kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Proč z rokami!

18. 3. 2017; 12.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
ženska

foto: Arhiv Bodi zdrava

Čeprav so roke najbolj priročno orodje našega telesa, vendarle obstajajo predeli, ki se jih z rokami ne bi smeli dotikati.

Mnoge študije kažejo, da so naše dlani najbolj umazan del naših teles, zato imajo ključno vlogo pri prenosu bacilov, ki so v zimskih dneh še toliko bolj na pohodu. Tudi če si roke redno temeljito umivate, so kmalu spet izpostavljene bacilom in bakterijam, saj so najbolj v stiku z 'nečistim' okoljem. Če si že nekaj časa niste postrigli nohtov ali radi nosite veliko ročnega nakita, potem ste še toliko bolj obloženi z vsemi bakterijami in drugimi skritimi mikroskopskimi grožnjami, ki se skrivajo v gubah vaših dlani. In če so roke bakterijsko tako izpostavljen del, je seveda logično, da se tistih najbolj občutljivih predelov naših teles z njimi ni priporočljivo dotikati.

Ušesni kanal

Tako kot si praviloma ušes ne bi smeli čistiti z vatiranimi paličicami, v njih ne bi smeli potiskati tudi prstov, kadar čutimo srbenje. Zakaj? Ker v ušesa pravzaprav ne bi smeli potiskati ničesar. Koža v ušesnem kanalu je namreč precej tanka in kakršno koli draženje bodisi s prstom ali predmetom (pa naj bo ta še tako mehak in prefinjen, kot je vatirana paličica) lahko pripelje do drobnih prask in raztrganin. Te so lahko precej nevarne, saj so ušesa eden najbolj občutljivih delov telesa in precej dovzetna za vnetja. Če pa se v te drobne poškodbe tanke kože ujamejo še bakterije z naših prstov, stvar lahko postane precej neprijetna in nevarna. Če vas v notranjosti ušes nenehno srbi, ne poskušajte raznih domačih zdravil in prijemov, ampak obiščite otorinolaringologa, ki bo znal najti rešitev za vašo težavo.

Obraz

To ne more biti res, boste rekli. Kako pa naj si drugače umijemo obraz kot z rokami? Za umivanje obraza in nanašanje kozmetike so roke povsem sprejemljive, to pa je tudi vse, kar z njimi na obrazu lahko počnemo. Vsega drugega se preprosto izogibajte. Izogibajte se stiskanja mozoljev, izogibajte se dotikanja obraza … Kakršen koli nepotreben stik umazanih rok s kožo na obrazu lahko pripelje do bolezni ali izbruha neželenih mozoljev. Na površini naših prstov so namreč telesu lastna olja, ki pri dotikanju obraza zamašijo pore in posledično povzročijo mozolje.

Zadnjica

Morda se zdi to nekoliko nepotrebno poudarjati, a naše dlani in zadnjica naj bodo v stiku zgolj pri brisanju in umivanju. Kakršen koli drugi stik zaradi kakršnih koli razlogov je že lahko izredno nevaren, saj so na našem zadnjiku bakterije, ki lahko s prenosom prek rok, s katerimi se dotikamo skoraj vsega, pripeljejo do resnih zdravstvenih težav in okužb. Če se zaradi kakršnega koli razloga torej že morate dotakniti svoje zadnjice, si takoj po tem temeljito umijte roke.

Oči

Tudi pri očeh veljata zgolj dve izjemi, kadar gre za dotikanje z rokami. Kadar v oči vstavljate leče in kadar iz njih izpirate tujek, ki je zašel tja. Sicer pa so oči tisti izjemno občutljivi del telesa, ki se ga nikar ne dotikajte z rokami. Bacili namreč lahko v oči zaidejo z lahkoto. Samo pomislite, kolikokrat se je že v vaših očeh povsem nepojasnjeno našel tujek. Oči so precej občutljive za okužbe, ki so lahko blažje, kot je pordečitev očesa, ali hujše, kot je resna infekcija. Držite se pravila, da se oči ne dotika in ne menca.

Usta

Če želite zboleti, potem je najbolj zanesljiv način ta, da se z rokami, s katerimi ste se dotikali javno izpostavljene površine, dotaknete svojih ust ali sežete vanje. Dokazano kar tretjina vseh okužb nastopi zaradi prenosa bacilov z rok na usta. Po britanski raziskavi sodeč ljudje v službi, kadar nam je dolgčas, roke k ustom ponesemo v povprečju kar 23-krat na uro. Kadar smo zaposleni, pa kar 6-krat. Ljudje se torej neverjetno pogosto dotikamo svojih ust, kar je tudi eden najpogostejših vzrokov za to, da zbolimo.

Notranjost nosu

Vrtanja po nosu bi nas morali odvaditi že v zgodnji mladosti, a kadar v nosu kaj močno zasrbi, ga ni junaka, ki ne bi s prstom segel vanj in podrgnil po mestu, kjer srbi. Raziskava, izvedena leta 2006, je pokazala, da ljudje, ki redno vtikajo prste v nos, kar za polovico pogosteje zbolevajo za okužbami, ki jih povzročajo stafilokoki.

Koža pod nohti

Da bi se izognili okužbam, bi morali nohte imeti dolge največ dva milimetra, pravijo strokovnjaki. To je namreč dolžina nohta, pri kateri kožo pod nohti še lahko očistimo in se tako znebimo bacilov, ki se radi zadržujejo pod nohti. Pri kratkih nohtih namreč lahko nečistoče pod njimi odstranimo z vodo ali mehko krtačko. Kadar moramo nečistočo zaradi dolžine odstranjevati z raznim orodjem za čiščenje, že lahko poškodujemo kožo pod nohtom, kar vodi v okužbe in celo glivična obolenja, v nekaterih primerih pa lahko zaradi poškodb in okužb noht na določenem mestu celo odstopi od tkiva pod njim.

prejšnji članek
Naredite jih sami
Moda&Lepota
Naredite jih sami
naslednji članek
Šokirani gledalci: Spravil jo je v hudo zadrego ...
Resničnostni šovi
Šokirani gledalci: Spravil jo je v hudo zadrego ...