GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Posledica zdravljenja vraščenega nohta z domačo lekarno

20. 3. 2017; 04.30
Avtor: V. M.
vrascen noht (2)
Se tudi vi soočate z vraščenimi nohti? Čeprav vnetje obnohtnice povzroča hude bolečine, se nikar ne lotevajte reševanja težav z domačimi zdravili, ki lahko stanje še poslabšajo.

Zanohtnica nastane zaradi vraščanja nohta v kožno gubo. Prepoznali jo boste po poškodovani in nabrekli koži ob robu nohta, izpod katere se cedi bistra tekočina, gnoj ali celo kri. Do vraščanja pride zaradi nepravilnega striženja nohtov, nošenja pretesne obutve, poškodbe, slabe higiene, pa tudi zaradi uživanja nekaterih zdravil.

Kako poteka zdravljenje? Če boste obiskali zdravnika, vam lahko slednji ob blažjem vnetju predpiše lokalno antibiotično mazilo. V kolikor bo presodil, da je težava hujša, lahko sledi delna ali celotna kirurška odstranitev nohta. Ker pa je stanje po posegu zelo neprijetno in boleče, vse več posameznikov posega po nebolečem zdravljenju z medicinsko sponko, pri katerem se izboljšuje naravna rast nohta.


Ne zdravite zanohtnice z domačo lekarno!
Ne le nekoč, tudi danes si vse pogosteje poskušamo zdravstvene težave olajšati z domačo lekarno. Ob tem velja nekaj več previdnosti, saj lahko dobronameren nasvet vodi v resnejše obolenje. Tako je tudi z zdravljenjem zanohtnice z domačimi zdravili. Gre za praznjenje ognojka, pri čemer naj bi na poškodovan noht položili rezino limone, slednjo pritrdili s povojem na prst in pustili delovati čez noč. Podoben nasvet podajajo tudi nekateri zdravniki, ki svetujejo, da se na vneto tkivo položi košček kruha, ki ga poprej namočimo v mleko, nato pa prekrijemo z gazo in povojem ter prav tako pustimo delovati čez noč.

Zakaj je tovrstno zdravljenje nepriporočljivo? Vnetje lahko vodi tudi v hudo bakterijsko okužbo, zato je zelo pomembno, da se ne poslužujete nasvetov, ki narekujejo vlaženje obolelega predela v daljšem obdobju, kot je denimo tekom noči. Na ta način namreč ustvarimo idealno okolje za razvoj bakterij, ki zaradi razmočene kože zlahka vstopijo v obnohtno tkivo. Vnetje se lahko tako zelo razširi, da ni potrebna le popolna odstranitev nohta, v resnejši primerih se namreč lahko vnetje celo razširi na kost.

Zanohtnica nastane zaradi vraščanja nohta v kožno gubo.

Zanohtnica nastane zaradi vraščanja nohta v kožno gubo. foto: Profimedia

prejšnji članek
Nika Urbas Ambrožič: "Denis, ti o svilenih kombinežah veš ogromno!"
Svet slavnih
Nika Urbas Ambrožič: "Denis, ti o svilenih kombinežah veš ogromno!"
naslednji članek
Tedenski numeroskop: Ni omejitev!
Zdravje
Tedenski numeroskop: Ni omejitev!