Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšanje: Zakaj je neuspešno?

17. 1. 2017; 11.10
Avtor: Petra Logar
dieta, zdrava, hrana, zelenjava, hujšanje

Izberite zdravo prehrano, ki vam ustreza in lažje boste shujšali. foto: Profimedia

Včasih se nam zdi, da delamo vse prav, da se zares trudimo, živimo zdravo, se gibamo, zadosti pijemo, pa se odvečni kilogrami nikakor nočejo stopiti. Zakaj je tako?

O tem smo se pogovarjali z nutricistko Mojco Cepuš, ki svetuje, da izberemo tisto vrsto diete, ki nam najbolj ustreza.

Večkrat slišimo nekoga, da se je lotil hujšanja, drži se zdrave prehrane, majhnih obrokov, se giblje, veliko pije, pa tudi po nekaj tednih kilogrami stojijo, se ne premaknejo. Zakaj je temu tako?


Subjektivna ocena naših naporov je na žalost velikokrat drugačna od objektivnega stanja. Pogosto se zgodi, temu sem priča tudi v svoji praksi, da se človek giba, je tako kot se njemu zdi primerno in ne hujša. Razlogov zakaj je tako, je veliko. Najpogosteje pa gre zato, da imajo ljudje pri hujšanju kopico napačnih predstav.
Če jih naštejem le nekaj:
Med dieto ne smeš jesti sladkorja, kruha, krompirja. Gibati se je potrebno skoraj do odpovedi, vsaj trikrat na teden. Po 18.00 uri ne smeš jesti, solata s piščancem je shujševalno kosilo.
Takšna in podobna prepričanja škodujejo in otežujejo napredek pri hujšanju.

Zakaj je včasih izgubljanje kilogramov lažje in hitrejše, včasih pa nikakor ne gre?
Z dobro sestavljenim jedilnikom, ki vsebuje hrano, ki jo imate radi in ne vsebuje hrane, ki je ne marate, se hujšanje skoraj ne more ustaviti. Če do tega pride, se vzroke za to razišče. Najpogosteje je razlog to, da človek popušča pri držanju jedilnika. Lahko pa so razlog tudi zdravstvene težave, a tega je po navadi malo. Ko po pregledu pri zdravniku izključimo zdravstvene težave, se posvetimo iskanju čustvenih razlogov, zakaj se je nekomu težko držati jedilnika. Praksa namreč kaže, da zelo veliko ljudi je, ne zaradi lakote, ampak zaradi čustev.

Ali je razlika, ko hujšamo pri 20-ih in ko hujšamo pri 40-ih? Zakaj?
Objektivna razlika seveda obstaja, saj je telo 20- letnika drugačno od 40- letnika. Manj je mišične mase, drugačen je življenjski slog, telo izloča hormone v drugačnih količinah.
Vendar pa, ko primerjamo dve osebi na shujševalnem programu, se načeloma obe spopadata s podobnimi težavami. Nekdo težave pri hujšanju jemlje bolj lahkotno, drugi pa kot veliko breme. Tako je hujšanje bolj povezano z osebno naravnanostjo, kot z leti.

Kako bomo najhitreje shujšali in kako obdržati zdravo telesno težo?
Dieta naj bo okusna in nikakor ne sme vsebovati hrane, ki je ne marate. Pomislite, če boste želeli ohranjati nizko težo, boste morali po načelih izbrane diete jesti celo življenje. Vprašajte se, boste lahko celo življenje preživeli brez npr. ogljikovih hidratov?

Obstaja le eno vprašanje, ki si ga morate zastaviti, ko se odločate, katero dieto boste izbrali, to vprašanje se glasi: »Ali se bom lahko takšnega načina prehranjevanja držala celo življenje?« Če je odgovor »da«, potem ste našli dieto/način prehranjevanja zase, če je odgovor »ne« potem se takšni dieti raje izognite. Ne pozabite, če se po koncu diete vrnete na star način prehranjevanja, potem boste vrnili tudi stare kilograme.

prejšnji članek
Podobnost teh zvezdnic vas bo šokirala
Svet slavnih
Podobnost teh zvezdnic vas bo šokirala
naslednji članek
"Vsakič, ko sem obiskal hčer, mi je bilo zelo težko"
Svet slavnih
"Vsakič, ko sem obiskal hčer, mi je bilo zelo težko"