Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 živil proti prehladu

21. 11. 2016; 03.44
Avtor: A.K.
Zelena paprika

foto: Profimedia

Začela se je sezona tople obutve, puloverjev, vročih čokolad in čajev, ne pozabite pa tudi na to, da se je začela sezona prehladov.

S temi okusnimi živili si pomagajte, da se ubranite prehladov in bolezni.

1. Losos

Je odličen izvor beljakovin in omega-3 maščobnih kislin. Ustvarja močan imunski sistem, s katerim se bori proti virusom in bakterijam. Svetujemo vam, da ga jeste dva do trikrat tedensko po 80 gramov (lahko tudi kakšno drugo ribo).

2. Grški jogurt

Je odličen izvor beljakovin, vsebuje pa tudi probiotike. Ti zaustavljajo rast slabih bakterij, zato ga vključite v svoj dnevni načrt prehrane.

3. Jajca

So bogat izvor vitaminov, še posebej vitamina B, in mineralov, vsebujejo tudi beljakovine (kar 6,8 gramov). Gradijo mišice in so odličen obrok za tiste, ki so se to zimo odločili poskrbeti za svoje telo in ne samo za imunski sistem.

4. Oreščki

So vir selena in cinka. 30 gramov dnevno vas bo oskrbelo z omega-3 maščobnimi kislinami. Brazilske oreščke se še posebej priporoča, a pazite, da z njimi ne pretiravate.

5. Paprika in temnozelena zelenjava

V papriki, ohrovtu, špinači, brstičnemu ohrovtu in brokoliju lahko najdete vitamin C, ki je zelo pomemben v sezoni prehladov. Čeprav vas ne bo popolnoma zaščitil, pa bo zagotovo zmanjšal tveganje, da bi zboleli.

prejšnji članek
V 4 urah se znebite bolečin v grlu
Zdravje
V 4 urah se znebite bolečin v grlu
naslednji članek
Soda bikarbona in 10 načinov uporabe
Zdravje
Soda bikarbona in 10 načinov uporabe