mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Konec trpljenja pri 'tistih dneh'

12. 3. 2017; 05.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
postelja, menstruacija, bolečina

foto: Profimedia

Če tudi vas muči predmenstrualni sindrom (PMS) in trpite za bolečimi menstrualnimi krči, se vam šale o PMS-ju zagotovo ne zdijo niti približno smešne. Preden pa posežete po zdravilih proti krčem, se težav pred in v 'tistih dneh' lotite s pomočjo narave.

Povečajte vnos tiamina

Različne študije so dokazale, da dodajanje vitamina B1 oziroma tiamina lajša menstrualne krče. Pomanjkanje tega vitamina namreč niža bolečinski prag, povečuje pojav mišičnih krčev ter utrujenost in razdražljivost. Ob pomanjkanju tiamina postane razdražen tudi želodec, kar še dodatno poslabša nespečnost, ki se pogosto pojavlja ob pomanjkanju vitamina B1. Ko zvečer utrujeni ležite v postelji in ne morete zaspati, je menstrualne bolečine zagotovo še toliko težje prenašati. Zato v svoj jedilnik dodajte nekoliko več hrane, bogate z vitaminom B1: polnovredna žita in izdelke iz polnozrnate moke, kvas, stročnice, krompir, jajčni rumenjak, oreščke, večino zelenjave in sadje, ribe ter pusto svinjino. Ali ste vedeli, da četrt skodelice sončničnih semen zadovolji že več kot polovico dnevne potrebe po vitaminu B1? Vsekakor dodaten razlog, da si večkrat na dan privoščite različna semena in oreščke, ki vsebujejo tudi veliko vitamina E. Slednji prav tako pomaga lajšati PMS – tako telesne kot duševne simptome.

Magnezij ni samo za nosečnice

Čeprav znanstveniki še niso dokončno odkrili, kako magnezij učinkuje na PMS, študije vendarle dokazujejo, da dodaten vnos magnezija pomaga pri lajšanju težav s PMS-jem. V študiji, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, so ugotovili, da so ženske, ki so dnevno uživale 200 miligramov magnezija (toliko ga dobimo iz četrt skodelice mandljev ali dveh obrokov špinače), v času PMS-ja pridobile manj teže ter izkusile manj napihnjenosti in občutljivosti prsi. Magnezij je namreč pomemben pri tvorbi hormona dopamina, ki izboljšuje počutje ter pomaga vzdrževati ravnovesje v ledvicah in nadledvičnih žlezah, kar zmanjšuje zadrževanje tekočine, ki se pogosto pojavlja v času PMS-ja. Če vas torej muči PMS, poskrbite, da zaužijete dovolj zelenolistne zelenjave, stročnic, oreščkov, polnozrnatih žit in morske hrane, ki vsebujejo največ magnezija. Lahko si pomagate tudi z magnezijevimi prehranskimi dodatki, ki vsekakor niso le za nosečnice, ki imajo težave z zatrdevanjem nosečniškega trebuščka.

Čudežna ingver in kamilica

Kamor koli po svetu se boste odpravili (od ameriških staroselcev do Indije in Kitajske), povsod vam bodo zdravilci v boju proti menstrualnim krčem priporočali ingverjev čaj. Ingver namreč vsebuje spojine, ki pri zaviranju prostaglandinov (ti sprožajo krče) delujejo podobno kot nesteroidna protivnetna zdravila, na primer ibuprofen. Poleg tega ingver vsebuje tudi štiri antispazmodične agente, ki sproščajo mišice in tako lajšajo krče. Ingverjev poparek proti menstrualnim krčem pripravite tako, da pol žličke ingverja v prahu (ekološkega, da bo učinek zares pravi) zalijete z vrelo vodo, pokrijete in pustite stati pet minut. Čaj nato precedite in si v času PMS-ja privoščite dve do tri skodelice na dan. Če pa vam ingver nikakor ne diši ali vam je po njem celo slabo (slabost je lahko tudi znak močno razširjene kandide), je v boju proti menstrualnim krčem dober pomagač tudi kamilični čaj, ki se v te namene uporablja že stoletja. Tudi kamilica ima namreč antispazmodične lastnosti, ki pomirjajo krče, poleg tega pa deluje pomirjevalno na živce in tako lajša tudi psihične simptome PMS-ja. Za dober učinek v skodelico vrele vode dodajte dve kamilični čajni vrečki in poparek pustite stati deset minut. Čez dan popijte dve ali tri skodelice kamiličnega čaja, za dober spanec pa si eno privoščite še pred spanjem.

Stran od čokolade!

Številne študije so pokazale, da hrana, bogata s kalcijem in vitaminom D, pomaga lajšati simptome PMS-ja. Znanstveniki sicer še niso odkrili, v čem je sinergistična moč tega dvojčka, vendar rezultati kažejo, da deluje. Večja študija, ki je zajela približno 3000 žensk, je odkrila, da so tiste, ki so s hrano zaužile približno 1200 miligramov kalcija in 400 IU vitamina D, imele za tretjino manj možnosti za PMS kot tiste, ki so kalcija in vitamina D zaužile občutno manj. Kako zelo prehrana vpliva na PMS, dokazuje tudi druga ameriška študija, v kateri so ugotovili, da zmanjšanje živalskih maščob v prehrani z običajnih štirideset na dvajset odstotkov pomeni statistično veliko razliko pri simptomih PMS-ja. Občutek napihnjenosti, nihanje razpoloženja in težave z zbranostjo so se opazno zmanjšali. Težave s PMS-jem poleg živalskih maščob povečujejo tudi enostavni ogljikovi hidrati, zato naslednjič, ko vam bosta pred menstruacijo zadišala čokolada ali sladoled, premagajte to željo in si raje privoščite sadno ali zelenjavno solato, poleg katere lahko brez težav pojeste kakšen polnozrnati izdelek. Tako boste bistveno zmanjšali pojav simptomov PMS-ja, vključno s krči, ki radi spremljajo močne krvavitve.

Preberite, kako si ob močnih in bolečih menstruacijah še lahko pomagate.

prejšnji članek
Pokukajte v nekdanje razkošje Jennifer Lopez
Življenjski slog
Pokukajte v nekdanje razkošje Jennifer Lopez
naslednji članek
Razbiti miti o kruhu
Zdravje
Razbiti miti o kruhu