Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prehranska dopolnila le boleče tanjšanje denarnice?

30. 1. 2017; 02.30
Avtor: Daša Birsa
prehranska dopolnila

foto: Profimedia

Veste, kdaj je uživanje prehranskih dopolnil prednost in kdaj po njih ni priporočljivo posegati?

Uživanje prehranskih dopolnil je v določenih primerih lahko koristno, vendar strokovnjak za prehrano Mario Sambolec pri tem poudarja: »Prehranska dopolnila lahko dodajo tisto, česar v prehrani ne zmoremo prežvečiti. Prehrano lahko smiselno dopolnijo, a ne nadomestijo.«

Kdaj torej poseči po prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila lahko pomagajo pri določenih boleznih ali drugih zdravstvenih nevšečnostih, ko s prehrano težko dosežemo zadosten vnos določenega vitamina, minerala ipd. v organizem. Prav tako koristijo takrat, ko oseba zaradi izbranega načina prehrane ne uspe zaužiti dovolj določenega vitamina ter si zato pomaga z prehranskih dopolnilom. Pri tem strokovnjak za prehrano dodaja, da brez beljakovin (aminokislin), esencialnih maščobnih kislin (omega 3), določenih vitaminov (A, B, D in K) ter mineralov (kalij, natrij, cink, magnezij ...) človek ni optimalno zdrav in do danes ne bi preživel. 

Drag poskus iskanja bližnjice

Povsem drugače pa je, kadar posegamo po prehranskih dopolnilih zato, ker nam primanjkuje energije, nimamo urejene prebave in smo neprestano bolni. Poleg tega se prehranjujemo pomanjkljivo, neredno, mimogrede in v naglici z vsem, kar nam je na razpolago v danem trenutku. »Da bi si takšna oseba pomagala namesto popravila prehranske temelje, raje nakupi poln cekar raznih vitaminov, mineralov in 'superpomagal'. Razplet takšne zgodbe pa je v očeh največjega optimista le placebo efekt, s strani pesimista občutno boleče tanjšanje denarnice, realist pa morda potegne črto po sredini in prehranska dopolnila v takšnem primeru označi kot drag poskus iskanja bližnjic, ki bi nadomestile neprijetno pot sprememb v načinu prehrane,« pojasni Sambolec.

prejšnji članek
FOTO: Slavna manekenka pri 43 letih osupljala z dekoltejem
Svet slavnih
FOTO: Slavna manekenka pri 43 letih osupljala z dekoltejem
naslednji članek
Tedenski numeroskop: Razmahnite svoja krila in poletite!
Zdravje
Tedenski numeroskop: Razmahnite svoja krila in poletite!
#obraziavenija
obraziavenija