klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Uprite se zimski depresiji

27. 1. 2017; 06.00
Avtor: Ajda Kogovšek
Depresija

foto: Profimedia

Zunaj je mrzlo, počutimo se osamljene in odtujene od drugih ljudi.

Želimo si le ležati v naši udobni postelji in počivati. Edino, a kratkotrajno uteho najdemo v sladkarijah, ampak tudi teh kmalu zmanjka in sklene se začaran krog slabega razpoloženja, žalosti, sladkarij, brezdelja in prave zimske depresije.

Zimska depresija predstavlja sezonsko vedenjsko motnjo. Ta je tudi že medicinsko priznana, nanaša pa se predsvem na spremembe razpoloženja, ki se pojavljajo večinoma tekom zime. Pojavi se pozno jeseni ali pozimi, imenuje pa se po letnem času, v katerem se pojavlja.

Dejavniki tveganja za razvoj zimske depresije so predvsem življenje v območju, kjer ni toliko sonca oziroma zadrževanje v zaprtih prostorih, nočno delo in delo v različnih smenah. Razlog je predvsem v pomanjkanju izpostavljenosti svetlobi, ki vpliva na serotonin, ta se namreč izloča manj. Poznate ga pod imenom hormon sreče, ki izboljšuje razpoloženje in povečuje spolni nagon, zmanjšuje pa tesnobo, depresijo in strah. Poleg serotonina je še en hormon pomemben pri razvoju zimske depresije, in sicer hormon melatonin. V normalnih količinah ta sicer ublaži depresijo, a pozimi, ko je dan krajši, povečana raven melatonina pripomore k razvoju zimske depresije.

Depresija je danes ena izmed najbolj pogostih duševnih motenj. Število ljudi, ki je zbolelo za to motnjo, iz leta v leto raste. Oblike depresije so lahko različne, je pa dejstvo, da je obolelih dva do trikrat več žensk kot moških.

Treba se je zavedati, da je velika razlika v depresiji kot motnji razpoloženja in v depresiji kot slabem razpoloženju. Prva se nanaša na porušeno kemično ravnovesje v možganih, kjer pomembno vlogo igrajo tudi genetska predispozicija, stopnja stresa, življenjski stil in okoliščine. Z motnjo se spremeni tudi splošno mišljenje in razmišljanje, zaznavanje, fizično stanje človeka, vedene in socialna vključenost v družbo. Klinična depresija traja dalj časa in se uspešno zdravi z mešano terapijo medikamentoznega zdravljenja in psihoterapijo.

Simptomi zimske depresije

Simptomi, na katere morate biti pozorni so: dolgotrajna brezvoljnost, slabša koncentracija, izguba energije, motnje spanja oziroma povečana potreba po spanju, zmanjšana vključenost v družbo, občutek v osamljenosti in zapuščenosti, zmanjšan spolni nagon in povišana želja po sladkem, sploh ob večernih urah.

Če sumite, da bi lahko imeli zimsko depresijo, se nemudoma odpravite k vašemu zdravniku. Če se odločite za psihoterapevtsko obravnavo lahko izrazito zmanjšate simptome ali pa jih celo popolnoma odstranite. Terapevt vas lahko nauči tudi tehnike samopomoči, ki so se izkazale za zelo učinkovite.

Kako si lahko pomagate sami?

Pomagate si lahko z vodenjem lahke in zdrave prehrane, priporočamo več manjših obrokov dnevno. Priporočljiva je tudi vadba, katerakoli oblika vadbe oziroma fizične aktivnosti je dobrodošla. Z vadbo se sprošča tudi hormon sreče, ki vpliva na vaše razpoloženje. Poiščite si tudi hobije ali pa se čimveč družite s prijatelji, da se zamotite in lažje preživite zimske dni. Pomembno je tudi sproščanje v vseh oblikah, lahko je to meditacija, lahko si privoščite obisk savne ali masaže, kar vas pač najbolj sprosti. Izkoristite tudi sončne dni in se odpravite na svež zrak. Ne pozabite tudi na svetlobo, če je zunaj temačno ali oblačno, si zagrnite zavese in si prižgite sveče namesto televizorja ali računalnika.

Ne pozabite, da je veliko tudi na vaši naravnanosti na svet okoli vas. Tudi če je danes oblačen dan, ne smete pustiti, da vas to spravi v slabo voljo, ampak poskrbite, da se boste počutili dobro. Lahko si prižgete dišeče svečke, si prižgete glasbo, povabite prijatelja na obisk, greste v kino, preberete dobro knjigo, si pripravite kopel, greste na telovadbo ali pa se spomnite neko aktivnost po vašem izboru. Vsekakor ne pustite okolici, da spremeni vaše razpoloženje na slabše, ampak poskrbite, da se boste vi počutili dobro.

prejšnji članek
FOTO: Te zvezdnice so tako suhe, da so šokirale vse!
Svet slavnih
FOTO: Te zvezdnice so tako suhe, da so šokirale vse!
naslednji članek
VIDEO: Poglejte, kaj dela najlepša ritka na svetu!
Svet slavnih
VIDEO: Poglejte, kaj dela najlepša ritka na svetu!