kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Povišan krvni tlak – je res kriva sol?

23. 1. 2017; 04.30
Avtor: A.K.
Krvni pritisk, krvni tlak, sol

foto: Profimedia

Visok krvni tlak se običajno razvije brez znakov ali simptomov. Lahko je že nekaj let povišan, pa tega še nismo opazili.

Nenadzorovan visok krvni tlak povečuje tveganje za resne zdravstvene težave, kot je na primer srčni infarkt ali možganska kap. Pomemben vpliv na povišan krvni tlak ima nepravilno prehranjevanje, še posebej hrana, ki vsebuje visoko vsebnost soli.

Uravnotežena prehrana z manj soli

Raziskovanja prikazujejo, da upoštevanje prehranskih navad po načelih uravnotežene prehrane pomaga pri zniževanju krvnega pritiska. Še posebej se priporoča uživanje sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, rib in mesa z nizko vsebnostjo dodane soli.

Priporočen dnevni odmerek vnosa soli za osebe s povišanim krvnim pritiskom

Prehrana za ljudi z visokim krvnim pritiskom naj bi bila z občutno zmanjšano uporabo soli. Ljudje, ki imajo takšne težave, ne bi smeli zaužiti več kot 2400 mg natrija oziroma 5-6 gramov soli. Tako zmanjšan vnos soli v prehrani lahko pomembno vpliva in prispeva k preprečevanju srca in ožilja, ledvic in drugih kroničnih boleznih, tako pa zmanjšate tudi možnosti ta srčno in možgansko kap. Večino dnevnega vnosa soli dobimo le s hrano, zato je pomembno, da izberemo kvalitetne proizvode z zmanjšano vsebnostjo soli. Poleg takšnih je dobro kombinirati tudi hrano, ki vsebuje vir kalija, kalcija in magnezija, torej sadje, zelenjavo, meso in mlečne izdelke.

Moramo telovaditi

Povečana telesna teža povečuje tveganje za razvoj visokega krvnega pritiska. S prekomerno telesno težo, se količina krvi, ki kroži po telesu, še poveča, kar pa poveča tudi krvni pritisk. Mnoge raziskave potrjujejo, da pri prekomerno težkih ljudeh že izguba 10 odstotkov trenutne teže pomaga pri zniževanju krvnega pritiska. Telovadba okrepi naše srce tako, da ta črpa več krvi z manj napora. Torej je dokazano, da se z redno telesno vadbo izboljša krvni pritisk, zato je lahko naš cilj, da izvajamo 30-minutno vadbo vsak dan.

prejšnji članek
Lepotne napake, ki jih počnemo vse ženske
Moda&Lepota
Lepotne napake, ki jih počnemo vse ženske
naslednji članek
Imate doma takšne tampone in vložke? Stran z njimi!
Zdravje
Imate doma takšne tampone in vložke? Stran z njimi!