Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so nezdrava zdrava živila!

20. 11. 2016; 08.00
Avtor: mk/Zarja
goji jagode kolači čokolada

foto: Pixabay

Dieta, ki pomaga vsakomur, le vztrajati je treba.

Ameriški srčni kirurg dr. Steven Gundry, ki je postal tudi specialist za prehrano, ker je hotel pomagati svojim bolnikom, ki so bili bolni zaradi debelosti, je napisal knjigo Prehranska evolucija. Njegova dieta pomaga vsakomur, le vztrajati je treba, dodaja. V svojem spletnem dnevniku je nedavno opozoril na tri živila, za katere velja, da so posebej zdrava in zato priporočljiva, vendar to ne drži.

Na prvo mesto je dr. Gundry postavil izdelke iz soje: od sojinega mleka do različnih jedi – tofuja, sojinih zrezkov in podobno. Zakaj naj bi bilo vse to nezdravo? Kakor pravi, ta živila slabo delujejo na prebavo, na reproduktivno zdravje, tudi na razvoj rakavih bolezni, obenem pa še skrbijo, da se maščoba shranjuje v telesu. Vsebujejo fitoestrogene, torej hormone, ki škodijo tako moškim kot ženskam, poleg tega škodljivo vplivajo na delovanje žleze ščitnice. Če ščitnica ne deluje, kakor je treba, se poruši hormonsko ravnovesje, to pa vpliva prav na vse organske sisteme v telesu.

Drugo živilo, ki ga ne bi smeli jesti, je pšenična trava. Zanjo pravijo, da vsebuje veliko klorofila, kar naj bi bilo posebno zdravo za spodbujanje energije. Dr. Gundry pravi, da ljudje nismo narejeni tako, da bi prebavili travo. Za to bi potrebovali najmanj štiri želodce, kakršne imajo krave, ki travo prežvekujejo.
Na tretje mesto pa je uvrstil goji jagode, ki so tudi pri nas zelo priljubljene. Prav nobenega dokaza ni za to, da naj bi koristile zdravju, zatrjuje dr. Gundry. Prej so škodljive kot koristne, saj vsebujejo lektime, to pa so toksični alergeni, ki lahko poškodujejo imunski sistem. Lahko se zgodi, da začne črevo puščati, kar vodi v nove težave.

Dr. Gundry pravi, da bi morali ljudje jesti predvsem zelenjavo in beljakovine, izogibati bi se morali umetnim maščobam (dobre maščobe so koristne, tudi živalske, na primer maslo, le pretiravati ne smemo), vsem živilom, ki so bele barve (prava morska sol ni povsem bela), uživati bi morali malo sadja in samo tisto, ki zori v tistem času v naših krajih. Zelenjava naj bo temnozelena listnata, na primer solate vseh vrst, zdaj še posebej radič, pa surovo zelje (tudi kislo je zelo priporočljivo), meso naj bo od pašnih živali. Čim več od naštetega naj bo organske pridelave, brez umetnih dodatkov. Oreške in zrnje pa zdravnik odsvetuje. 

prejšnji članek
Revma je lahko celo ozdravljiva
Zdravje
Revma je lahko celo ozdravljiva
naslednji članek
Razočarani slovenski igralec
Svet slavnih
Razočarani slovenski igralec