mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Raven trebušček z začimbami

22. 2. 2017; 11.45
Avtor: Helena Primic/Revija Maja
uvodna

foto: Thinkstock

Če imate sicer zdravo prebavo oziroma črevesno floro in vas napihnejo samo določene jedi, to še ne pomeni, da se jih morate izogibati, temveč si lahko pomagate z začimbami.

Najbolj znana začimba, ki prebavne težave pomaga preganjati že dojenčkom, je komarček oziroma koromač, seznam za prebavo blagodejnih začimb pa se tukaj šele začne. Pri tem seveda ne pozabite, da imajo pravo moč le začimbe ekološkega izvora.

Stročnice + lovor

Prvi korak k temu, da boste lahko sproščeno jedli stročnice – brez strahu pred neprijetnimi posledicami tako za vas kot za okolico –, je, da jih pred kuhanjem dobro namočite; najbolje je, če jih namakate ves dan in enkrat zamenjate vodo, sicer pa vsaj čez noč. Po namakanju vodo obvezno odlijte, zrna pa dobro operite. Ko se boste lotili kuhanja, stročnice vedno dajte v mrzlo vodo, da zrna ne zakrknejo, obvezno pa jim dodajte lovorjev list, ki bo poskrbel za lažjo prebavljivost fižola, graha, leče, soje in čičerike. Sol dodajte šele na koncu, ko je jed že skuhana, saj sol zavira škrob pred razpustitvijo in tako onemogoča stročnicam, da bi se mehko razkuhale. Ko boste dodajali sol, po okusu dodajte tudi naslednje začimbe, ki bodo prav tako olajšale prebavo stročnic: baziliko, majaron, timijan, čili in/ali šetraj.

Kapusnice + kumina

Zelje, brokoli, cvetača in ohrovt so zelo pogost vzrok napihnjenosti in neprijetnih prebavnih težav, ki pa se jih lahko učinkovito lotite s kumino. Cela zrna kumine potrebujejo nekoliko več časa, da učinkujejo, zato jih je treba dodati že v času kuhanja, medtem ko mleto kumino lahko dodate proti koncu. Na prebavo kapusnic bodo blagodejno učinkovali tudi bazilika, cimet, janež, čili in klinčki.

Le rahlo podušena

Ne glede na to, ali za podmet za juhe in omake uporabljate čebulo ali por, oboje je lahko vzrok za napihnjenost, če ju premočno prepražite. Najbolje ju je rahlo podušiti in potem skuhati ali popeči na mlačnem olju, vsekakor pa se ju izogibati v surovi obliki. Če ju jeste surova, zraven zaužijte nekaj peteršilja, ki bo poskrbel tako za boljši zadah kot za lažjo prebavo. Pri tem seveda pazite, da ju ne pojeste v prevelikih količinah, naj bosta le začimbi, in ne osnovni živili.

prejšnji članek
FOTO: Sofia Vergara: Gležnarji, ki nikoli ne gredo iz mode!
Moda&Lepota
FOTO: Sofia Vergara: Gležnarji, ki nikoli ne gredo iz mode!
naslednji članek
Privlačni ženski copati UltraBoost X za maksimalno tekaško učinkovitost
Zdravje
Privlačni ženski copati UltraBoost X za maksimalno tekaško učinkovitost