favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pomeni, če je urin rožnate barve?

9. 9. 2023; 03.00
Avtor: Vesna Meško
wc, stranišče

Ko uriniranje postane nočna mora. foto: Profimedia

Če ste oz. boste v prihodnosti opazili, da je vaš urin obarvan rožnato ali rdeče, nikar ne zaženite panike. Četudi je pogled na nenavadno obarvanost urina precej zastrašujoč, je lahko namreč vzrok povsem nenevaren.

Ne, ni nujno, da so sečno tekočino obarvale kapljice oz. izcedki krvi, zlasti, če je urin enakomerno obarvan. Najprej vdihnite in razmislite, ali nemara niste zaužili hrane ali pijače, ki povzroča obarvanost seča. Rožnato barvo urina lahko namreč povzroči določena hrana, kot je denimo večja količina rdečega mesa, pesa, rabarbara, črni ribez in borovnice.

Urin najbolj obarva sok rdeče pese
Rdeča pesa čisti in razstruplja jetra, ledvice in sečni mehur. Ker pomaga pri nevtralizaciji globoko uskladiščenih strupov, jo pogosto svetujejo kot ukrep zoper boleznim ledvic in mehurja. Pesa vsebuje izjemno močan pigment betacian, zato lahko že nekaj minut po zaužitju opazite nadvse nenavadno obarvanost urina in blata. Učinek ni nevaren, obarvanost pa bo izzvenela ob prenehanju uživanja.

Kdaj je rdeča ali rožnata barva urina nevarna?
Tudi če uživate določena zdravila, kot so analgetiki, pomirjevala, odvajala, zdravila proti vrtoglavici in omotici, se lahko sečna tekočina obarva tako rožnato, kot tudi rdeče. V kolikor ste prepričani, da za obarvanost ni kriva prehrana, niti zdravila, potem je vaš strah upravičen.

Obarvanost je potrebno vzeti resno, saj gre lahko za posledico hudih zdravstvenih težav, kot je denimo slabo delovanje ledvic, bolezni prostate, mehurja, ledvičnih in sečnih kamnov, v hujših primerih pa je lahko vzrok tudi rakavo obolenje. V teh primerih ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.

prejšnji članek
Pazite, kako se prepirate
Zdravje
Pazite, kako se prepirate
naslednji članek
6 vaj za manj gub
Moda&Lepota
6 vaj za manj gub