako vaš spanec kot tudi zdravje in samo življenje.

Trenutno živimo v času, ko je tempo življenja zelo hiter, posameznikov vsakdan pa polen obveznosti in stresa. Zaradi tega se vaše telo težko umiri, kar pa se pozna na vašem spancu in nenazadnje tudi zdravju. Kaj lahko naredite, da svoje telo resnično spočijete? 

Verjamemo, da je zelo lahko večer preživeti med brskanjem po facebooku in instagramu, a bi bilo za vsakega posameznika bolje, da bi ta čas preživel brez motenj. Za začetek zvečer izklopite vse elektronske naprave, sem pa prištejte tudi mobilni telefon, in se sprostite. Odlična alternativa je recimo branje knjig. Za to početje je bilo že znanstveno dokazano, da izboljšuje kvalitetno spanca in zmanjšuje raven kortizola, stresnega hormona, v krvi. Prav tako lahko izboljša zazavne sposobnosti in pomaga pri blagih oblikah anksioznosti in depresije.

Namesto da za sprostitev popijete vrček piva ali kozarec vina, zvečer raje izberite skodelico zeliščnega čaja. Čaj je že sam po sebi ena izmed najbolj zdravih pijač, saj je dobra tako za srce kot tudi za sam imunski sistem, hkrati pa predvsem zeliščni čaj deluje zelo pomirjajoče. 

Če pred spanjem jeste težke obroke, to vpliva na kvaliteto spanja. Ponoči se lahko zbujate, nastopijo pa lahko tudi prebavne motnje. Ker pa ljudje že zaradi mentalnega prepričanja potrebujemo nekaj hrane, izberite prigrizke polne ogljikovih hidratov. Le-ti bodo uravnali notranjo uro v vašem telesu. Odlična izbira so kosmiči z mlekom, zaradi kombinacije ogljikovih hidratov in triptofana, ki blagodejno vplivata na delovanje možganov. 

prejšnji članek
Telesno zmogljivi ljudje so v življenju bolj produktivni
Svet slavnih
Telesno zmogljivi ljudje so v življenju bolj produktivni
naslednji članek
To so odlične vaje za izboljšanje vida
Zdravje
To so odlične vaje za izboljšanje vida