Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Venere stavijo na jogo, Marsovci na uteži

1. 11. 2016; 11.00
Avtor: M. B./Maja
moški ženske

foto: Profimedia

Kako telovadijo ženske in kako moški?

Tudi pri izbiri telovadbe se zdi, da so ženske in moški vsak s svojega planeta. Njegova ideja o nabiranju kondicije je dviganje uteži - več, težje, višje. Medtem ko ona raje izpod kavča potegne blazino za jogo. Čigava ideja o gibanju je boljša? Strokovnjaki pravijo, da ni enoznačnega odgovora, lahko pa se vsak spol precej nauči od drugega.

Brez znoja ni telovadbe!

Motivacija, pravijo strokovnjaki, je največja razlika med spoloma, kar se tiče vadbe. »Moški pogosto telovadijo, ker hočejo večje mišice,« pravi Vincent Perez, direktor oddelka za športno terapijo v medicinskem centru na Univerzi Columbia v New Yorku. »Tricepsi, bicepsi … moškim gre za velikost.« Prav tako imajo pred očmi vedno točno določen cilj, ki ga želijo doseči, so tudi precej tekmovalni in se pri telovadbi morajo znojiti - brez potokov znoja zanje ni telovadbe.

Po drugi strani je fitnes za ženske pogosto samo sredstvo, s katerim si pomagajo do lepšega videza, pri čemer se precej ukvarjajo s svojo podobo in jim je lahko nerodno, kako bodo videti njihove noge v telovadnih pajkicah. Imajo pa oboji kljub temu nekaj skupnega, tako moški kot ženske dostikrat spregledajo pomen gibanja za zdravje. Telovadijo za svoje cilje, ne pa zato, da bi ohranjali zdravje in dobro počutje.

Pestro ali enolično?

Do gibanja imajo ženske dokaj uravnotežen odnos. Njihova vadba vključuje mešanico kardio treninga in treninga za moč, pa tudi miselno-dihalne prakse, kot sta joga ali tai chi. Pogosto tudi iščejo nasvete, bodisi pri osebnih trenerjih ali z vključevanjem v skupinske vadbe.

»Kot moški moram priznati, da ženske bolje poslušajo navodila,« pravi Perez, »moški pa se bojijo, da bi se s spraševanjem osmešili.« Tako se raje osredotočajo na vadbo, ki ne zahteva plesnih gibov ali pretirane koordinacije telesa, torej velikega miselnega vložka.

Ženske raje uživajo v skupinskih vadbah, saj jih privlači tudi družbeni vidik telovadbe, v telovadnici se počutijo prijetneje, če so obdane z ljudmi.

Ne glede na to, kakšna je vadba, ženske običajno telovadijo manj, kot razlog pa navajajo pomanjkanje časa. »Ženske so preveč zaposlene s skrbjo za druge. Njihova predanost družini je glavna ovira, da bi bile telesno bolj aktivne.«

Ob tem vsi strokovnjaki poudarjajo, da si je treba vzeti čas zase, saj le zdrava ženska v dobri kondiciji lahko dobro skrbi za druge.

Fizične razlike

Seveda k razlikam med moškimi in ženskami v športu prispevajo tudi fizične razlike med spoloma.

»Obstaja razlika med tem, kaj moški in ženske lahko storijo in kaj bi morali storiti. Ženska medenica je gibljivejša, zato bi morale delati malce drugačne počepe, da bi zaščitile spodnji del hrbta. To pomeni, da nekoliko bolj obrnejo noge navzven, stojijo z nogami malo bolj narazen in se spustijo malo nižje v počep kot moški,« svetuje Perez.

Ker imajo ženske manj mišične mase, tudi ni priporočljivo, da dvigajo pretežke uteži, saj lahko pride do poškodb.

Nasprotno pa je moško telo že po naravi manj gibljivo, zgornji del telesa je močnejši, k čemur prispeva tudi tja usmerjena vadba za moč, ki pri ženskah ni toliko poudarjena. One se raje ukvarjajo z ohranjanjem lepih nog in zadnjice.

Medsebojno učenje

Kljub tem razlikam pa strokovnjaki opažajo, da se prepad med spoloma zmanjšuje. Tako se ženske v večji meri vključujejo v trening z utežmi, saj spoznavajo, da naraščanje mišične mase prinaša zmanjševanje maščobnih zalog, ali z drugimi besedami: shujševalni učinek.

Področij, na katerih bi se spola lahko veliko naučila drug od drugega, pa je še precej. Moški bi nežnejši spol lahko naučili, naj se ne bojijo trdnega dela v telovadnici ter da zmorejo več, kot so mnoge prepričane.
Po drugi strani pa lahko ženske naučite moške, da je vadba lahko zabavna in da ni treba obtičati samo pri eni panogi, ampak se preizkusiti v različnih zvrsteh gibanja, tudi v step aerobiki, pilatesu, jogi …

Večino moških v studie pilatesa pripeljejo prav njihove žene, ki so prepričane, da jim tovrstno gibanje lahko pomaga popraviti boleče sklepe, izboljša ravnotežje, moč osrednjega dela telesa in gibljivost na zabaven način, ki je tudi zanje izziv.

prejšnji članek
Nasveti za preprečevanje okužb nožnice
Zdravje
Nasveti za preprečevanje okužb nožnice
naslednji članek
Kaj prinaša hiter in nereden utrip srca?
Zdravje
Kaj prinaša hiter in nereden utrip srca?