Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravna čistila za sijoč dom

20. 12. 2016; 04.00
Avtor: K.M.
ciscenje, dom

Na zdravo domače okolje lahko negativno vplivajo tudi strupena čistila. foto: Profimedia

Za zdravo gospodinjstvo lahko poskrbite tudi z naravnimi, doma pripravljenimi čistili.

Vsi si želimo, da bi živeli v naravnem in predvsem zdravem okolju. Žal pa je resnica takšna, da v svoj dom velikokrat nenamerno vnašamo strupene toksine in druge škodljivce, ki lahko dolgotrajno vplivajo na naše zdravje. Le-to pa lahko storimo tudi s čistili, ki zaradi učinkovitosti vsebujejo številne strupene snovi. Zakaj ne bi za zdravo domače okolje poskrbeli z naravnimi, zdravimi in predvsem doma pripravljenimi čistili? 

Univerzalna čistila

Povsem preprosto čistilo, s katerim lahko očistite različne površine, je sestavljeno iz štirih žlic sode bikarbone in enega litra tople vode. Sestavini dobro premešajte in mešanico nato vtrite v površino, ki jo želite očistiti ter jo nato po potrebi tudi izperite. 

Med univerzalna doma pripravljena čistila uvrščamo tudi mešanico boraksa (natrijev borat), limoninega soka in tople vode. Dve žlici boraksa, četrt žlice limoninega soka in dve skodelici tople vode dobro premešajte in mešanico prelijte v razpršilec. 

Soda bikarbona je z medom še bolj učinkovita. foto: Profimedia

Čistila za kovinske površine (pečice)

Zmešajte dve žlici naravnega mila iz rastlinskega olja, dve žlici boraksa in dve skodelici vroče vode ter vse skupaj prelijte v razpršilec. Mešanico razpršite po površini in po potrebi za čiščenje uporabite tudi grobe gobice. Čistilo pustite, da deluje približno 20 minut in nato vse skupaj dobro obrišite. 

Čistila za aluminijaste in bakrene površine (kuhinjska posoda)

Posodo potopite v enakovredno mešanico kisa in vode ter namočeno pustite vsaj 15 minut, po potrebi tudi dlje. Nato vse skupaj dobro izperite. Podobno mešanico lahko uporabljate tudi za čiščenje stekla, kar pomeni, da lahko z njo dobro očistite tudi okna. 

Naravna in doma pripravljena čistila res ne puščajo prijetnega vonja, ki vam ga v dom prinesejo kupljena čistila. So pa bolj zdrava in bolj prijazna do površin, ki jih čistite. Ker pa bodo le-te dobro očiščene, dodatnega ojačevalca vonja sploh ne boste potrebovali. 

prejšnji članek
Kako je zrasla! Suri je najboljša družba
Svet slavnih
Kako je zrasla! Suri je najboljša družba
naslednji članek
Vodič po nakupih: To je popolno darilo za vsako astrološko znamenje!
Zdravje
Vodič po nakupih: To je popolno darilo za vsako astrološko znamenje!