Vroče ta hip

Ali to še lahko jeste?

Priznajte, da ste si vprašanje zastavili, ko ste iz hladilnika ali shrambe vzeli živilo, da bi si pripravili obrok, pa je bilo to že nekoliko pokvarjeno.

V takih primerih smo vsi krivi obrezovanja in strganja plesni, vprašanje pa je, koliko je to zdravo. 

Kruh

Kruh velja za hitro pokvarljivo živilo, ki navadno zdrži nekaj dni, potem pa se na njem začne nabirati bela oziroma siva plesen, postane nekoliko lepljiv in začne smrdeti. Kadar se plesen pojavi samo na enem, nekoliko manjšem koncu, preostanek pa je videti še normalne teksture in nima vonja, navadno plesnivi del kruha obrežemo, preostalo pa pojemo, čeprav nismo povsem prepričani, kako bo to vplivalo na nas. Če je plesnivi del res zbran samo na manjšem delu, tega lahko obrežemo in preostali, neoporečni del jemo naprej. Da je obrezan kruh res neoporečen, pa vemo po vonju in sledi, ki jo pušča na nožu. Če je vonj kruha še vedno normalen, torej podoben kruhu, in nož pri rezanju ostaja suh in čist, je kruh še primeren za uživanje. Če pa je plesniv večji del površine oziroma kar vsa, kruh ne glede na vonj in teksturo zavrzite