Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako zbijemo vročino brez zdravila?

26. 12. 2020; 04.00
Avtor: Njena.si
vročina, temperatura, povišana,

Številni okuženi niti ne vedo, da so zboleli, saj ne kažejo očitnih znakov bolezni, slednji namreč močno spominjajo na gripo. foto: Profimedia

Pri povišani telesni temperaturi lahko posežemo tudi po naravnih metodah hlajenja.

Kadar imamo povišano telesno temperaturo, potrebujemo več tekočine zaradi presnovnih sprememb in znojenja. Izsušitev telesa namreč dodatno zviša telesno temperaturo, zato moramo pri povišani telesni temperaturi piti čim več tekočine. Napitkov ni potrebno pogrevati, saj na sobno temperaturo ogreta pijača bolj prija. Pijemo lahko karkoli, tudi navadno vodo. Nekateri v ta namen priporočajo naravna sredstva, npr. sok rdeče pese, lipov čaj, sok jasminovih plodov in podobno, kar že dolgo poznamo v ljudski medicini. 

Kadar imamo povišano telesno temperaturo, so priporočljiva oblačila iz naravnih materialov, ki so zračna in dobro vpijajo vlago. Temperatura bivalnega prostora pa naj bo od 20 do 22 stopinj Celzija. Lahko se pokrijemo z lahko bombažno odejo, da bomo lažje oddali odvečno toploto v okolico.

Naravne metode hlajenja pri povišani telesni temperaturi so:

1. Mlačne kopeli 

Goli zlezemo v kad, napolnjeno z vodo, ki je segreta na temperaturo od 36 do 37 stopinj Celzija, nato jo postopoma ohlajamo z dodajanjem hladne vode, dokler ne dosežemo temperature med 29 in 34 stopinj Celzija. Po nekaj minutah zlezemo iz kadi, se dobro obrišemo in oblečemo v sveže perilo.

2. Mlačni ovitki 

Zavijemo se v rjuho, ki smo jo prej namočili v mlačno vodo ter jo oželi. Čez "ovitek" se pokrijemo s suho rjuho in počakamo nekaj minut. Postopek lahko ponovimo 2 do 3 krat in se nato dobro obrišemo ter oblečemo.

3. Brisanje telesa z mlačno vodo

Voda naj ima od 29 do 32 stopinj Celzija. Z namočeno krpo ali gobo postopno obrišemo telo. Obkladke na čelu in na nogah lahko pustimo. Postopek lahko večkrat ponovimo, nato se dobro obrišemo in oblečemo. Nikoli ne smemo uporabljati premrzle vode, saj je velika razlika med temperaturo vode in telesno temperaturo stres za telo, poleg tega se na površini kože žile stisnejo, kar poslabša oddajanje odvečne toplote in s tem hlajenje.

Zavedati se moramo, da je znižanje vročine po takšnem hlajenju sicer hitro, vendar le kratkotrajno, zato ga moramo kombinirati še z antipiretiki.

prejšnji članek
Stjepan Hauser že tri leta čaka na pravo
Svet slavnih
Stjepan Hauser že tri leta čaka na pravo
naslednji članek
Jernej Kuntner doma redno telovadi
Svet slavnih
Jernej Kuntner doma redno telovadi