atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vam vaše telo sporoča, da popijete premalo vode?

21. 2. 2017; 08.06
Avtor: K.M.
piti vodo (2)

foto: Profimedia

Preverite znake, ki kažejo na to, da je vaše telo lahko dehidrirano.

Človek lahko zdrži brez vode, kljub temu, da v telo vnaša hrano, tam do okoli 5 dni, saj je naše telo v povprečju sestavljeno iz 60 odstotkov vode, možgani pa kar iz 85 odstotkov. Če vanj ne vnašate tekočine, pričnejo vaši organi dehidrirati, s tem pa se jim poslabša samo delovanje. Seveda je zelo malo verjetno, da bi se v današnjih časih znašli v situaciji, ko več dni skupaj ne bi imeli dostopa do vode ali tekočine, vseeno pa le-te na dnevni bazi v telo vnesete premalo. Preverite znake, ki kažejo na to, da bi morali piti več tekočine, s tem pa mislimo predvsem na vodo. 

Velikokrat trpite za dolgotrajnimi glavoboli

Študije so pokazale, da lahko že 1,3 odstotna dehidracija povzroči glavobol. Če ste načeloma zdravi, nimate povišane telesne temperature in se splošno počutite normalno, obstaja velika verjetnost, da je za vaše bolečine krivo pomanjkanje tekočine. Napetost v glavi je znak, da morate odpreti novo steklenico vode in da pozabite na tretjo skodelico kave. 

Vedno ste lačni

Vaš organizem ni zadovoljen in potešen, niti po tem, ko ste se že dobro najedli. Še vedno čutite potrebo po hrani in tem, da nekaj vnesete v svoje telo. Veliko diet je povezanih s tem, da morate piti veliko vode, trik pa je ravno v tem, da le-ta vaše telo prepoji z zdravimi snovmi, pospeši prebavo in vam vrne prepotrebno energijo. Torej, če ste že jedli, a ste še vedno lačni, popijte kozarec vode. 

Vaša usta so suha

Ko ste dehidrirani, vaše telo preneha proizvajati slino v normalnih količinah, le-ta pa je zelo pomembna, saj deluje antibakterijsko. To kaže na to, da ne bo zadostoval zgolj kozarec vode v tistem trenutku, ampak morate skozi celoten dan poskrbeti za večji vnos tekočine. 

Vaš urin je temnejši

Kljub temu, da nekateri ljudje telesnih izločkov ne pregledujejo, so le-ti dober pokazatelj vašega zdravja. Tako lahko barva vašega urina pokaže, ali ste dehidrirani ali ne. Temnejši in bolj moten urin je pokazatelj tega, ste v telo vnesli premalo tekočine. 

Ste utrujeni?

Če dovolj spite, vaši dnevi niso bili preveč naporni, vaše telo pa je vseeno utrujeno, hkrati nimate volje za delo in ste zelo občutljivi, je čas, da pričnete piti. Kot že omenjeno, so vaši možgani skoraj v celoti sestavljeni iz vode, če jim le-te primanjkuje, se to pozna na njihovem delovanju. 

Vodi lahko okus izboljšate s sadjem.

Vodi lahko okus izboljšate s sadjem. foto: Profimedia

prejšnji članek
VIDEO: Angelina Jolie, kaj to ješ?
Svet slavnih
VIDEO: Angelina Jolie, kaj to ješ?
naslednji članek
Ročne spretnosti Domna Valiča
Svet slavnih
Ročne spretnosti Domna Valiča