Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vas muči napihnjenost?

6. 1. 2017; 10.48
Avtor: Daša Birsa
trebuh ženska ura

foto: Pixabay

Tudi vas muči napihnjenost, ker ste med prazniki pretiravali s hrano? Preberite, kaj svetuje strokovnjak za prehrano.

Napihnjenost je lahko posledica večih dejavnikov, najpogostejši razlog pa je netoleranca na določeno živilo. Kot pravi osebni trener in strokovnjak za prehrano Mario Sambolec, so pogosto "krivec" za napihnjenost mlečni izdelki ali gluten v žitih. "Drugi 'krivec' je lahko žveplo, ki je naravno prisotno v kapusnicah (zelje, ohrovt, brokoli, brstični ohrovt ...). Ta zelenjava postane lažje prebavljiva, če se jo pred zaužitjem toplotno obdela; pripravi na sopari, skuha, spasira v juho, ali pire," pojasnjuje  in dodaja, da lahko tudi probiotična živila, kot je na primer kefir, povzročajo občutek napihnjenosti.  

"Čarobna živila ne obstajajo"

Vetrove, zgago, napihnjenost in težave z izločanjem lahko povzroči tudi (kalorično) prevelik obrok ali kombinacija določenih živil v njem. "Pomislite na večje družinsko kosilo, ko spravimo vase v zaporedju vse od juhe, glavne jedi, različnih pijač in še sladico povrh. Takšno "bombo" je za marsikoga težko prebaviti, zaradi pomanjkanja HCL (trebušne kisline), ali prebavnih encimov," pravi Sambolec. Številni so se ravno v prazničnem obdobju, ki je za nami, znašli v situaciji, ko se niso mogli upreti veliki količini hrane. Za nekatere je bil to (pre)zahteven zalogaj, ki je pustil posledice. Pa lahko le-te vsaj nekoliko ublažimo? "Ni "čarobnih" napitkov ali živil. Če pojemo karkoli, na kar smo netolerantni, najsi bo to mleko, gluten, oreščki, jajca ali stročnice, tvegamo, da se pojavijo prebavne težave. Kot prvo moramo prepoznati, katera živila nam ne ustrezajo in ta omejiti, nato pa se posvetimo še vprašanju zakaj, je problem kje globlje? Pomislite, da bi imeli kamenček v čevlju. Lahko iščete zdravila in napitke, po katerih vas ne bi več "žulilo", ali pa se ustavite, sezujete in odstranite kamen. Slednje pomeni v tej primerjavi iskanje in prepoznavanje vzrokov za napihnjenost in ustrezna prilagoditev prehrane," odgovarja Sambolec.

Pri tem prehranski strokovnjak dodaja, da ne smemo zanemarjati pomena redne telesne aktivnosti. Ta namreč po njegovih besedah pospeši pretok krvi, tudi do naših prebavil, kar dobro učinkuje na prebavo. Enako velja tudi obratno: aktivnost pred večjim obrokom lahko pripomore, da se hrana prej skladišči v zaloge energije v mišicah, kot "obtiči" v prebavilih. 

Kljub temu pa si lahko, tako Sambolec, pri želodčnih težavah ali napihnjenosti pomagamo z na primer doma pripravljenim ingverjevim čajem, s sezonsko solato s kislim zeljem, krompirjem in rdečo peso ali z enolončnico. 

foto: svet24

Ingverjev čaj

Za skodelico (3 dcl) potrebujemo:

- za palec na roki debel kos ingverja,


- četrtino cimetove palčke,
- nekaj kolobarjev bio limone,
- približno deset klinčkov.

Priprava 

Ingver olupimo in narežemo na tanjše kose, vodo zavremo in damo vanjo ingver. Dodamo klinčke, cimet in limono ter na majhnem ognju kuhamo 10 minut.

prejšnji članek
5 načinov, kako preprečiti okužbo z gripo
Zdravje
5 načinov, kako preprečiti okužbo z gripo
naslednji članek
FOTO: Slavna igralka na pragu 50 nima niti ene gubice!
Svet slavnih
FOTO: Slavna igralka na pragu 50 nima niti ene gubice!
#nasazenazenska
nasazenazenska