Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Poln želodec brez sladkarij

28. 9. 2016; 08.14
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_22450265

foto: Dreamstime

Občutke lakote in željo po sladkem preprečujejo zdrave maščobe, ki nasitijo. Z njihovo pomočjo lahko izgubimo kar do 15 kg v pičlih 3 tednih!

Vse sodobne diete slonijo na načelu, da je veliko pametneje, kot hujšati zavoljo vitkosti, skrbno izbirati grižljaje za boljše zdravje. Tako ne bo občutka lakote, še manj želje po sladkem. Slednje preprečujejo predvsem zdrave maščobe, ki dodobra nasitijo in zmanjšujejo ogroženost s sodobnimi kroničnimi boleznimi, obenem pa lahko z njihovo pomočjo izgubimo kar do 15 kilogramov v pičlih treh tednih. Nobenega shujševalnega pripomočka ali zdravila ni na svetu, ki bi imelo podoben učinek!

Ženske in želja po sladkem

Če spadate med večino predstavnic nežnejšega spola, potem si brez čokolade ali pesti bonbonov, piškota ali kosa torte ne predstavljate dneva ali vsaj tedna. Žal moramo zapisati, da človek ni biološko naravnan na uživanje sladkorja, tudi na druge predelane ogljikove hidrate ne, zato si s sladkorjem krajšamo življenjsko dobo. Več kot tri čajne žličke predelanega sladkorja dnevno sčasoma sproži v telesu vnetne procese, ki povzročijo sodobne kronične bolezni - od sladkorne do srčno-žilnih zapletov in premalo ali preveč aktivne ščitnice, da ne govorimo o tem, kako obremenjujemo našo glavno prečiščevalno napravo, jetra. Več kot polletno uživanje pretežno predelanih ogljikovih hidratov pa ima še eno, vitkemu stasu neprijazno posledico. Kalorije se ne morejo več z enako hitrostjo pretvarjati v energijo, pač pa jih, zaradi utrujenih organov, najbolj pa jeter, telo prične skladiščiti v obliki maščobnih blazinic.

Sladkorni protistrup

Seveda imajo tudi zdrave maščobe precej kalorij, vendar pa ameriški zdravnik dr. Mark Hyman, avtor diete za razsladkorjevanje, o kateri lahko veliko preberete tudi na spletu, poudarja, da v tem ni nič slabega. Prav nasprotno! Slikanje možganov je namreč pokazalo, da zdrave maščobe pomirijo ravno tisti center v možganih, ki spodbuja uživanje sladkorja in ki ga krivijo za hiperaktivnost pri otrocih in odraslih. Ne boste se zbujali zaradi želje po čokoladi, vsekakor pa boste shujšali bolj, kot bi z vsako tableto za hujšanje. Še več! Izzvenele bodo bolečine v sklepih, visok krvni tlak in šibka koncentracija.

Kako je treba jesti?


Hyman svetuje, da je treba biti s takšnim režimom prehranjevanja dosleden tri tedne, potem pa se dobro osredotočiti na jedilnik, ki se ga lahko držite vse življenje. Ostati je treba pri rdeči niti diete, to je pri eni do dveh porcijah zdravih maščob pri vsakem obroku, istočasno pa je pomembno, da je na vsakem krožniku porcija pustih beljakovin, od purana do jajc. Zelenjave brez škroba pa lahko pojeste, kolikor je vaš želodec prenese. Da bo prehod na dneve brez sladkorja še lažji, se prve tri tedne izogibajte tudi zdravim, nepredelanim ogljikovim hidratom. Dovoljenega je le nekaj sadja ali denimo sem in tja kakšen sladki krompir.

Pripada vam čajna žlička masla dnevno, nikar pa ne uživajte drugih mlečnih izdelkov, saj je v njih precej mlečnega sladkorja. Boste zmogli? Seveda boste in lažje bo, bolj ko se boste ob dieti počutili mlade! Izbira maščob, ki dodobra nasitijo, je zares velika: od oliv do mandljevega masla, avokada, kokosovega in olivnega olja. Da ne govorimo o veliki izbiri oreščkov in semen.

Napotki za shujševalne dni in za potem

Preprost jedilnik, ki ga predstavljamo, naj traja 21 dni. Ponovimo še enkrat, uživajte čim več zdravih maščob, vključno s semeni in oreščki, sem pa štejemo še mastne ribe in maslo prosto pašnih krav. Merica maščob pomeni eno veliko žlico ali denimo 120 gramov mastne ribe. Dodajte puste beljakovine in veliko skledo pisane solate ali prekuhane zelenjave. Po 21 dneh malce eksperimentirajte in jejte predvsem tisto, kar vam tekne. A naj bodo jedi čim bolj zdrave, z dovolj beljakovinami. Začnite denimo tako, da v vsakdan dodate skodelico ogljikovih hidratov brez glutena, denimo kosmiče, rjavi riž in fižol. Dobro opazujte svoje telo, kako priboljške prenese in ali ste zares siti. Sčasoma zaužijte tudi kakšen košček kruha in vsa zdrava živila, ki vas ohranjajo pri dobri volji. Po novem to, če verjamete ali ne, ne bo več sladkor!

Popijte veliko vode, sem in tja tudi kavo in pravi čaj, ki ju osladite z rastlinskim »mlekom«, denimo z mandljevim. Izogibajte se nadvse kaloričnemu alkoholu, pač pa ste lahko zelo razsipni z vsemi vrstami začimb in s shujševalnim sokom limone.

prejšnji članek
Vika Potočnik nekoč županja, danes pred oltarjem
Svet slavnih
Vika Potočnik nekoč županja, danes pred oltarjem
naslednji članek
Previdno, če je to astrološko znamenje vaš partner!
Horoskop
Previdno, če je to astrološko znamenje vaš partner!