gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naredite vse za zdravje svojih ledvic

8. 3. 2017; 07.00
Avtor: K.M.
joga

foto: Profimedia

Jutri, 9. marca, praznujemo svetovni dan ledvic, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, s katerimi boste poskrbeli, da bodo te ostale zdrave.

Kar 10 odstotkov prebivalstva ima kronično ledvično bolezen, ki je lahko posledica različnih dejavnikov. Eden izmed glavnih je zagotovo debelost, saj imajo ljudje s prekomerno težko kar 83 odstotkov večje tveganje, da zbolijo. Najmanj kar lahko naredite za zdravje svojih ledvic je to, da živite zdravo, izbirate zdravo prehrano, se dovolj gibate, zaužijete dovolj tekočine in svojemu telesu namenite dovolj spanja. 

Pravila za zdravje ledvic: 
- Ohranjajte dobro telesno kondicijo in bodite fizično aktivni.
- Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi.
- Redno nadzorujte višino krvnega tlaka.
- Jejte zdravo, manj slano hrano.
- Zaužijte ustrezno količino tekočine, vendar naj bo le-ta res ustrezna in s pitjem vseeno ne pretiravajte.
- Ne kadite, oziroma vsaj zmanjšajte število cigaret. 
- Bodite zmerni pri uporabi zdravil, ki so na voljo brez recepta. To, da jih lahko prosto kupite, še ne pomeni, da jih lahko kar tako tudi jeste. Včasih kakšno lažjo bolečino v glavi raje pozdravite z zdravo prehrano, kot pa da v isti sekundi že posežete po protibolečinskih tabletih. 
- Opravite pregled delovanja ledvic, če sodite v katero od naslednjih rizičnih skupin: imate sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, imate prekomerno telesno težo, imajo kdo od vaših svojcev kronično ledvično bolezen.

foto: Profimedia

Ta hrana je odlična za ledvice: 

Poleg splošne zdrave prehrane lahko za zdravje ledvic poskrbite tudi s hrano, ki zaradi svoje zasnove odlično vpliva na njihovo delovanje. Zato na svoj jedilnik dodajte sledeča živila: rdeča paprika, zelje, cvetača, česen, čebula, jabolka, jagodičevje, češnje, rdeče grozdje, jajčni beljak, ribe in olivno olje. 

Tako boste poskrbeli, da bodo ledvice dobile snovi, ki jih potrebujejo, hkrati pa boste pospešili njihovo delovanje. Možnosti za obolenje s tem občutno zmanjšate. 

Debelost je eden izmed ključnih dejavnikov

Prekomerna telesna teža poveča tveganje za razvoj številnih kroničnih bolezni in stanj, vloga, ki jo ima pri razvoju in napredovanju bolezni ledvic, pa se le redko omenja. Z zdravo prehrano, povečano telesno dejavnostjo, zadostnim pitjem tekočine in dovolj spanja lahko preprečite samo debelost. Hkrati pa ravno tak način življenja pozitivno vliva tudi na ledvice same. Tako lahko opazite, kako je zdravje v resnici zelo povezano. 

Preberite še, kako na vaše telo vpliva regratov čaj. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Pa smo vendarle dočakali to fotografijo Kim Kardashian!
Svet slavnih
Pa smo vendarle dočakali to fotografijo Kim Kardashian!
naslednji članek
FOTO: Mini kopalke, ki so jih na plaži vsi občudovali
Svet slavnih
FOTO: Mini kopalke, ki so jih na plaži vsi občudovali