Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako lahko premik ure vpliva na vaše zdavje

28. 3. 2020; 08.51
Avtor: K.M.
NESPEČNOST, SPANJE, BUDILKA

Premik ure sabo prinese tudi nespečnost. foto: Dreamstime

Jutri, ob 2.00 zjutraj se bodo urni kazalci premaknili za eno uro naprej, s tem pa bomo vstopili v poletni čas. Kako dolgo bomo to še počeli in kako premik vpliva na naše in vaše zdravje?

Uro bomo na zimski čas ponovno premaknili 25. oktobra. A premikanju urnih kazalcev bijejo zadnje ure, evropski poslanci so namreč lani odločili, da naj bi bilo premikanje ure ukinjeno leta 2021. Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021.

foto: Profimedia

Zakaj uro dvakrat na leto sploh premikamo? Uro v poletni čas premaknemo z namenom prihranka energije in globalnega varčevanja. Slovenija to počne že vse od leta 1982, prvič so uro začeli sicer premikati po drugi svetovni vojni, v Evropi pa v poletni čas ne vstopi le Islandija. Premikanje ur je v veljavi tudi zunaj EU, vendar pa ga ne uporabljajo Rusija, Kitajska in Japonska. Tudi del Cipra ne premika ur. Ciprski Grki prestavljajo kazalce na zimski čas, ciprski Turki pa ne. Ta postopek so vpeljali z namenom izkoriščenja dnevne svetlobe. Predvsem zato, da ljudje ne bi spali v času naravne sončne svetlobe, delovne in šolske ure pa bi bile temu bolje prilagojene. Čeprav je iz energetskega vidika v tem postopku kar nekaj prednosti, pa obstajajo tudi številne slabosti, ki vplivajo predvsem na posameznikovo zdravje. V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje. 

foto: Dreamstime

V študijah, ki so jih izvedli leta 2016, so dokazali, da sta depresija in jesenski premik ure nazaj na standardni čas zelo povezani. Na splošno jeseni narašča število obolelih ljudi, ki se soočajo z neko vrsto osebne depresije, zato pa naj bi bila kriva tista ena ura večerne svetlobe, ki jo zaradi premika ure izgubijo. Dnevna svetloba je seveda zelo povezana z voljo posameznika, predvsem pa močno vpliva na tiste, ki trpijo za emocionalno motnjo. Že sam sprehod po dnevni svetlobi lahko priskrbi nekaj zaščite, le ta pa se spreminja tudi zaradi spreminjanja časa. 

Premik ure naj bi močno vplival tudi na ljudi, ki se soočajo z močnimi glavoboli ali migrenami. Le-te velikokrat povezujejo z močnimi vizualnimi spremembami, sprememba ure pa naj bi vplivala na spremembo zaznave sončne svetlobe. 

Spanje foto: Dreamstime

Močan vpliv pa naj bi imela sprememba ure predvsem na najstnike, saj naj bi bili zaradi tega postopka bolj izmučeni. Pomanjkanje 1 ure spanja v noči večini poruši bioritem, kar se kaže na njihovi utrujenosti. Vse skupaj pa ima vpliv na njihove šolske dosežke in na njihovo sposobnost za volanom. 

Katera rastlina z domačega vrta je odlična za vaše zdravje? Preverite tukaj! 

prejšnji članek
Tanja Ribič objavila fotografijo iz porodnišnice
Svet slavnih
Tanja Ribič objavila fotografijo iz porodnišnice
naslednji članek
Zveznica Reke ljubezni bo postala mamica
Svet slavnih
Zveznica Reke ljubezni bo postala mamica
#nasazenazenska
nasazenazenska