Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Premaga bakterije, glivice in vnetja

14. 2. 2017; 07.25
Avtor: Barbara Sršen/Revija Maja
uvodna

foto: Dreamstime

Tisoče uporabnikov prisega na zdravilne lastnosti olja čajevca.

Eterično olje čajevca (latinsko ime za rastlino je Melaleuca alternifolia) je eno najpogosteje uporabljanih eteričnih olj. Tisoče uporabnikov prisega na njegove zdravilne lastnosti. V resnici bi lahko rekli, da ne bi smelo manjkati v nobenem domu, kajti je eno najmočnejših stimulatorjev imunskega sistema, antiseptik, sredstvo proti mrčesu, proti slabemu zadahu ... Najpomembnejše pa je njegovo protibakterijsko, protiglivično in protivnetno delovanje. 

Čajevec ni čaj 

Rastlino so napačno poimenovali v 18. stoletju, ko je znani pomorščak James Cook iskal čaj v Avstraliji. Ko je opazil, da domačini iz nje kuhajo čaj, je zmotno mislil, da je odkril rastlino čaja. Če bi takrat aboriginski čaj poskusil sam, bi takoj spremenil mnenje, saj je okus napitka iz drevesa Melaleuca alternifolia zelo daleč od čaja, ki so ga Evropejci poznali in cenili. Rastlina oziroma drevo, ki se po domače imenuje čajna mirta, namreč uspeva le v Avstraliji.

Med drugo svetovno vojno so bili pridelovalci eteričnega olja iz čajevca oproščeni vojne obveznosti, ker je bila pridelava tega olja tako pomembna. Vsak avstralski vojak je imel v obvezni vojaški opremi tudi olje čajevca in kremo z eteričnim oljem za zdravljenje tropskih infekcij in ran.

Avstralski domorodci še vedno izdelujejo različna mazila in obkladke z gnetenjem svežih listov ali z izdelavo poparka. Z njimi zdravijo poškodbe in okužbe kože, opekline in vnetja, pike insektov …

Čajevec danes poznamo predvsem po eteričnem olju, ki ga pridobivajo s parno destilacijo listov in drobnih vejic. Na našem trgu ga najdemo v obliki olja ali v različnih kremah, oljnih mešanicah, tonikih, šamponih, milih, dezodorantih, losjonih, osvežilnikih zraka, dezinfekcijskih sredstvih. Največkrat ga uporabljamo za odpravljanje raznovrstnih težav s kožo.

Kako pomaga?

Eterično olja čajevca je antiseptik, sredstvo za pomiritev, sredstvo proti mrčesu, proti slabemu zadahu, najpomembnejša pa sta njegovo protibakterijsko in protiglivično učinkovanje, dokazano pa je tudi protivnetno delovanje in protivirusna aktivnost na virus Herpes simplex. Dobro se obnese tudi pri zdravljenju aken, prhljaja in srbečega lasišča, glivic na stopalih in nožnih nohtih, vaginitisu, psoriazi …

Kako ga uporabljamo?

Uporabimo ga za dopolnilno zdravljenje v povezavi z aknami, ekcemom, herpesi, piki žuželk, pri nelagodju v mišicah in sklepih, boleznih dlesni, luskavici, opeklinah, bradavicah, razjedah, dezinfekciji in regeneraciji poškodovane kože, za nego kože, nagnjene k vnetjem, pri srbečem in luskastem lasišču, pri boleznih nohtov, suhih in razpokanih ustnicah, slabem zadahu.

Je tudi zelo učinkovit anestetik. Če vas piči kakšna žuželka, če se vam spusti boleč mozolj pod kožo, če se zbodete v trn, si na boleči predel kanite kapljico eteričnega olja čajevca in bolečina bo zelo hitro ponehala ali se vsaj občutno zmanjšala.

Dokazano hitro pozdravi vnetje dlesni. Na zobno krtačko kanite kapljico olja in si zdrgnite zobe in dlesni. To ponavljajte nekaj dni.

Če imate povečan izcedek iz nožnice, ki ima neprijeten vonj, potem kanite kapljico eteričnega olja na dnevni vložek. To ponavljajte nekaj dni.

Čajevec je zelo dobrodošla pomoč tudi pri bolečini v ušesih in začetnih oblikah vnetja ušes. A bodite zelo previdni - olja nikoli ne kapljamo neposredno v uho! Nanesemo ga na zunanjo stran okrog ušes, lahko pa damo na vatno palčko dve kapljici in palčko blago potisnemo v sluhovod, ne da bi mazali po notranji strani ušesa. Že hlapi eteričnega olja bodo omilili zbadanje v ušesu in prispevali k blaženju vnetja.

Eterično olje čajevca je eno od le dveh eteričnih olj (poleg njega je še olje sivke Lavandula angustifolia), ki jih lahko nanašamo neposredno na kožo. A ne nakapajte si cele stekleničke na obolelo mesto, v želji, da bi se čim prej pozdravilo! Le ena kapljica naenkrat bo dovolj.

Na trgu je več različnih olj čajevca

Na trgu je na voljo veliko različnih eteričnih olj. Najboljša so 100 -odstotna eterična olja, dobite pa tudi prava eterična olja, mešana z osnovnimi olji (npr. mandljevo ali drugo), pa tudi sintetična olja, ki pa nas ne zanimajo, saj nimajo nobenega zdravilnega učinka, ker niso pridelana iz rastline, temveč iz kemičnih sestavin.

Kako vemo, katero je pravo?

Pri nakupu eteričnega olja dobro preberite deklaracijo: na njej mora biti navedeno latinsko ime rastline, torej Melaleuca alternifolia. Poleg tega mora biti napisano, da gre za 100-odstotno eterično olje.

Če boste na deklaraciji zasledili te strokovne besede: terpinen-4-ol (> 35 %), G-terpinene, terpinolene, 1,8-cineol (<3 %), terpinen, terpinol-pinen, p-Cymene, aromadendren, b-Pinen, potem imate v rokah pravo 100-odstotno eterično olje čajevca.

OPOZORILO:

Če nanašamo nerazredčeno olje, to počnimo le točkovno - na primer z vatno palčko namažemo le akno, vneti noht, zunanji kanal vnetega ušesa.

Uporabo čajevca odsvetujejo nosečnicam in doječim materam.

Za vsa eterična olja velja tudi pravilo, da jih moramo shranjevati zunaj dosega otrok, ker gre za snovi v tako močnih koncentracijah, da bi lahko bilo zaužitje tragično.

Pred prvo uporabo eteričnega olja naredite test za ugotavljanje morebitne alergične reakcije.

Pazite, da vam eterično olje ali hlapi ne zaidejo v oko ali na sluznico. Če se to zgodi, te predele takoj izperite z osnovnim oljem (npr. olivnim ali mandljevim). Vato pomočite v osnovno olje in si z njo obrišite prizadeto mesto (npr. oko), potem pa ga izperite z veliko količino hladne vode.

Eteričnega olja čajevca ne uživajte.

prejšnji članek
Slovenska voditeljica tako živčna, da skoraj ni spala
Svet slavnih
Slovenska voditeljica tako živčna, da skoraj ni spala
naslednji članek
En teden za prehlad: odštevanje do ozdravitve
Zdravje
En teden za prehlad: odštevanje do ozdravitve