Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravni pomočniki pri nahodu

23. 10. 2016; 09.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
prehlad dežnik kapa dež

foto: Profimedia

S pomočjo narave nad prehlad in gripo.

Poleg toplih barv in edinstvenih sončnih zahodov jesen prinaša tudi več prehladov in vseh spremljajočih simptomov: smrkanja, kihanja, vnetega grla, kašlja in bolečin. Ki se jih letošnjo jesen lahko lotite brez zdravil in le s pomočjo narave.

Prava mera počitka

Vsaka bolezen, tudi prehlad in gripa, je vedno povabilo telesa, da se ustavimo in spočijemo. Zato se ob prehladu (ali tudi le kašlju) nikar ne lotevajte velikih telesnih naporov, ki lahko lažje zdravstvene težave spremenijo v večje. Potenje med zmerno vadbo sicer spodbudi imunski sistem, saj se izloči veliko naravnega zdravila proti prehladu – adrenalina, toda ko ste prehlajeni, vendarle bodite zmerni, predvsem pa poslušajte svoje telo oziroma počutje. Če se težko prebijete po stopnicah že v drugo nadstropje, bo kakršna koli vadba več kot očitno preveč. Toda če kljub nahodu čutite željo po lahkotnem teku, si ga privoščite, vendar po vadbi nikar ne pozabite na topel čaj in počitek.

Čudežni čaji z medom 

Če kdaj, potem ob prehladu brez čajev preprosto ne gre. Če nekateri trdijo, da v resnici ni pomembno, kakšen čaj pijete, saj je ključna predvsem topla tekočina, drugi poudarjajo pravi izbor čaja. Zagotovo ne boste zgrešili z ingverjevim čajem, ki deluje protivnetno in proti bacilom, lahko pa si pripravite tudi katerega od ajurvedskih čajev, ki prav tako vsebujeta ingver. Za prvega potrebujete pol čajne žličke ingverja, pol čajne žličke cimeta in čajno žličko limonske trave, za drugega pa čajno žličko ingverja, čajno žličko in pol cimeta ter ščepec kardamoma. Začimbno mešanico za deset minut namočite v pol litra vode, ko se čaj ohladi, pa ga precedite in po želji dodajte čajno žličko medu. Čaj lahko pijete večkrat na dan. Ob oteklem grlu si lahko pomagate z limonovim čajem z medom. Če limona deluje kot astringent, saj zmanjšuje oteklost grla (zato pomaga tudi, če limonov sok zgolj grgrate), med grlo pomirja in deluje razkuževalno.

Limona deluje kot astringent, saj zmanjšuje oteklost grla (zato pomaga tudi, če limonov sok zgolj grgrate), med pa grlo pomirja in deluje razkuževalno. foto: Piixabay

Zeliščne inhalacije

Aromatična in proti bacilom nastrojena zelišča pri zamašenem nosu in sinusih skupaj z vlago poskrbijo tako rekoč za čudež. Za pripravo zeliščne inhalacije potrebujete le nekaj minut, pozitivne učinke pa boste čutili še nekaj ur. V liter vrele vode položite čajno žličko ingverja, nekaj evkaliptovih listov ali zeliščno mešanico timijana, žajblja in mete ter vdihujte zdravilno paro z brisačo nad glavo in skledo. Zaradi varnosti poskrbite, da boste imeli obraz vsaj trideset centimetrov nad vodo, inhalacije pa ponovite dvakrat ali trikrat dnevno oziroma po potrebi. Zamašene sinuse lahko odmašite tudi s solnim sprejem ali posodico neti oziroma indijskim pripomočkom za čiščenje sinusov.

Mamina kurja juhica

Zdravilnost kurje juhe je znana po vsem svetu – od Mehike do Kitajske. V nekaterih krajih ji rečejo kar 'penicilin', znanstvene študije pa kažejo, da je vroča kurja juha pri čiščenju nosnih kanalov učinkovitejša kot vse druge vroče tekočine. Kot so dokazali znanstveniki, kurja juha ovira gibanje belih krvnih telesc, ki pripomorejo k vnetju sluznice dihalnih poti, poleg tega pa je polna beljakovin in drugih hranljivih snovi ter potrebne tekočine. Če boste poleg piščančje juhe pili tudi vročo vodo večkrat na dan, boste tako poskrbeli za odstranitev strupov iz telesa in s tem pospešili okrevanje. Sicer se pa strogo izogibajte mlečnim izdelkom in hladnim pijačam, ki dodatno zasluzijo telo.


Medeni sirup z limono proti kašlju
Za to preprosto in okusno formulo proti kašlju je tudi znanstvena študija, opravljena na državni univerzi v Pensilvaniji, dokazala, da pomirja kašelj. Za pripravo sirupa potrebujete le eno limono in pol litra neobdelanega oziroma surovega ekološkega medu. Najprej celo (umito) limono položite v posodo, jo povsem zalijte z vročo vodo in pustite stati pet minut. V drugi posodi rahlo pogrejte med, vendar pazite, da ne zavre. Limono vzemite iz posode in počakajte, da se dovolj ohladi, nato jo narežite in dodajte v med. Oboje skupaj kuhajte eno uro na nizki temperaturi (spet pazite, da ne zavre), ohladite, precedite v steriliziran kozarec za vlaganje in postavite v hladilnik. Kadar koli želite ublažiti kašelj, vzemite eno žličko sirupa. Posebno opozorilo: zaradi medu ta sirup ni primeren za otroke, mlajše od enega leta starosti!

prejšnji članek
Mimogrede do zdravih navad
Zdravje
Mimogrede do zdravih navad
naslednji članek
Znana slovenska pevka je bila Predinova varuška
Svet slavnih
Znana slovenska pevka je bila Predinova varuška