reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Verjetno najboljši pripravek, ko napadejo alergije

15. 3. 2017; 03.00
Avtor: K.A.
kihanje

Če imate simptome alergije si pomagajte z naravnimi rešitvami. foto: Profimedia

Za veliko ljudi sta pomlad in začetek poletja sezona alergijskih obolenj. Že res, da alergij ne moremo v celoti odpraviti, a si z naravnim pripravkom lahko pomladne dni še kako olajšamo.

Cvetni prah že povzroča prve nevšečnosti vsem tisti, ki imajo težave z alergijami, zato bo verjetno prav prišel domač pripravek, ki bo olajšal dneve, ko je v zraku še posebej veliko primesi. 

SOS domači pripravek 

Sestavine:
30 g koprive
20 g šipka
20 g trpotca
15 g črnega sleza
15 g bezga
10 g materine dušice

Priprava:
Zmešajte vse sestavine in jih prelijte z litrom vroče vode, pusite stati pol ure, nato pa poparek precedite. Napitek pijte po malem skozi cel dan. Kopriva je naravni zaviralec alergij in zato odlično deluje pri vseh vrstah alergij. Poleg tega koprive vsebujejo veliko železa in vitamina C, čistijo kri in jetra, kar je odlična rešitev tudi pri pomladanski utrujenosti, slabi koncentraciji in pri oslabljenemu imunskemu sistemu. Šipek je izjemno bogat z vitaminom C, trpotec velja za naravni antibiotik, še posebej je blagodejen za dihalne poti. Črni slez ščiti sluznico in dihalne organe, obenem pa deluje protivnetno. S svojimi zdravilnimi sestavinami pa na dihalne organe odlično delujejo tudi bezeg, pljučnik, materina dušica in tudi timijan.

Narava ima številne odgovore, ko napadejo alergije. foto: Arhiv Bodi zdrava

In kaj nam še ponuja narave, ko so na pohodu alergije?

Ameriški slamnik in ginko
Pripravki iz ameriškega slamnika in ginka so odlični v boju s sezonskimi alergijami, velja pa, da so še bolj učinkoviti, če s pripravo začnemo že nekoliko prej, ko sezonske alergije še niso na pohodu.

Majaron
Dve čajni žlički majarona prelijte z dvema decilitroma vrele vode in pustite stati 10 minut, nato pa precedite. S tem pripravkom spirajte nosnice, lahko pa z njim tudi namočite vato in jo za nekaj časa vstavite v nosnice. 

Olivno olje
Notranjost nosnic natrite z olivnim oljem vsakič, ko se odpravite ven. Tanek sloj olivnega olja bo ustvaril mehanično prepreko na nosni sluznici in tako preprečil vstop alergenom in s tem morebitno alergijsko reakcijo na dihalnih poteh.

Eterično olje evkaliptusa


V prostoru kjer se največ zadržujete uporabljate svečnik, ki vam omogoča, da na vrhnji del nalijete nekaj vode in notri kapnete dve do tri kapljice eterične olja. To bo prostor prijetno osvežilo, vam pa pomagalo, da se boste lažje spopadali z nadležnimi alergijami.

prejšnji članek
Tefal navdušil  - izbrana sta produkta leta 2017
Moda&Lepota
Tefal navdušil - izbrana sta produkta leta 2017
naslednji članek
FOTO: Visoko noseča Beyonce blestela v seksi črni obleki
Svet slavnih
FOTO: Visoko noseča Beyonce blestela v seksi črni obleki