GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 najboljših jedi za prazen želodec

20. 8. 2019; 03.00
Avtor: K.M.
mehko kuhano jajce

foto: Profimedia

Se tudi vi sprašujete, katere jedi so najbolj primerne za zajtrk, za čas, ko je vaš želodec še prazen?

Kljub temu, da zjutraj radi popijete sok svežega pomarančnega soka, številni med vami pa seveda dneva ne morete začeti brez kave, sta ti dve pijači tisti, ki bi se jim morali na prazen želodec na veliko izogibati. Njima pa moramo prišteti še sveže pecivo, čaj z dosti limone in različne jogurte. Vsa ta živila lahko povzročijo povečanje želodčne kisline in pa hiter dvig ravni sladkorja v krvi, kar pa pomeni, da boste kaj kmalu spet lačni. Katerih pet živil morate torej vnesti v svoj jutranji jedilnik, saj vam bodo omogočila bolj zdravo življenje in bolj normalno prebavo.

Jajca
Številne raziskave so pokazale, da če za zajtrk jeste jajca, s tem zmanjšate vnos kalorij skozi celoten dan, saj boste z jajci dlje časa ostali lačni in tako ne boste občutili potrebe po prigrizkih. Za zdravje vašega želodca pa naj bi bila najbolj primerna mehko kuhana jajca.

foto: Profimedia

Ovsena kaša
Le-ta tvori zaščitno plast v želodcu in s tem varuje njegove stene pred povečanimi ravni solne kisline. Poleg velike vsebnosti vlaken stimulira prebavo, kar pa je za jutra zelo koristno.

Med
Izboljšuje prebavo in izboljšuje imunski sistem. Sicer ni ravno jed, ki bi jo sami jedli za zajtrku, a je žlička medu odličen dodatek, ki zdravi sluznice želodca. Številne reziskave pa kažejo na to, da je zelo koristno, če zjutraj namesto hladne vode popijete kozarec mlačne vode, v kateri str razstopili žličko medu.

Arašidevo ali mandljevo maslo


Če ne jeste jajc ali mlečnih izdelkov, zjutraj v telo vnesite alternativne beljakovine. Odlična izbira sta tako arašidovo in mandljevo maslo. Sta bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami in hkrati odličen vir energije. Seveda ju namažite na polnozrnate krekerje, ali zdrav domači kruh.

Oreščki
Če niste alergični ali občutljivi na oreščke, je pest le-teh odlična izbira za zajtrk. Lahko pa nasekljane dodate tudi recimo ovseni kaši. Z njimi boste normalizirali pH vrednost v želodcu in s tem zmanjšali tvegaje za razjede.

prejšnji članek
Rebeka Dremelj ogorčena nad egoistično družbo
Svet slavnih
Rebeka Dremelj ogorčena nad egoistično družbo
naslednji članek
Kaj narediti, če vas ugrizne kača?
Zdravje
Kaj narediti, če vas ugrizne kača?