Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravila iz narave

22. 10. 2016; 04.00
Avtor: Marjana Romanović /Bodi zdrava
rman

Rman poživlja krvni obtok in celi rane. foto: Pixabay

Proti bolečem grlu, vnetju mehurja ali živca si lahko pomagate tudi z mešanicami zelišč.

MEŠANICA ZELIŠČ PRI VNETJU ČREVESNE SLUZNICE

Rman je trajnica iz družine nebinovk. Rastišče rastline so kraji zmernega podnebnega pasu od Evrope do osrednje Azije. Cveti v rdeče-rožnato-belih odtenkih. V Sloveniji so cvetovi pretežno bele barve.

Zdravilne lastnosti

Poživlja krvni obtok, celi rane, je antiseptik, izboljšuje prebavo, hitro ustavi krvavitev in zmanjša vnetje, spodbuja delovanje ledvic, čisti kri, znižuje visok krvni tlak, pomaga pri težavah z očmi, ki jih spremlja solzenje.

Uporaba

Žlico čajne mešanice iz listov mrzličnika, listov poprove mete, tavžentrože, rmanovih listov in cvetov ter plodov komarčka prelijemo z veliko skodelico vrele vode, pustimo stati deset minut in odcedimo. Čaj pijemo z medom in limonovim sokom.

Dobro je vedeti!

Med nosečnostjo in dojenjem se uporaba zdravilnega čaja iz rmana odsvetuje.

Čaj iz gornikovih listov pomaga pri vnetju ledvic in mehurja. foto: Unsplash

MEŠANICA ZELIŠČ PRI VNETJU MANDLJEV

Navadni bedrenec je trajnica, ki zraste od 30 do 70 centimetrov visoko. Rastlina cveti od junija do oktobra. Sveža zel pa se v kulinariki uporablja kot začimba za jušne zakuhe.

Zdravilne lastnosti

Bedrenec se uporablja pri bronhitisu in astmi, pri nečisti koži in vnetem grlu. Čaj uporabljamo za izpiranje pri oteklinah dlesni.

Uporaba

Zvrhano žličko čajne mešanice iz bedrenca, ozkolistnega trpotca, kamilice, timijana, ognjiča, žajblja in bezgovega cvetja prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati petnajst minut in odcedimo. Dvakrat na dan spijemo skodelico čaja po požirkih.

ČAJNA MEŠANICA PRI VNETJU MEHURJA

Gornik raste po tleh in je rahlo podoben brusnici. Vedno zeleni gornik je nizek grm z dolgimi, prožnimi, rdečerjavimi vejami. Listi so grobi, usnjati in jajčaste oblike. Rastlina raste na sončnih do senčnih tleh, bogatih s humusom.

Zdravilne lastnosti

Čaj iz gornikovih listov pomaga pri vnetju ledvic in mehurja in je del celostnega zdravljenja kroničnih ledvičnih obolenj. Pomaga pri zdravljenju ledvičnega peska in kamnov.

Uporaba

Žličko čajne mešanice iz njivske preslice, bazilike, listov breze, listov gornika, hmelja in gloga v enakih delih prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati petnajst minut in odcedimo. Tri- do štirikrat na dan spijemo skodelico čaja.

Dobro je vedeti!

Uporaba gornika se med nosečnostjo in dojenjem odsvetuje.

Brinove jagode delujejo poživljajoče. foto: Pixabay

ZELIŠČNI ČAJ IZ BRINOVIH JAGOD PRI VNETJU ŽIVCA

Grmovnica ali nizko drevo brinovih jagod lahko doseže v višino tudi do deset metrov. Navadni brin ima igličasto oblikovano liste.

Zdravilne lastnosti

Brinove jagode delujejo poživljajoče. Čaj se uporablja za razkuževanje in izpiranje sečnin pri blažjih obolenjih. Jagode pomagajo pri slabi prebavi in napenjanju. Odganjajo črevesne zajedavce, pomagajo pri revmi in spodbujajo krčenje maternice.

Uporaba

Zvrhano žličko čajne mešanice iz šentjanževke, brinovih jagod, benediktinke, koprive, bezga in bele omele prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati deset minut in odcedimo. Trikrat na dan spijemo skodelico čaja z dodatkom medu. S čajem lahko pripravimo tudi obloge za prizadeta mesta. V tem primeru mora biti čaj ohlajen.

Dobro je vedeti!

Uporaba čaja iz brinovih jagod se odsvetuje pri vnetjih ledvic, hujših obolenjih srca ali ledvic, ko je zaradi zastajanja vode v telesu priporočljiv zmanjšan vnos tekočine. Ravno tako se odsvetuje uporaba med nosečnostjo in dojenjem.

prejšnji članek
Sladkanje brez slabe vesti
Zdravje
Sladkanje brez slabe vesti
naslednji članek
Harmonija obraznih potez
Moda&Lepota
Harmonija obraznih potez