Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravilna moč regratovega čaja

8. 3. 2017; 05.00
Avtor: V. M.
regrat, čaj, korenina

Regratova korenina ima največ zdravilnih lastnosti junija. foto: profimedia

Regrat ni odličen le v solati, pripravite si lahko tudi krepilen čaj iz listov in korenine. Ponaša se z bogato zgodovino zdravilnih lastnosti, njegovi blagodejni učinki namreč pomagajo pri lajšanju številnih težav …

Regratovi listi in korenina vsebujejo grenčino, ki kot močan diuretik pospešuje pretok krvi skozi ledvice, poveča količino seča in pomaga pri izločanju ledvičnega peska. Odvaja namreč vodo, ki se v organizmu nahaja zaradi motnje delovanja ledvic.

Po ljudskem izročilu blagodejni učinki regratovega čaja ne pomagajo le pri težavah z ledvicami in mehurjem. Čaj iz regrata namreč na splošno krepi naš imunski sistem, jetrne funkcije, vpliva na izločanje žolča, raztaplja poživlja, čisti, pospešuje potenje in izločanje strupenih snovi.

Kako pripraviti čaj?
Ko boste nabirali regrat, iz objema zemeljske grude izločite celotno rastlino s korenino vred. Doma rastlino dobro operite, nato pa liste nasekljajte, korenino pa narežite na četrtine. Tri žlice zelišča poparite s 500 ml vode, pustite stati 10 minut, nato pa precedite. Popijete ga lahko že zjutraj, na tešče.

Še nekaj namigov:
Pripravite si lahko tudi zalogo zdravilnih listov in koreninic. Slednje dobro posušite v senci, nato pa liste in korenine shranite v ločenih nepredušno zaprtih kozarcih.

Medtem ko lahko liste regrata nabirate že zgodaj spomladi, pa korenina vsebuje največ koristnih učinkovin v mesecu juniju, ko nadzemni deli rastline počivajo. Zato se tedaj le lotite lova na korenike, zaloga vam bo prav prišla v hladnejših mesecih.

Izvrsten čaj si lahko pripravite tudi iz regratovih cvetov, ki vas bo navdušil z edinstvenim cvetličnim okusom. Pri nabiranju izbirajte cvetove, ki še niso povsem razprti, saj slednji vsebujejo največ koristnih snovi v njih pa se nahaja tudi največ medičine.

Vas zanima, katero živilo je tako zdravilno, da lahko prepreči številne bolezni? Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Sirski pribežnik z glasom odpihnil žirijo!
Zdravje
Sirski pribežnik z glasom odpihnil žirijo!
naslednji članek
Moški s to krvno skupino pogosteje zatajijo v postelji
Zdravje
Moški s to krvno skupino pogosteje zatajijo v postelji