mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Rak dojk: Redno pregledovanje vam lahko reši življenje

3. 2. 2017; 05.00
Avtor: D. B., L. P.
Dojke

Z rednim pregledovanjem dojk lahko pravočasno odkrijete bolezen in si rešite življenje. foto: profimedia

V Sloveniji vsak dan umre ena bolnica z rakom dojke. Redno pregledovanje in osveščanje o tej hudi bolezni pa vam lahko reši življenje.

V Sloveniji za rakom dojk zboli približno 1300 žensk na leto. Najmanj trem ženskam na leto povedo, da so zbolele, več kot ena na dan za rakom dojk na leto umre. 

O tem, kako pregledovati dojke, kako prepoznati prve znake in kako težka je ta bolezen, smo se pogovarjali z upokojeno zdravnico Onkološkega inštituta in predsednico združenja Europa Donna Mojco Senčar.

Ali število obolelih narašča in zakaj?
Število se počasi povečuje, morda je zdaj več rakov dojk tudi zato, ker odkrivamo s programom Dora te netipne spremembe raka dojk, ki ga prej s presejalnim programom nismo odkrili, tako da imamo zdaj za kratek čas večje število, ki upamo, da ne bo naraščalo, ko bo program Dora že nekaj časa uveljavljen po vsej Sloveniji.

Je zdravljenje po samem odkritju bolezni danes drugačno, kot je bilo pred tridesetimi leti?


To lahko povem iz svojih lastnih izkušenj, saj sem zbolela pred skoraj 36 leti. Takrat je bil rak dojke bistveno slabša bolezen, danes pa ne govorimo več o smrti, ampak o dobro ozdravljivi kronični bolezni, če je odkrita pravočasno. Zakaj je do tega prišlo? Ker so se razvila številna zdravila, ki pravzaprav omogočajo zdravljenje vseh vrst rakov dojk. Vedeti moramo nekaj, da rak dojk ni ena bolezen, ampak, da je rak dojk najmanj 80 različnih bolezni. In ker imamo toliko novih zdravil, potem lahko vsako vrsto raka dojk zdravimo drugače in primerno temu raku in ženski, ki to bolezen ima.

Je pa najbrž še vedno pomembno, da ga pravočasno odkrijemo.
Absolutno, izjemno pomembno je, da ga odkrijemo čim prej, najbolj smo veseli, če odkrijemo še tako imenovani netipni rak, ki ga ne more zaznati niti ženska niti še tako dober strokovnjak, ampak ga lahko odkrijemo le z dobro presejalno mamografijo, kjer pogledajo res izjemno izkušeni radiologi ta mamografski posnetek. Na tem posnetku se lahko najdejo majhne drobne mikrokalcinacije, ki predstavljajo že začeten rak dojk. Če to odstranimo, je ženska zdrava in verjetno ne bo umrla zaradi raka dojk.

Kako lahko ženska sama prepozna bolezen?


Ženske se morajo zavedati, de je skrb za dojke pravzaprav v njihovih rokah. Že od 18 leta naprej bi se morale vse ženske redno mesečno pregledovati, dokler imajo menstruacijo peti do deseti dan po menstruaciji, kasneje pa na izbrani dan v mesecu in tudi mlade ženske, če najdejo kakršnokoli spremembo in če ta sprememba traja več kot en mesec, morajo vztrajati, da se ugotovi, ali je ta sprememba nevarna ali ne. Moja najmlajša bolnica je bila stara 17 let, in še nekaj, mnogo teh mladih bolnic, ki jih zboli na leto približno 60 do 65, starih do 40 let, povedo, da jih niso jemali resno. So obiskale zdravnika, vendar je zdravnik rekel, da so premlade, da bi imele raka dojk.

Ste lahko bolj konkretni, kakšne so te spremembe?
Ženska lahko vidi izboklino ali vboklino na sami dojki ali opazi spremembo na bradavici, predvsem pa, če najde oziroma zatipa bulico, ki je lahko sprva majhna že naslednji dan pa večja in posebej, če je ta bulica težje premakljiva. Skratka, vsaka sprememba v dojki, na dojki ali na bradavici, ki je prejšnji mesec ni bilo in vztraja en mesec, je potrebna natančnega pregleda strokovnjaka, ki se na bolezni dojk spozna.

prejšnji članek
Najprej podrla vse rekorde, zdaj v javnost prihaja prava resnica
Svet slavnih
Najprej podrla vse rekorde, zdaj v javnost prihaja prava resnica
naslednji članek
Slavna pevka na odru pokazala, česar ni želela
Svet slavnih
Slavna pevka na odru pokazala, česar ni želela