Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšanje po nareku kitajske tradicionalne medicine

23. 12. 2016; 06.35
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_2390886

foto: Dreamstime

Po kitajski tradicionalni medicini, ki je prava vzornica uradni medicini, so za debelost najbolj odgovorni vranica, trebušna slinavka, jetra in želodec.

Če je njihov biološki potencial kar najbolj uravnotežen in poteka neovirano, se vsa zaužita hrana porabi in ni odvečnih kilogramov. Zato je edina trajna in najbolj zdrava pot za odpravo debelosti za vse večne čase krepitev in poživljanje teh organov ter prijazen odnos do hranjenja in lastnega telesa.

Časovni pretok hrane

Po kitajski tradicionalni medicini je zelo pomembno poznati časovni pretok energije v omenjenih organih in njegov pomen za neovirano prebavljanje hrane. Med sedmo in deveto uro zjutraj je denimo največ energije v želodcu, zato je tedaj tudi najprimernejši čas za zajtrk. Ker ostane hrana v želodcu približno uro in pol do tri ure, se »potovanje« našega zajtrka nadaljuje v času od devete do enajste ure, ko sta vranica in trebušna slinavka v najvišji energijski fazi. Takrat se tudi prebavni sokovi in encimi izločajo v najbolj zaželeni količini, kar zagotavlja maksimalen izkoristek v želodcu delno razgrajenih živil. Zunaj tega časa je prebava velikokrat otežena in upočasnjena, zato velja, da si je tudi morebitne prehranske pregrehe najbolje privoščiti v tem času.

Nemotena prebava

Hujšanje mora biti počasno in brez velikih grehov, vendar je najpomembnejše, da ne stradamo, saj to zelo škoduje zdravju, lahko denimo povzroči neozdravljiv primanjkljaj vitalne energije v prebavilih.

Kitajska tradicionalna medicina vedno znova poudarja, da je treba zavoljo uravnavanja telesne teže dan začeti z lahko prebavljivim zajtrkom, ki naj ustreza tudi naši telesni aktivnosti. Če zelo pogrešamo kavo in je ne moremo nadomestiti s čaji, je nikar ne pijmo pred zajtrkom. Redno zajtrkovanje naj bo nadaljnja spodbuda pri hujšanju. Pred zajtrkom in pred kosilom lahko pojemo nekaj sadja, vendar ne presladkega, ali spijemo nesladkan sadni sok. Pri hujšanju so ravno tako zelo pomembne zadostne količine balastnih snovi, saj ohranjajo nemoteno gibanje črevesja, s tem pa urejajo redno odvajanje blata ter popolnejše kroženje vitalne energije telesa v kanalih želodca in vranice.

Hudi telesni napori niso priporočljivi, tudi če želimo shujšati. Dovolj je, če gremo po zmernem, nemastnem kosilu na kratek sprehod.

Večerja pa naj bo vsaj štiri ure pred spanjem. V postelji naredimo nekaj razteznih vaj, da bomo pognali zaužite snovi in morebitno zadržano vitalno energijo po kanalih telesa.

Sedem pravil zdravega prehranjevanja

Poživljajo tudi vranico, trebušno slinavko, jetra in želodec ter ohranjajo zdravo telesno težo za vse življenje:

Čistoča pri nakupu, pripravi in uživanju živil

Kupljena živila naj bodo čim bolj sveža, naravno pridelana in kakovostna. Kupujemo živila s čim manj dodatki in brez konzervansov, izogibajmo se predelanim živilom in že pripravljenim jedem. Za visoko raven čistoče moramo skrbeti tudi pri pripravi in kuhanju živil. Sem spadajo navade, kot so umivanje rok pred in med pripravljanjem hrane, pred jedjo in umivanje zob po jedi. Redno čistimo delovni pult in omare, vanje pa shranjujemo le kakovostna in zdravju koristna živila. Stara živila s pretečenim rokom uporabe je treba sproti odstranjevati.

Jejmo vedno ob istem času

Naše telo deluje skladno z naravnimi ritmi in samodejno biološko uro, zato je dobro, da spoštujemo ritem in red tudi pri hranjenju. Po zajtrku je na vrsti kosilo, ki ga je treba zaužiti, ko je sonce najvišje, saj je takrat moč naših prebavil največja, obrok pa je lahko najobilnejši, če ne prenesemo premočnega zajtrka. Večerja naj bo štiri ure ali vsaj dve uri pred spanjem. Če smo tik pred spanjem lačni, je bolje, da ne zaužijemo ničesar.

Pomen malic

Če med obroki začutimo lakoto, lahko zaužijemo nekaj lahkega, malic je lahko tudi več na dan. Vsaki dve do tri ure nam pade raven krvnega sladkorja in takrat je prav nekaj malega zaužiti. Najboljša izbira sta sadje ali zelenjava, ki naj bosta vedno na voljo. Zapomnimo si; nikoli, ampak res nikoli ne izstradajmo telesa, saj se po vsakem stradanju, prej ali slej, lahko tudi čez  mesece, pojavi volčja lakota, zaradi katere izgubimo nadzor nad uživanjem hrane. Takrat delujejo, tako pravijo zdravniki tradicionalne kitajske medicine, nagoni, osnovni nagon po preživetju pa je izredno močan in ga ni moč ustaviti.

Jejmo v prijetnem vzdušju

Veselo razpoloženje pospešuje prebavo in presnovo. Prijetno vzdušje in dobro razpoloženje sta za prebavo enako pomembna kot kakovost hrane. Hrana je zgoščena oblika energije; tako kot jo uživamo in sprejemamo, tako jo lahko tudi uporabljamo. Kadar smo v stresu in slabo razpoloženi, se najprej sprostimo z dihalnimi in telesnimi vajami in pojdimo na sprehod, nikoli pa se ne pomirjajmo s hrano. S stresom obremenjeno telo namreč ni sposobno dobro sprejemati in prebavljati hrane, takrat gre vsa kri v mišice ali možgane, za pripravo na boj ali beg. Najprej se moramo sprostiti, lahko tudi z molitvijo in zahvalno tišino pred hranjenjem. Hrano pripravljajmo, kuhajmo in uživajmo z radostjo in spoštovanjem.

Z zmernostjo do vitkosti

Vitkost, vitalnost in moč niso odvisne le od količine hrane, ampak tudi od tega, koliko hrane lahko prebavimo in presnovimo ter kako kakovostna je hrana. Hrana vsebuje esenco stvarstva, in ko se začnemo zavedati, kaj jemo, začnemo jesti manj in bolj kakovostno. Ob čezmernem ali nepravilnem hranjenju postane um nemiren ali top, telo pa je težko in utrujeno. Postanimo gurmani in uživajmo v tem zelo svetem opravilu, tako bo že majhna količina hrane zelo hranilna.

Ne pogasimo prebavnega ognja

Za dobro prebavo in vitko linijo je pomembno, da živila ustrezno kombiniramo in jih dobro prežvečimo. Vsak grižljaj bi morali, po kitajski tradicionalni medicini, prežvečiti vsaj štiridesetkrat. Če jemo prehitro, težko nadziramo količino zaužite hrane in nimamo niti občutka sitosti. Med hranjenjem ne pijmo, ker pijača redči prebavne sokove in se zato hrana prebavlja počasneje.

Nikoli ne zavrzimo hrane v smeti

V svetih spisih je zapisano, da bomo vsak grižljaj, ki ga v času obilja zavržemo, v času pomanjkanja pogrešali. Navadimo se torej, kar je pri hujšanju toliko pomembnejše, vsaj približno načrtovati količino hrane za vsak obrok. Boljše je, da hrane zmanjka, kot da jo vržemo v smeti. Pregreta in postana hrana povzroča debelost. Oglejmo si velikost svoje pesti in to naj nam bo merilo za količino enega obroka. Raje uporabljajmo manjše sklede in krožnike in si hrano dodajmo večkrat. Kadar moramo hrano zavreči, ker se je pokvarila, jo kompostirajmo.

Post je dobrodošel

Tako po kitajski tradicionalni medicini kot po ajurvedi post krepi moč volje in telesno zdravje. Občasen post okrepi čute, um in zavest ter omogoči prebavnemu sistemu počitek. Ajurveda priporoča kratke poste, dan, dva ali tri dni, ko pijemo le vodo. V tem času se veliko gibajmo na svežem zraku in izvajajmo raztezne vaje. Kadar se postimo dalj časa, pijmo nesladkane sadno-zelenjavne sokove. Poučimo se o pripravi na post, o postu in prilagajanju na ponovno hranjenje. Med postom se natančno opazujmo in bodimo pozorni na vsako spremembo. Veliko se gibajmo, pravilno dihajmo in skrbimo za redno odvajanje. Z gibanjem na svežem zraku in pitjem zeliščnih čajev pospešujemo potenje in se razstrupljamo. Pri zaprtju je tudi po kitajski tradicionalni medicini priporočljivo klistiranje. Predvsem pa moramo piti veliko higiensko neoporečne in kakovostne vode, da ne dehidriramo.

Vaje za krepitev želodca in vranice

Prva vaja

Iz klečečega položaja se nagnemo nazaj, tako da se s hrbtom dotaknemo tal, in ostanemo tako kakšno minutko. Medtem dvigujemo medenico in pritiskamo kolena k tlom, dlani so obrnjene navzven.

Druga vaja

V drugem delu vaje, ko spet klečimo, spustimo medenico med stopala. Ob izdihu se spustimo na lopatice in iztegnemo roke za glavo. Vajo izvajamo v ritmu do šest vdihov in izdihov.

Tretja vaja

Iz klečečega položaja se nagnemo nazaj, dlani položimo na pete in krožimo z medenico. V prvi polovici kroga vdihnemo, v drugi pa izdihnemo.

prejšnji članek
Zaradi bolezni so ga zavrnili, zdaj spreminja svet!
Zdravje
Zaradi bolezni so ga zavrnili, zdaj spreminja svet!
naslednji članek
4 napake, ki jih najverjetneje delate
Moda&Lepota
4 napake, ki jih najverjetneje delate