Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Resnična zgodba: Nekoč zmerjana zaradi teže, zdaj je izgubila 38 kilogramov

3. 2. 2017; 08.00
Avtor: A.K.
Savannah Ortiz

foto: Profimedia

Njeno življenje se je obrnilo na glavo, ko so mamo odpeljali v bolnišnico.

Savannah Ortiz je izgubila skoraj 38 kilogramov po tem, ko so njeno mamo odpeljali v bolnišnico in ji amputirali nogo zaradi diabetesa.

23-letnica je bila nekoč predmet zlobnega nadlegovanja v šoli, kar jo je vodilo v globoko depresijo. Sošolci so jo zmerjali z različnimi imeni, vsa so se navezovala na njeno prekomerno težo. Dosegla je 110 kilogramov in hitra ter nezdrava prehrana ji pri tem nista prav nič pomagali. Zdaj, ko je izgubila 38 kilogramov in se drastično spremenila, živi zdravo življenje. Pravi, da fantje, ki so jo nekoč v šoli maltretirali, zdaj klečeplazijo za njo, da bi privolila v zmenek z njimi. Savannah pravi: »Še zdaj ne morem verjeti, da sem to res jaz na fotografijah. Še vedno me lahko spravijo v jok, saj privabljajo slabe spomine na depresijo in moje počutje v šoli. Ko sem stala pred ogledalom, sem se sama sebi gabila. Prav nič na mojem telesu mi ni bilo všeč. Želela sem si le, da bi lahko odrezala vso to maščobo s sebe. Otroci so res zlobni. Še vedno se spomnim 95 odstotkov vseh ljudi, ki so me zmerjali z mojo debelostjo in se delali norca iz mene. Oh, kolikokrat so me sodili zaradi mojega videza.« Zdaj jo kličejo in ji pišejo isti ljudje ter jo vabijo na zmenke, a sama pravi: »Nobene možnosti ni, da bi v to privolila.«

Njena bitka z obsegom pasu se je pričela, ko je bila še otrok, saj je s svojimi sorojenci morala poskrbeti za njihove obroke. Njihova mama je delala pozno v noč in bila je samohranilka. Pri 8 letih pač ni vedela, kaj je zdrava prehrana in kaj ne. Večinoma so otroci jedli le jedi iz mikrovalovne pečice, hitro prehrano, čips, sladke pijače z mehurčki in pico. »To, da sem tako zelo pridobivala na teži, je bila posledica tega, da smo imeli samo mamo. S sestro sva morali vsak dan poskrbeti, da smo jedli, zato so bili na meniji vsakodnevno procesirana hrana in sladice, saj nam nihče ni rekel, da tega ne bi smeli jesti«. Ko je imela 10 let, je njena teža dosegla že 110 kilogramov. »Bila sem zelo depresivna. Teža me je zadrževala pri veliko stvareh, zato v otroštvu pravzaprav nikoli nisem uživala. Raje sem ostajala doma, kot se družila z vrstniki. To, da sem bila debela, me je zelo osamilo in tako sem se tudi počutila. Ko so nas dekleta začeli zanimati fantje, sem bila vedno le prijateljica, nikoli punca. Nihče v srednji šoli ni spregledal moje teže in me povabil na zmenek,« je priznala mladenka.

Ko je imela 18 let, so mamo odpeljali v bolnišnico za tri mesece zaradi diabetesa, na koncu pa so ji celo amputirali nogo. »Pravzaprav je bila že ves ta čas na smrtni postelji in vse, kar sem lahko storila jaz, je bilo, da sem sedela ob njej. Potem mi je v glavi kliknilo, da sem lahko jaz že naslednja. Ubijala sem svoje telo navznoter in moje srce je že delalo veliko močneje, kot bi moralo za mojo starost.« Zato se je odločila in začela s ketonsko dieto. Zraven je začela še telovaditi vsakodnevno, najprej le s hojo po tekočem traku. »Nehala sem jesti hitro in predelano hrano hrano, imela sem izjemno preproste obroke – pečen piščanec in ovseni kosmiči je bila vse, kar sem pojedla v prvih nekaj tednih, saj sem bila le za to dvoje prepričana, da je res zdravo pri tistih letih. Nato sem se začela zanimati za zdravo prehrano. Mislim, da je težava pri bitkah z izgubljanjem teže prav v tem, da premalo vemo, kaj je res zdravo in kaj ne. Teža je z mene kar letela,« je priznala Savannah, ki ji je izguba kilogramov spremenila življenje. »Zdaj grem normalno ven, spoznavam druge ljudi in poskušam celo hrano, ki sem se je prej bala, saj sem bila prepričana, da me bodo ljudje zmerjali z debeluško. Zdaj se ne vrti več vse okoli moje teže, končno. Moja samozavest in samovrednotenje, samospoštovanje se je izjemno izboljšalo in zdaj se pravzaprav učim, kako se imeti rad.« Tudi drugim, ki so v podobni situaciji, kot je bila sama nekoč, zdaj pomaga priti v formo.

foto: Profimedia

foto: Profimedia

foto: Profimedia

foto: Profimedia

foto: Profimedia

foto: Profimedia

foto: Profimedia

foto: Profimedia

foto: Profimedia

foto: Profimedia

prejšnji članek
Na valentinovo bo Williama pustila samega
Svet slavnih
Na valentinovo bo Williama pustila samega
naslednji članek
FOTO: Slavna pevka na fitnes prišla takšna
Svet slavnih
FOTO: Slavna pevka na fitnes prišla takšna