ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako skrajšati prehlad?

26. 10. 2016; 02.44
Avtor: Marijana Mandić/Revija Maja
Prehlad, bolezen

foto: Dreamstime

Vas je ponoči prebudil kašelj, zjutraj pa presenetila rahlo povišana temperatura? Ne tecite takoj k zdravniku, ampak skušajte prehlad najprej pozdraviti sami.

Domača lekarna

- Vitamin C vam bo gotovo pomagal, največ ga je v agrumih in skoraj v vsej zelenjavi. Sredi prehlada je dobrodošel tudi prehranski dodatek.

- Raziskave so dokazale, da piščančja juha vsebuje snovi, ki blažijo vneto sluznico in olajšajo izkašljevanje. Skuhajte jo vsej prehlajeni družini.

- Znova pripravite mešanico čajne žličke soli in 2 decilitra vode. Takšen pripravek grgrajte kakšno minuto, saj deluje antiseptično. Pomaga pa tudi mešanica skodelice tople vode, žličke medu in soka pol limone, ki jo spijete počasi, po požirkih. Limona deluje blažilno, med pa krepi imunski sistem.

- Pri bolečem žrelu je priporočljivo grgrati mešanico žlice kisa in kozarca tople vode. Zdravilen je tudi sirup za izkašljevanje, ki ga dobite, če zmešate enako količino medu in jabolčnega kisa. Vsak trgovski kis, bodisi jabolčni, vinski ali čisti beli alkoholni, se lahko uporablja v zdravilne namene, vendar je jabolčni kis po blagodejnih učinkih najbolj znan. Jabolka namreč vsebujejo ocetno kislino, ki se v telesu veže z magnezijem in tako zdravi vrsto bolečin in težav.

- Tradicionalna zeliščna sredstva za odkašljevanje, na voljo v lekarnah, bodo pljučem pomagala pri očiščevanju sluzi.

- Z uporabo kafre, mentola ali eteričnih olj, kot sta smrekovo in evkaliptusovo, v obliki kapljic za pripravo inhalacij ali mazil za nanos na kožo vratu, prsnega koša in hrbta, vam lahko v hipu odleže. Tudi teh mazil ne smete nanašati neposredno na nosno sluznico, ker bi lahko povzročila krč v grlu in zadušitev. Zelo pomembno je še, da pripravkov ne uporabljate pri otrocih, mlajših od dveh let.

- Telesu lajša premagati okužbo tudi dobri stari surov česen, dva stroka dnevno zadostujeta. Če ga ne prenašate, vzemite tri kapljice česnovega pripravka dnevno.

- Ne bodite lačni; pri prehladu potrebuje telo celo malce več energije kot običajno. Daleč od tega torej, da se moramo ob virozi izstradati, če se želimo hitreje pozdraviti. Res pa je, da je še bolj kot zdrava, lahka hrana pomembna pijača, ki pomaga iz telesa izločiti strupe in nadomestiti tekočino, ki jo izgubljate ob morebitni vročini.

Preventiva

Prehlada ste se gotovo nalezli. Da v prihodnje ne bi bilo tako, se izogibajte prostorom, ki so polni ljudi, in poskrbite za dobro higieno rok. Ker si verjetno ne morete privoščiti, da bi zaradi kašljanja in kihanja ostali na bolniškem dopustu, boste na delovnem mestu popazili, da ne bi okužili drugih. Usekovali se boste v papirnate robčke, ki jih boste po enkratni uporabi zavrgli in si zatem dobro umili roke. Če robčka ne bo pri roki, boste kihnili ali zakašljali v komolec in ne v dlan.

  1. S toplo vodo in detergentom pogosto umijte predmete, ki se jih stalno dotikate, vi ali gostje: kljuke, telefonske slušalke, računalniško tipkovnico, igrače ...
  2. Ne drezajte z rokami v oči, nos ali usta, saj tako omogočite vdor virusov direktno v sluznico.
  3. Tudi v družini ne pijte iz istih kozarcev in jejte vsak s svojim priborom.
  4. Utrjujte obrambno moč telesa in uživajte veliko presnega sadja in zelenjave. Tudi multivitaminska tableta vam lahko pomaga okrepiti imunski sistem.
  5. Telesu odlično dene rekreacija. Hudi telesni napori pa mu prej škodijo, kot koristijo.
  6. Kajenje uniči zgornjo površino dihal, migetalke na pljučih ne morejo več odstraniti iz telesa povzročiteljev in tujkov. Ti ostanejo v dihalih in lahko, če ne prenehate kaditi pravočasno, povzročijo ne le številne prehlade, ampak tudi kronični bronhitis in druge zaplete. Prenehajte kaditi!
  7. Dihalne poti delujejo le, če so primerno navlažene. Za vzdrževanje vlage v stanovanju pa je dovolj, če redno odpirate okna in zračite stanovanje. Vlažilniki zraka so namreč, podobno kot klimatske naprave, ob zanemarjanju higiene, okuženi z glivicami. Sami lahko pripravite naraven vlažilnik zraka: v loncu skuhajte kamilice oziroma slano vodo, tako da žlico soli vmešate v pet litrov vode, in spustite paro v stanovanje.
prejšnji članek
Vojna napoved ogrcem
Moda&Lepota
Vojna napoved ogrcem
naslednji članek
Marko Potrč zelo podrt
Svet slavnih
Marko Potrč zelo podrt