Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ta poceni zelenjava je postala pravi hit leta!

4. 12. 2016; 06.00
Avtor: K.A.
Koleraba
Večkrat bi jo morali uvrstiti na svoj jedilnik.

Trendi v prehrani se ves čas menjajo, vsako leto se tako na listi najbolj zaželene hrane znajdejo nove stvari. In letos je tako na prvem mestu pristala koleraba. Svetovni nutricionisti so tako za leto 2016, za »it« kos prehrane, izbrali prav to kapusnico, ki se lahko po vsebnosti vitamina C kosa s številnimi drugimi vrstami zelenjave in sadja. 

Že mogoče, da koleraba ni hrana katero bi vzljubili na prvi grižljaj, a če ji boste dali priložnost, potem boste kaj kmalu bogato nagrajeni. Listje je tako izjemno dober vir vitamina A in skrbi za zdravje oči, gomolj pa je poln vlaknin. 

Koleraba spada med vrsto hrane, ki telesu daje veliko energije in obenem preprečuje utrujenost. Pomaga tudi pri stabilizaciji sladkorja v krvi, izboljšuje pa tudi stanje diabetesa in hipoglikemije. Koleraba je odlična pri hujšanju, saj je bogata z vlakninami, antioksidanti, obenem pa ima izjemno malo kalorij. Skodelica kolerabe tako vsebuje samo 36 kalorij. 

In kako jo lahko uporabite v vsakdanji prehrani? Eden izmed najbolj enostavnih načinov priprave je ta, da jo skuhate, spasirate in začinite s svojimi najljubšimi začimbami. Lahko pa jo zgolj narežete na kocke in spečete v pečici, s tem boste dobili okusno prilogo. Uporabite pa lahko tudi liste, pripravite jih lahko na enak način kot pripravljate blitvo oz. špinačo.

prejšnji članek
Kako dobra je v resnici zamrznjena zelenjava?
Zdravje
Kako dobra je v resnici zamrznjena zelenjava?
naslednji članek
Malce pozabljena domača superhrana
Zdravje
Malce pozabljena domača superhrana