Vroče ta hip

Najboljša domača živila, ki zdravijo prehlad

Profimedia.

Najdete jih lahko tudi v domači kuhinji.

Kljub temu, da je prehlad ena izmed najpogostejših virusnih bolezni za katero lahko zbolite v kateremkoli življenjskem obdobju, se le redke zavedate, da vam v boju z njo lahko pomagajo številna živila, ki jih najdete v domači kuhinji. Zakaj jih ne bi izkoristili?

Poleg tega, da morate tudi pri prehladu poskrbeti za to, da v telo vnesete dovolj tekočine, vam lahko pri zdravljenju pomagajo tudi druga domača živila. Med njimi je česen, ki v sebi vsebuje številne zdravilne žveplove spojine, ki mu dajejo tudi značilen, za številne neprijeten vonj. Med njimi je alicin, ki nastane, ko česen zdrobite. Gre za močan naravni antibiotik, ki se bori proti bakterijam, virusom in glivam. Če žvečenja samega stroka česna ne morete prenesti, poskrbite vsaj za to, da ga redno dodajate jedem (solate, juhe, polivke ...).

Odlična kombinacija v boju proti prehladu so tudi med, limona in ingver, ki so že sami po sebi zelo zdravilni, če jih uporabljate skupaj, pa njihova zdravilna moč pride do še večjega izraza. Med deluje kot lokalni antibiotik in se bori proti bakterijam v grlu, predvsem tistim, ki povzročajo kašelj. Limona je polna vitamina C, ki podpira imunski sistem in se vašemu telesu pomaga boriti proti virusnim obolenjem. Ingver se v osnovi uporablja za blaženje slabosti, hkrati pa zmanjšuje vnetja, še posebej učinkovit je pri vnetjih grla.

limonamedingver.jpg
Pripravite si domači zdravilni pripravek.
Profimedia.


S pomočjo limone, medu in ingverja lahko pripravite odličen domači pripravek, ki vam bo preventivno in kurativno pomagal v boju proti prehladu. Dve limoni narežite na kolobarje in na tanke rezine narežite še koren ingverja. Nato limone in ingver izmenično polagajte v kozarec s pokrovom in med plasti dodajajte med. Ko vam sestavin zmanjka, kozarec zaprite in ga za za vsaj en dan pospravite v hladilnik. Domače zdravilo bo najbolj učinkovito čez dober mesec dni, ko se bodo vse sestavine dobro prepojile med sabo. 

Za zdravljenje prehlada so odlična izbira tudi številne začimbe. Najbolj učinkovita med njimi je kurkuma, ki ji nekateri pravijo tudi čudežna rumena začimba. V vzhodnjaški medicini jo uporabljajo že stoletja, gre pa predvsem za protivnetno začimbo, ki odlično blaži znake kroničnih vnetij in spodbuja izločanje zdravilnih snovi v želodcu.