Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pomaga ugnati gripo?

4. 11. 2016; 12.55
Avtor: Marijana Mandić/Revija Maja
dreamstime_xxl_21976449

foto: Dreamstime

Zbrali smo nekaj najnovejših spoznanj, kako se morate varovati pred gripo in kako pospešite ozdravitev, če vas vseeno položi v posteljo.

Protivirusno zdravilo

Ob prvem znaku gripe pokličite zdravnika in prosite za zdravljenje s protivirusnim zdravilom. Ublažilo bo simptome in skrajšalo trajanje bolezni. Deluje pa tako, da virusnim delcem prepreči prodiranje iz okuženih celic in s tem omeji širjenje virusa v notranjost telesa. Zdravili, ki sta na voljo pri nas, sta učinkoviti le v primeru, če zdravljenje začnete 24 do 48 ur od nastopa prvih simptomov. In še, obe zdravili, kar kažejo številne študije, skrajšata čas okrevanja skoraj za polovico.

Izvleček bezgovih jagod

Norveška študija je potrdila, da so tisti, ki so uživali tekoči izvleček bezgovih jagod oziroma sambukol, ozdraveli v treh do štirih dneh, medtem ko so bolniki, ki so jemali placebo, ozdraveli šele v sedmih do osmih dneh. Antioksidanti iz sadeža namreč spodbujajo imunski sistem in virusu gripe preprečujejo, da bi se pripenjal na celice v telesu. Izvleček, ki je voljo v obliki soka, pijte štirikrat na dan, od tri do pet dni zapored.

Umivanje rok

Virus gripe lahko dolge ure preživi na trdnih površinah, kot so kovine, steklo in plastika, celo na blagu, papirju in tkivu. Za zaščito si zato redno umivajte roke z milom in vodo, kar je bolj učinkovito, tako vsaj kažejo zadnje študije, kot gel za razkuževanje.

Cepljenje

Kajpak cepljenje proti gripi ni popolno in možni so stranski učinki, vendar prinaša veliko dobrega. V najboljšem primeru 70- do 90-odstotno zaščiti pred sevi virusa gripe, ki so pogosti v letu cepljenja, in tudi v najslabšem primeru je injekcija 50-odstotno učinkovita. Zakaj le toliko? Virus gripe nenehno mutira in se lahko spremeni od trenutka, ko določijo seve, ki so v cepivu, do začetka sezone gripe.

In komu cepljenje posebej priporočajo?

Starejšim od 65 let, saj je desetletna študija, v kateri je sodelovalo na tisoče starejših ljudi, pokazala, da cepljenje zmanjša ogroženost za sprejem v bolnišnici za tretjino, smrtnost pri ostarelih in kronično bolnih pa za kar polovico.

Cepili naj bi se tudi kronični bolniki in njihovi družinski člani, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice, bolni, ki čakajo na sprejem na bolnišnično zdravljenje, ter zdravstveni in drugi delavci, ki veliko delajo z ljudmi.

Za ogrožene skupine je cena cepiva 7 evrov, za druge 12. Slovenija je glede cepljenja zoper gripo med zadnjimi v Evropski uniji.

Kam po injekcijo s cepivom?

Cepite se lahko pri vseh izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah Nacionalnega Inštituta za javno zdravje po vsej Sloveniji. Da prihranite čas, je najbolje, da se prej naročite.

prejšnji članek
Nihče se mu ne more upreti: To je najlepše astrološko znamenje
Horoskop
Nihče se mu ne more upreti: To je najlepše astrološko znamenje
naslednji članek
Lepa Brena je bila nekoč povsem drugačna
Svet slavnih
Lepa Brena je bila nekoč povsem drugačna