reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dokazano deluje: 10 navad, ki preprečijo jutranji stres

24. 1. 2017; 09.00
Avtor: D. B.
zajtrk družina

Deset minut zjutraj namenite zajtrku, ki vam bo dal energijo za začetek dneva. foto: Profimedia

Številne stvari vplivajo na naše počutje, ko se zjutraj prebudimo.

Sledečih 10 navad vam lahko pomaga, da vaša jutra ne bodo preveč stresna. 

1. Za jutro se pripravite že zvečer. Potrebujete maksimalno 10 minut, da zvečer najdete obleko, ki si jo boste zjutraj oblekli. Pripravite avtomobilske ključe in ključe od stanovanja, torbo, denarnico in vse ostalo, kar potrebujete za odhod od doma. Na ta način se boste zbujali z manj skrbmi.

2. Ne spite s spuščenimi roletami. Pustite, da jutranja svetloba vstopi v vašo spalnico, saj je to naravna budilka. Mrak vpliva na občutek utrujenosti in na slabo razpoloženje.

3. Poslušajte glasbo. Takoj, ko se zbudite, vključite radio ali si na CD-ju predvajajte vašo najljubšo glasbo. Olajšalo vam bo bujenje.

4. Ne uporabljajte 'dremež'. Ko vas alarm na mobitelu ali budilki prebudi, nikar ne pritiskajte 'dremež' in prelagajte bujenja. Znanstveniki so dokazali, da se boste zaradi te navade na koncu prebudili bolj utrujeni in slabše razpoloženi. Vedno vstanite ob prvem alarmu.

5. Naj bo alarm motivacija. Namesto standardne tovarniške melodije za zvok jutranjega alarma izberite priljubljeno pesem. Takoj bo izboljšala vaše počutje.

6. Pretegnite se takoj, ko se prebudite. Preden vstanete in začnete kuhati kavo, se pretegnite. Znanost je dokazala, da to dobro vpliva na naše razpoloženje.

7. Ne preskakujte zajtrka. Deset minut zjutraj namenite zajtrku, ki vam bo dal energijo za začetek dneva. 

8. Privoščite si prhanje. Topla prha zagotovo prebudi. Osebam, ki imajo mastno kožo, bo jutranje prhanje še kako pomagalo, saj se čez noč v porah na telesu nabira maščoba , s tuširanjem pa kožo očistite.

9. Zvečer pojdite v posteljo bolj zgodaj. Morda ne boste takoj zaspali, a organizmu boste dali znak, da je čas za zaslužen oddih. Telo bo na koncu bolj spočito, v jutranjih urah pa boste bolj produktivni.

10. 'Igrajte' se z ljubimcem. Če se vaš ljubimec zjutraj ne more ločiti od vas, ga ne ignorirajte, saj dokazano nekajminutno posteljno 'razvajanje' pozitivno vpliva na vaše razpoloženje, poroča Zadovoljna.hr. 

prejšnji članek
Presenetljiva odločitev Angeline Jolie
Svet slavnih
Presenetljiva odločitev Angeline Jolie
naslednji članek
Ranko Babić ostal brez elektrike
Svet slavnih
Ranko Babić ostal brez elektrike