Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ali se med spanjem ne spočijete dovolj?

4. 12. 2016; 01.01
Avtor: ud
smrčanje

Po nekaterih podatkih naj bi smrčalo kar 37 milijonov ljudi, večinoma moških. foto: Profimedia

Ljudje imamo različne spalne navade, in ko si začnemo deliti posteljo (in spanec) z drugo osebo, lahko nastane kar nekaj težav s spanjem. Preprosto se morata uskladiti!

Kakovosten spanec je dandanes težko doseči. Živimo pač v stresnem svetu, ki ga prežema še ogromno elektronskih motenj, zato trden spanec ni samoumeven. Po zadnjih raziskavah ženske v povprečju težje in slabše zaspijo, poleg tega pa veliko bolj občutijo posledice pomanjkanja spanca. Seveda se vse to lahko še poslabša, če nam nočni spanec otežuje partner, s katerim delimo posteljo. Pa ne namenoma.

Postelja

Ko posteljo začnemo deliti, je povsem logično, da se moramo marsičemu prilagoditi. Ljudje imamo namreč različne spalne navade – hodimo spat ob različnih urah, spimo pri različni temperaturi in svetlobi … – in te navade lahko našemu partnerju onemogočajo kakovostno spanje. A se zaradi njih še ni treba seliti vsak v svojo spalnico. Da se jih rešiti.

Ležišče je ključno za kakovosten spanec. foto: Profimedia

Otroci

Ko imate otroke, se morate navaditi, da občasno zatavajo v vašo posteljo, zaradi česar sami veliko slabše prespite noč, ali da zaradi kakršnihkoli drugih razlogov ponoči potrebujejo vašo pozornost. Težava nastane, ko se partnerja pri spoprijemanju s tem ne uskladita. Ko se eden preprosto ne strinja s tem, da otrok po določeni starosti še prihaja v posteljo, drugega pa to ne moti. Ali ko je samo eden tisti, ki ponoči vstaja zaradi otrokovih potreb. Takšno nesoglasje najbolje reši pogovor, ki pa se ga morate lotiti podnevi, ko sta oba spočita.

Vzmetnica

Dobra vzmetnica je prav tako ključna za vaše zdravje in ljudje imamo pri tem različne potrebe. Nekaterim bolj prijajo mehkejše vzmetnice, drugi raje spijo na trših. Kako težko je spati na neustrezni vzmetnici, verjetno veste sami, saj ste v kakšnem hotelu ali na kakšnem obisku gotovo že imeli težave s spanjem zaradi vzmetnice. Če imata s partnerjem različne zahteve glede vzmetnice, je odlična rešitev tista s spominsko peno.

Nasveti za boljši spanec

1. Če sta s partnerjem tako različni osebi, lahko vsaj enemu od vaju svetloba krati spanec. V tem primeru je rešitev blažja svetloba, mogoče v obliki lučke. 

2. Če hodite spat pozneje, bodite tišji, delo opravljajte zunaj spalnice oziroma pri gledanju televizije ali poslušanju glasbe uporabljajte slušalke. 

3. Vi radi zaspite v objemu, vaš partner pa za spanje potrebuje prostor? Tisti, ki potrebuje prostor, trpi za slabšim spancem. Razlike lahko povzročijo razdor v razmerju

prejšnji članek
Hrana proti stresu
Zdravje
Hrana proti stresu
naslednji članek
10 izvirnih nasvetov za premagovanje utrujenosti
Zdravje
10 izvirnih nasvetov za premagovanje utrujenosti