Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V dveh tednih - 2 kilograma

2. 1. 2017; 04.00
Avtor: Bodi zdrava
obrok

foto: Profimedia.

Želite shujšati? Predstavljamo vam nekaj preprostih pravil, ki izvirajo iz indijske medicine. Pravila so tako učinkovita in tako razumna, da se včasih vprašamo, zakaj nismo nanje pomislili že prej.

Želite shujšati? Predstavljamo vam nekaj preprostih pravil, ki izvirajo iz indijske medicine. Pravila so tako učinkovita in tako razumna, da se včasih vprašamo, zakaj nismo nanje pomislili že prej. Pomislimo, katere jedi so nam najbolj všeč. To so zelo sladke ali slane jedi, kajne? Ajurveda pravi, da imata obe kategoriji jedi energijo, zaradi katere se zredimo. Da bi shujšali, se moramo osredotočiti na pikantna, grenka ali adstringentna živila. Taka, kot so predstavljena v meniju. Taka, ki nam bodo pomagala izgubiti odvečne kilograme … vendar polnega okusa.

Je možno shujšati, ne da bi se preveč obremenjevali s kalorijami, ampak da bi se osredotočili na okuse? Da, to nas uči ajurveda. Starodavna indijska medicina pravi, da če naša prehrana temelji le na slanih in sladkih jedeh, ne bomo nikoli shujšali.


Da pa bi bili zadovoljni s kazalcem na tehtnici, moramo pri vsakem obroku in pri vseh dnevnih obrokih povečati število okusov. Če bomo namesto sladkih in slanih uživali grenke, kisle, pikantne, ostre in adstringentne (take, ki nam ‘povlečejo’ jezik) jedi v pravilnih količinah, bodo naše porcije takoj postale manjše, vendar bolj uravnotežene, in z lahkoto bomo shujšali.

Vata, pita in kapha

Obstajajo živila, ki povečujejo ali zmanjšujejo energije vata, pita in kapha, tri osnovne principe ali doše, ki se nahajajo v vesolju (in predstavljajo zrak, ogenj in vodo). In ki oblikujejo tudi telesno zgradbo vsakega izmed nas. Če je naša telesna zgradba na primer vata, ne bomo nikoli imeli težav z debelostjo, smo suhi, z lahkoto izgubimo odvečne kilograme, ko smo pod stresom, se ne zatekamo k hrani, brez težav lahko preskočimo kakšen obrok itd. Nasprotno pa se ljudje tipa pita (po navadi z normalno težo) z lahkoto zredijo, včasih jih napade lakota, še posebej, če se razjezijo. Ljudje, ki morajo resnično paziti pri mizi, so tipa kapha. Imajo robustno konstrukcijo telesa, z lahkoto se zredijo, in sicer zaradi tega, ker preveč jedo, če so pod stresom, se vedno zatečejo k hrani, ali pa zato, ker imajo težave pri izločanju odvečnih snovi in toksinov.

Za mizo se odpravimo točno

Če želimo shujšati, ne smemo pozabiti, da je vata aktivna predvsem med 2. in 6. uro zjutraj in med 14. in 18. uro popoldne. Pomagala nam bo shujšati, saj spodbuja odstranjevanje toksinov. Da bi jo izkoristili, moramo zgodaj vstati, popiti kozarec mlačne vode z malo limoninega soka in ščepcem ingverja. Kapha, ki je dominantna med 6. in 10. uro zjutraj in med 18. in 22. uro zvečer, je energija počasnosti in prisvajanja. Zato moramo, če želimo shujšati, v tem času čim manj jesti (zajtrk mora biti lahek!) in še posebej se moramo izogniti nenehnim prigrizkom.
Pito, energijo ognja, pa bomo začutili med 10. in 14. uro in med 22. in 2. uro. V tem času je presnova bolj aktivna in prebava boljša. Zato je po ajurvedi priporočljivo, da imamo glavni obrok približno opoldne in da se zvečer omejimo na lahko večerjo.

prejšnji članek
Issac Palma navdušil tudi Beograjčane
Svet slavnih
Issac Palma navdušil tudi Beograjčane
naslednji članek
Imejte poln krožnik in ves čas hujšajte
Zdravje
Imejte poln krožnik in ves čas hujšajte