Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dejstva, ki jih mora poznati vsaka ženska, ki je rodila

24. 1. 2017; 02.01
Avtor: L. P.
novorojenček, porod, mamica, nosečnost, rojstvo

Vez med materjo in novorojenčkom je zelo močna. foto: profimedia

Le majhen odstotek je takšnih, ki imajo takoj po porodu raven in napet trebuh. Zato se nikar ne obremenjujte preveč. Vaše telo potrebuje čas. Z nekaj nasveti pa lahko pripomorete, da bo šlo hitreje.

Mnoge ženske se razočarano pogledajo v ogledalo takoj po porodu. Nikar ne počnite tega. Ne bodite prestroge do sebe in ne pričakujte, da boste že nekaj dni po porodu videti brezhibno. Vaše telo potrebuje čas. Prav tako, kot se je preoblikovalo 40 tednov, ravno tako potrebuje čas, da se vrne nazaj v formo. Še največ časa potrebuje trebuh. Koža se je raztegovala dolgih devet mesecev, nabirale so se maščobne obloge. In vse to je normalen proces.

Šest tednov po porodu

Še vedno velja pravilo, da mora mamica po porodu počivati vsaj šest tednov. To danes skoraj ni mogoče, ampak poskušajte se vsaj približno držati tega. Nikar ne naprezajte svojega telesa in ne izvajajte prehudih naporov. Mednje spada tudi šport. Začnite počasi in poslušajte svoje telo. Ne hitite, bodite prijazne do svojega telesa.

Prehrana

Takoj po porodu ni pravi čas, da bi se lotili strogih diet. Telo potrebuje zdravo hrano, ki vrača energijo in moč. Če dojite, potrebujete uravnoteženo prehrano. Seveda pa lahko iz svojega jedilnika črtate sladkor, belo moko. Pijte dovolj tekočine. Vaše telo potrebuje nekaj časa, da se spet privadi na vaš način prehranjevanja, da se uredi prebava.

Raven trebuh

Morda spadate med tiste srečnice, ki lahko zapnejo svoje najožje hlače že nekaj tednov po porodu. Če pa ne, pa morate vedeti, da telo potrebuje čas. Kako hitro bo vaš trebuh spet raven, je odvisno tudi od tega, koliko kilogramov ste pridobili v času nosečnosti. Če ste se zredili 13 kilogramov ali manj, če ste bili med nosečnostjo aktivne, bo šlo hitreje. Če pa ste se zredile za več kot 14 kilogramov, če ste nosečnost preležale, nikar ne pričakujte čudežev. Počasi in vztrajno boste prišli do želene postave.

Šport

Ko mine šest tednov od poroda, je čas, da pričnete razmišljati o športu. Sedaj, ko imate dojenčka, zagotovo nimate veliko prostega časa. Zato v vadbo vključite tudi dojenčka. Enourni sprehod z vozičkom je odličen začetek vadbe. Vadite lahko tudi jogo, izvajate aerobne vaje. Strokovnjaki priporočajo tudi plavanje, kolesarjenje, tek.
Ne bodite prestroge do sebe, uživajte v dnevih z dojenčkom in imejte rade svoje telo. Četudi ni popolno, vaše je!

prejšnji članek
Puhovke: 10 nasvetov za pravilno pranje in sušenje
Zdravje
Puhovke: 10 nasvetov za pravilno pranje in sušenje
naslednji članek
VIDEO: To dela Melania za Donaldovim hrbtom!
Svet slavnih
VIDEO: To dela Melania za Donaldovim hrbtom!