Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Razbiti miti o kruhu

12. 3. 2017; 02.00
Avtor: Tina Osterman/revija Bodi zdrava
Razbiti miti o kruhu
Po starem ljudskem izročilu je kruh osnovno živilo, zaradi svoje priljubljenosti pa je včasih ločeval tudi med revnimi in bogatimi. V zadnjem času je kruh postal glavni sovražnik vitke postave in zdravega načina življenja, zato smo za vas razbili nekaj javnih neresnic o tem živilu.

MIT 1: KRUH REDI

Večina ljudi verjame, da kruh redi, zato ga zlasti pri dietah uživajo pod priporočeno dnevno mero. Vsaka rezina kruha vsebuje zdrave beljakovine, minerale, železo in vitamin B9, količina kalorij in maščob v živilu pa je zmerna. Poleg tega kruh (zlasti polnozrnati) vsebuje vlaknine, ki zagotavljajo občutek sitosti, skrbijo za črevesno floro in zmanjšajo potrebo po zaužitju živil z višjo energetsko vrednostjo. Kruh pomaga, da je naša dieta zdrava in uravnotežena, zato je teza o izključni funkciji povečevanja telesne mase neupravičena. Pravzaprav daje dieta s kruhom z visoko vsebnostjo vlaknin najboljše rezultate. Raziskovalci z britanskega inštituta so ovrgli obtožbe, da je kruh krivec za nabiranje odvečnih telesnih kilogramov, povzročitelj slabosti, glavobolov in utrujenosti. Po izsledkih ne redi kruh, ampak prevelika količina živila ter razni namazi in priloge. Za povprečno dejavno osebo zadostujejo štiri rezine kruha na dan.

MIT 2: POLNOZRNATI KRUH IMA MANJ KALORIJ KOT BELI

Številni verjamejo, da ima polnozrnati kruh manj kalorij kot beli, in četudi ima na 100 gramov približno 40 kalorij manj, med njima ni ključna razlika v vneseni energiji v telo. Glavna razlika med njima je v količini vlaknin in hranil. Polnozrnati kruh ima nizek glikemični indeks, medtem ko ima beli visokega. Zaradi višjega indeksa beli kruh hitro dvigne in spusti raven krvnega sladkorja, zato smo po njem spet kmalu lačni in brez energije. Poleg tega je beli kruh pripravljen iz moke, ki je tako prečiščena, da izgubi vse hranljive snovi. Polnozrnati kruh pa v nasprotju z belim vsebuje tudi 80 odstotkov amilaze, ki jedi počasi naprej pošilja v debelo črevo, zato se energija počasi sprošča v kri, počasneje prebavljamo ter smo dlje časa siti in polni energije.

MIT 3: KOS KRUHA MANJ REDI KOT BOMBETA 

V javnosti je močno razširjeno prepričanje, da je kos kruha ali skorja manj kalorična kot bombeta, vendar gre pri isti moki pravzaprav za isti izdelek. Edina razlika je, da je pečena skorja dehidrirana, medtem ko bombeta v sebi zadrži večjo koncentracijo vode in ima zato značilen gobast videz. Bombeta ima zaradi večje koncentracije vode manj kalorij kot skorja, kjer se na manjši površini koncentrira več hranil in kalorij. Presenetljivo je torej, da je pri enaki teži bombete in skorje slednja torej bolj kalorična.

MIT 4: KRUH ŠKODUJE ZDRAVJU

Po mnenju mnogih naj bi bil kruh glavni krivec za slabo počutje in številne bolezni, raziskave pa kažejo, da ga ljudje zelo pogrešajo na svojem jedilniku. Velja prepričanje, da je za zdravje najslabši beli kruh, saj zaradi večjega odstotka pšenice vsebuje nadpovprečne ostanke pesticidov ter povzroča razne jetrne, črevesne bolezni, težave s hrbtenico in sklepi. Za zdravje naj bi bil najboljši kruh iz temne moke, vendar tudi ne za vse. Ljudje z občutljivim prebavnim sistemom imajo zaradi temnejšega kruha in odvajalnega učinka vlaknin lahko še hujše bolezenske znake. Postavljamo trditev, da kruh v zmernih količinah blagodejno vpliva na zdravje, saj nas pomirja. Ogljikovi hidrati v kruhu se namreč razkrojijo v glukozo in v naših možganih sprožijo proces nastajanja hormona sreče. Za zdravje se vam kruhu ni treba odreči, najbolj zdrav pa je zagotovo domači, saj ne vsebuje škodljivih konzervansov in dodatkov.

prejšnji članek
Konec trpljenja pri 'tistih dneh'
Zdravje
Konec trpljenja pri 'tistih dneh'
naslednji članek
7 razlogov: Zakaj moškim ni všeč najljubši ženski spolni položaj?
Odnosi
7 razlogov: Zakaj moškim ni všeč najljubši ženski spolni položaj?