Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravilno klistiranje s kavo

29. 9. 2016; 07.48
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_11414800

foto: Dreamstime

Očiščevalni klistir s kavo je poleg uživanja zdravilnih sokov najboljši temelj zdravja in se ga lahko lotimo ob vsaki vrsti postenja, ne le, kadar zbolimo.

Zakaj klistiranje?

Takoj ko začne, denimo bolnik z rakom, izvajati kompletno terapijo, kamor spada tudi kemoterapija, imunski sistem zaradi skupnega učinka hrane, sokov in zdravilnih snovi napade in uničuje tumorsko tkivo, ob tem pa še odstranjuje nakopičene strupe iz telesnih tkiv. Takšno učinkovito čiščenje utegne preobremeniti in zastrupiti jetra, nadvse pomemben razstrupljevalni organ, ki je pri bolniku z rakom že tako ali tako poškodovan in oslabljen. Ravno to spoznanje pa je pred približno sedemdesetimi leti navedlo dr. Gersona k vključitvi kavnega klistirja v terapijo.

Zakaj klistiranje s kavo?

Prvi so ga uvedli Nemci proti koncu prve svetovne vojne, ko je primanjkovalo blažilcev bolečine, tudi morfija, kirurgi pa so s pomočjo kave lahko ostajali budni pozno v noč in operirali. Medicinske sestre, ki niso več vedele, kako bi lahko pomagale, so začele vlivati ostanke kave v posode za klistiranje. Mislile so, da če pomaga kirurgom, ki jo pijejo, bo koristila tudi vojakom. In res so se njihove bolečine ublažile. Čez čas so zdravniki s študijami potrdili, da kofein potuje po hemoroidnih venah in skozi portalno veno v jetra, razširi žolčna izvodila, tako da lahko jetra izločijo nakopičene strupe.

Bistvo klistirja je, da medtem ko pacient zadržuje kavni klistir v črevesju predpisanih 12 do 15 minut, se vsa kri v njegovem telesu štirikrat ali petkrat pretoči skozi jetra in vsakič prinese vanje strupe, ki jih je pobrala iz telesnih tkiv. Ti se potem, zaradi stimulativnega učinka kave, izločijo skozi žolčna izvodila.

Kaj potrebujemo?

Za izvajanje kavnega klistirja potrebujemo:

blago ali srednje praženo kavo iz ekološke pridelave, fino mleto,

filtrirano oziroma destilirano vodo,

pribor za klistiranje, na voljo v lekarnah.

Standardno mešanico za en klistir pripravimo iz treh zvrhanih jedilnih žlic blago ali srednje pražene, fino mlete kave in približno 950 ml filtrirane oziroma destilirane vode. Vodo zavremo, dodamo kavo, pustimo vreti 3 minute, potem zmanjšamo ogenj in pustimo, da se kava v pokriti posodi počasi kuha 15 minut. Počakamo, da se kava ohladi, nato jo precedimo skozi cedilo, prekrito s kosom tkanine. Uporabimo denimo kos čistega belega lanenega platna ali najlona. Izmerimo količino tekočine, ki nam je ostala po precejanju, in dolijemo čisto vodo, tako da spet dobimo približno 950 ml tekočine.

Najboljše je, da naenkrat skuhamo toliko kave, kolikor je potrebujemo za ves dan, namesto da bi jo kuhali na vsake štiri ure. Če pripravimo kavni koncentrat, si bomo prihranili veliko časa in truda. V lonec s prostornino najmanj 3,3 litra vlijemo 2,2 litra filtrirane ali destilirane kave, kar zadošča za pet klistirjev, nato pa nadaljujemo, kot je opisano zgoraj. Ko precedimo tekočino, vzamemo pet litrskih vrčev ali steklenic, v vsakega nalijemo enako količino koncentrata in nato dolijemo toliko vode, da dobimo v vsakem vrču 240 ml koncentrata.

Standardno mešanico za en klistir, se pravi 240 ml kavnega koncentrata in 710 ml vode, kar skupaj znese 950 ml, segrejemo na telesno temperaturo in jo nato vlijemo v klistirno vedro, pri čemer naj bo ventil cevke zaprt, da tekočina ne bi odtekla v prazno. Preden začnemo klistiranje, spustimo skozi cevko manjšo količino kave, ki bo iztisnila zrak iz nje. Ko priteče poln curek, je vse pripravljeno. Dobro je, da zlasti pred prvim, jutranjim klistirjem zaužijemo kos sadja, ki aktivira prebavila.

Dobro je vedeti!

Bolj ko smo sproščeni, prijetnejše je klistiranje. Lahko smo tudi na kavču in ležemo na veliko brisačo ali odejo, ki jo prekrijemo s plastično folijo, za primer, če se kaj polije. Potem potrebujemo le še blazino za pod glavo. Vedro namestimo tako, da je njegovo dno slabega pol metra pod telesom, lahko ga obesimo tudi na kljuko. Kava ne sme pritekati v telo prehitro ali s prevelikim pritiskom. Približno 5 centimetrov konca cevi premažemo z vazelinom, nato cev previdno potisnemo kakih 25 centimetrov v telo. Odpremo ventil s kavo. Lezimo na desni bok in pokrčimo noge, da zavzamemo položaj zarodka. Sprostimo se in globoko dihajmo. Ko priteče v telo vsa kava, jo pustimo v črevesju od 12 do 15 minut, nato črevo izpraznimo. Čas klistiranja lahko izkoristimo za poslušanje glasbe in tudi za branje.

Kako pogosto?

Tisti pacienti z rakom, ki poprej niso imeli kemoterapije in ki niso zelo oslabeli, se klistirajo v štiriurnih razmikih, ob tem pa sočasno popijejo od 12 do 13 kozarcev čistega soka, kar je nujno potrebno, saj klistir izpere iz telesa kar nekaj mineralov.

Klistiranje je sicer tudi med vsakim drugim postom s presno prehrano priporočljivo vsaj enkrat dnevno, najbolje takoj zjutraj. Po potrebi se lahko klistiramo tudi večkrat na dan. Odvisno od počutja in izločanja starih oblog.

Ko se začnemo hraniti, se prenehamo klistirati. Črevo mora preiti na normalno delovanje.

prejšnji članek
Znana slovenska pevka mislila na najhujše
Svet slavnih
Znana slovenska pevka mislila na najhujše
naslednji članek
Znan igralec je tako pomagal svojemu sinu!
Svet slavnih
Znan igralec je tako pomagal svojemu sinu!
#nasazenazenska
nasazenazenska