favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sladkanje brez slabe vesti

22. 10. 2016; 05.00
Avtor: C. R./Bodi zdrava
rezine yacon

Od sladkorjev je v yaconu zastopan predvsem inulin, sestavljen sladkor, ki mu naši encimi za prebavo škroba ne pridejo do živega. foto: Profimedia

Ste vedeli, da se lahko sladkate tudi brez kalorij?

O belem sladkorju je bilo že veliko napisano, a na koncu vedno pridemo do enake ugotovitve: nič kaj dobrodejen ni za lepoto in zdravje. Dobra novica za vse tiste, ki se sladkanju ne morete upreti, pa so bolj zdrave zamenjave za belo pregreho. Ste vedeli, da se lahko sladkate tudi brez kalorij?

V želji po vitkejši postavi pogosto spreminjate svoje prehranske navade? Ko se odločamo za bolj zdrav jedilnik, s katerim bi oklestili kak kilogram ali pa vsaj želeli bolj zdravo živeti, iz prehrane najpogosteje izločimo sladkor, ki redi in ki je za naše zdravje škodljiv. Hm, kaj pa če sladkarij pri dieti ne bi bilo treba izločiti? Kaj, če bi denimo sladkor nadomestili z manj razvpitimi različicami? Vas zanima, katere so?

Eritrol

Eritrol je naravno sladilo brez energijske vrednosti, pridobljeno z naravnim procesom fermentacije glukoze. Je odlično sladilo za vse, ki se izogibajo sladkorju oziroma uživajo nizkohidratno (low-carb) prehrano. Ima čist, naravno sladek okus ter je podobnega videza in strukture kot navadni sladkor. V naravi ga najdemo v različnih vrstah sadja, kot so hruške, grozdje, melone in lubenice, ter v fermentiranih izdelkih, kot so sojina omaka, vino in sake.

Ksilitol

Brezovo sladilo ali ksilitol je sladilo, ki vsebuje le malo kalorij – polovico manj kot trsni sladkor. Z njim lahko pečete in kuhate, saj se hitro raztopi, ter je podobnega videza in okusa kot trsni sladkor. Pridobivajo ga iz lubja breze. Tudi ksilitol ima nizek glikemični indeks, absorbira se zelo počasi.

Stevija

Stevija je sladilo brez kalorij, ki se pridobiva iz listov rastline stevia. Je veliko slajša od sladkorja in se uporablja v majhnih količinah. Zanimiva je predvsem zato, ker nima velike energijske vrednosti (skoraj nič kilokalorij) in ne povzroča zobne gnilobe. Torej se lahko z njo brez slabe vesti posladkajo tudi sladkorni bolniki, saj ne vpliva na raven sladkorja v krvi. Njen glikemični indeks je namreč nič. Uporabljate jo lahko pri pripravi najrazličnejših jedi, saj je temperaturno stabilna do 200 stopinj Celzija in zato primerna tudi za peko in kuhanje. Stevija je na voljo v obliki tabletk ali prahu, ena tabletka pa nadomesti štiri grame trsnega sladkorja.

Yacon

Sorodnik sončnice uspeva v južnoameriških Andih, kjer domačini njegove podzemne koreninske gomolje uživajo kot jabolko. Pri nas sladki gomolj srečamo v obliki tankih posušenih rezin, ki so okusen in energije poln prigrizek, kot yacon v prahu in v obliki gostega temnega sirupa. Od sladkorjev je v yaconu zastopan predvsem inulin, sestavljen sladkor, ki mu naši encimi za prebavo škroba ne pridejo do živega. Morda vas bo razveselila tudi novica o njegovi nizki energijski vrednosti – zvrhana jedilna žlica sirupa yacon vsebuje slabih petdeset kalorij.

prejšnji članek
Horoskop: On je izziv za vsako žensko!
Horoskop
Horoskop: On je izziv za vsako žensko!
naslednji članek
Zdravila iz narave
Zdravje
Zdravila iz narave