favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

En teden za prehlad: odštevanje do ozdravitve

14. 2. 2017; 05.30
Avtor: M. B./Revija Maja
dreamstime_xxl_34275864

foto: Dreamstime

Ko nas v pest ujame prehlad, si želimo čim prej okrevati. Držite se naših učinkovitih nasvetov za vsak posamezen dan bolezni in odštevajte do ozdravitve!

DAN 1

Kaj lahko pričakujete: Boleče grlo, kihanje, glavobol, utrujenost, težko požiranje. Potreba po počitku je velika.

Kopel proti prehladu

Če vas kljub temu, da ste oblečeni v dva puloverja in pokriti z debelo odejo, trese mraz, bo kopel idealna rešitev. Recept: Skuhajte liter močnega zeliščnega čaja (janežev, timijanov, metin) in ga malo ohladite. Zlijte ga v pripravljeno kopalno vodo, segreto na 38 stopinj C, in se za 20 minut prepustite užitku.

Spanje je najboljše zdravilo

Počitek pripomore h krepitvi imunskega sistema, zato si ga privoščite v izobilju. Če kljub izčrpanosti težko zaspite, si pomagajte z dihalno vajo, ki povrne notranji mir: Med vdihavanjem zraka skozi nos štejte do 4. Zadržite sapo in štejte od 1 do 7. Izdihnite skozi usta in v mislih štejte od 1 do 8, pri čemer imejte konico jezika naslonjeno na zgornje sekalce. Vajo, ki pomirja, umirja srčni utrip in zaziblje v spanec, ponovite štirikrat.

Krepčilno kosilo 

Doma imate zagotovo sestavine za pripravo preproste omlete.

Potrebujete: 4 jajca, 250 g moke, 300 ml mleka, 300 ml mineralne vode.

Priprava: Vse sestavine mešajte tako dolgo, da v testu ne bo grudic. V ponev kanite malo olja in popecite omleto z obeh strani, da dobi zlatorjavo barvo. Obložite jo lahko s klobaso, sirom, zelenjavo ali katerimkoli sladkim namazom.

DAN 2

Kaj lahko pričakujete: Enake simptome kot prejšnji dan. Pomembno je, da začnete krepiti imunski sistem, pri tem vam lahko pomagajo kurja juha in obkladki.

Grgranje kamiličnega čaja

Pri zelo bolečem grlu in oteženem požiranju vam bo pomagal kamilični čaj, ki dezinficira in zavira vnetja. Čaj skuhajte po naslednjem receptu: 1 jedilno žlico posušenih kamiličnih cvetov prelijte z 250 ml vrele vode. Pokrijte in pustite stati od 5 do 10 minut. Nato ga precedite in malo ohladite. Čaj večkrat na dan grgrajte.

Kisovi obkladki

Kadar telesna temperatura med boleznijo naraste nad 38,5 stopinje Celzija, si lahko pomagate z nekaterimi naravnimi pripravki za nižanje temperature. Že naše babice so dobro poznale kisove obkladke, s katerimi si ovijemo noge. Takole gre: Kis rahlo segrejte, vanj namočite krpe in si z njimi ovijte noge. Obkladke menjajte na vsakih 10 minut, postopek pa ponavljajte toliko časa, dokler temperatura ne pade na 37,5 do 38 stopinj Celzija.

DAN 3

Kaj lahko pričakujete: V primerjavi s preteklima dnevoma je počutje za spoznanje boljše. Pocrkljajte malo svoje grlo in se zamotite z gledanjem televizije ali reševanjem križank.

Čaj z medom

Skodelica čaja vedno prija, sploh pa, kadar smo prehlajeni. Topla tekočina navlaži oteklo sluznico v grlu, omili bolečino pri požiranju in lajša suh, dražeč kašelj. Pri zelo bolečem grlu priporočamo žajbljev čaj, saj je znano, da žajbelj deluje protivnetno, medtem ko je pri izrazitem kašlju idealen timijanov čaj (pomirja bronhije, mehča sluz). Mirne vesti mu lahko dodate tudi žlico meda, ki mu pripisujejo antibakterijsko moč.

Naredite svoj sobni parfum

Pri zamašenem nosu se odlično obnesejo eterična olja, iz katerih lahko naredite sobni osvežilec zraka, ki hkrati deluje še zdravilno. Potrebujete nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa, ki ga skupaj z vodo nalijete v izparilnik. Spodaj postavite prižgano čajno svečko, ki bo s toploto sproščala dišavo v zrak. Pomembno je, da v izparilnik ne daste preveč evkaliptusovega olja, saj lahko razdraži oči.

DAN 4

Kaj lahko pričakujete danes: Še vedno ste utrujeni, nos je zamašen, bolečine v grlu se počasi umirjajo. K ozdravitvi lahko precej prispevajo inhalacije in joga.

Joga za regeneracijo

Položaj trupla ali savasana je ena izmed najpogosteje izvajanih asan v jogi. Je klasična sprostitvena drža, s katero regeneriramo telo in sprostimo duha, da ponovno vzpostavita ravnovesje. Ta globoka sprostitvena vaja je idealna za preganjanje prehlada. Takole gre: Uležemo se na hrbet, razpremo roke in noge za približno 20 centimetrov od telesa, dlani obrnemo proti nebu, stegna, kolena in stopala naj padejo navzven, zapremo oči ter poskusimo sprostiti celo telo in misli. Če se nam je težko sprostiti, si pomagamo z različnimi tehnikami: globokim dihanjem, avtosugestijo ... Po želji smo med vajo lahko tudi pokriti z odejo.

Solne inhalacije

Pri nahodu in kašlju so tudi inhalacije dobro sredstvo za omilitev težav. Zelo priporočljive so solne inhalacije, ki jih pripravite kar sami. V večji lonec dajte liter do dva vode in kristalno sol, segrejte do vrenja, nagnite se nad lonec, glavo si pokrijte z veliko brisačo in vdihavajte solno paro do 15 minut. Koncentracija slanice naj bi bila na začetku okoli 0,9-odstotna. Koncentracijo soli lahko povečamo na 3, ker višje koncentracije delujejo okrepljeno predvsem v nižje ležečih predelih dihalnih poti.

DAN 5

Kaj lahko pričakujete danes: Predvsem dražeč, suh kašelj brez izmečka. Bolezen lahko danes preraste v še druge prehladne simptome, zato z vsemi sredstvi poskusite ustaviti nadležen kašelj.

Domača nosna prha

Nosna prha zelo blagodejno deluje na sluznico ter očisti nosni prostor bakterij, virusov in prahu. V lekarni dobite specialne nosne prhe, lahko pa si jo naredite kar sami: V litru vode raztopite 9 gramov soli in mešanico nalijte v steklenico z nastavkom za čiščenje nosa. Sklonite se nad umivalnik in nagnite glavo v desno stran. Vodo iz prhe stisnite v zgornjo nosnico, pri čemer vam bo skozi spodnjo nosnico pritekla ven. Med tem enakomerno dihajte skozi usta. Enako ponovite še na drugo stran. Na koncu nos dobro izpihajte, da iz nosnic odstranite vso tekočino.

Vaja pri napadu kašlja

S pravilnim sedenjem si lahko olajšate dihanje, umirite telo in ustavite napad kašlja: Sedite na rob stola in noge čim bolj razkrečite. Biti vam mora udobno, zato po potrebi odpnite zgornji gumb na hlačah. Zgornji del telesa rahlo nagnite naprej, s komolci se oprite na stegna. Sproščeno vdihavajte zrak skozi nos in izdihujte skozi rahlo priprta usta.

DAN 6

Kaj lahko pričakujete danes: Iz suhega kašlja se bo postopoma razvil moker, produktiven kašelj z izmečki. Tega kašlja ne smete ustavljati, temveč je, nasprotno, treba izkašljevanje še spodbujati.

Vaja za lažje izkašljevanje

Da boste trdovratno sluz lažje in hitreje izpljuvali, lezite na bok. Noge rahlo pokrčite, glavo naslonite na spodnji roki, zgornjo roko pa položite na trebuh. Sproščeno vdihnite skozi nos in naredite dolg izdih skozi rahlo odprta usta. Ponovite dvakrat ali trikrat. Ponovite še na drugo stran. To menjavanje strani spodbudi izločanje sluzi.

DAN 7

Kaj lahko pričakujete danes: Prehlad počasi pojenja, počitje je vedno boljše. Pripravite se na vrnitev k vsakdanjim obveznostim.

Lepotni nasvet

Po prehladu je vaš zunanji videz temu primeren. Jutri greste nazaj na delo in seveda je treba z obraza zradirati sledi bolezni. Držite se naslednjih navodil:

Koža okoli nosa potrebuje veliko vlage. Kreme z dekspantenolom, kamilico, ognjičem in hialuronsko kislino bodo ublažile pordelost zaradi nenehnega brisanja nosu.

Če si nos še dokaj pogosto brišete z robčkom, se raje odpovejte pudru. Od pogostega drgnjenja kože bo polt neenakomerna in še bolj bo vidno, da ste se trudili prekriti nepravilnosti.

Za trepalnice uporabite vodoodporno maskaro. Ta obstane na mestu, četudi se vam bodo začele solziti oči. Seveda pa se odpovejte črtalu za oči in senčilom za veke.

Da ne bo ponovitve

Verjetno se sprašujete, kako ohraniti zdravje v prihodnje in se to zimo izogniti vsem nadaljnjim prehladnim obolenjem. Predvsem je treba okrepiti imunski sistem!

Umivanje rok: Redno umivanje rok lahko verjetnost za prehlad zmanjša za 21 odstotkov. Roke si umivajte vsaj 30 sekund z milom in toplo vodo.

Spanje: Znanstveniki so ugotovili, da je pri ljudeh, ki premalo spijo, ob vdoru virusov kar trikrat večja verjetnost, da zbolijo za prehladom, v primerjavi s spočitimi ljudmi, ki na noč spijo vsaj osem ur.

Jejte jogurt in se savnajte: Pri ljudeh, ki vsak dan pojejo probiotični jogurt, se redkeje razvijejo infekcije. Če se poleg tega še redno savnate, pa bo možnost za ponovni izbruh bolezni minimalna!

prejšnji članek
Premaga bakterije, glivice in vnetja
Zdravje
Premaga bakterije, glivice in vnetja
naslednji članek
Zakaj je dober spanec tako pomemben?
Zdravje
Zakaj je dober spanec tako pomemben?