mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj vse vpliva na dober spanec?

28. 8. 2016; 08.00
Avtor: N.N.
Kaj vse vpliva na dober spanec?
Če nas zjutraj, ko vstanemo, vse boli, po nekaj urah pa bolečine popustijo, je zanje najverjetneje kriva postelja.

Pri težavah s spanjem

Če nas zjutraj, ko vstanemo, vse boli, po nekaj urah pa bolečine popustijo, je zanje najverjetneje kriva postelja. Takoj ko staro, neudobno žimnico zamenjamo z novo, se ponoči manjkrat zbudimo in tudi spimo dlje. Ker so tudi z raziskavami potrdili, da slab spanec pogosteje povzroči neprimerno ležišče kot pa kakšna zdravstvena težava, se moramo težave lotiti v pravilnem vrstnem redu. Preverimo torej, ali smo se pri opremljanju spalnice dovolj potrudili. 

Kako izbiramo posteljo?


Zelo pomembno je, da izberete pravilno dolžino in širino ter ustrezno vrsto ogrodja. Postelja naj bo čim širša, čeprav spite sami, če pa spite s partnerjem, vas bodo na široki postelji njegovi gibi med spanjem veliko manj motili. Poleg tega mora biti postelja najmanj 10 do 15 centimetrov daljša od najvišje osebe, ki bo spala na njej; ponoči se namreč zaradi sprostitve hrbteničnih vretenc naša višina poveča do 2,5 centimetra. Če ste zelo visoki, si dajte posteljo narediti po meri. Posteljno ogrodje pa je odvisno od tega, kako trdno posteljo želite. V glavnem lahko izbirate med zofami in vzmetmi, pa vse do trdih, ravnih kovinskih ali lesenih letvic. Ne pozabite pa, da je za dober spanec veliko bolj kot posteljni okvir pomembna dobra žimnica. 

Zakaj potrebujem novo žimnico?
Polnilo se v večini žimnic po desetih letih uporabe spremeni do 75 odstotkov. K temu veliko prispevamo sami z znojenjem, saj vsako noč izločimo do 25 ml tekočine, vsako leto pa z luščenjem izgubimo približno pol kilograma kože in lahko si mislite, da je med spanjem veliko prodre v žimnico. Zaradi vsega naštetega bi morali vsakih deset let zamenjati žimnico, na kateri spimo. 

Vrste žimnic


Za tiste, ki imajo težave s hrbtenico: izberite si ortopedsko žimnico. Če niste prepričani, katera bi bila za vas najprimernejša, se raje posvetujte z zdravnikom.
Za starejše ljudi ali invalidne osebe: pazite na višino postelje ter kako boste legali nanjo in vstajali z nje. Vredno bi bilo razmisliti o pregibni postelji, če morate spati tako, da imate hrbet privzdignjen.
Za tiste z alergijami in astmo: v večini žimnic se zlahka zaredijo pršice, zato izberite tako, ki jo boste brez težav obrnili in očistili. Pozanimajte se, iz katerih materialov je narejena, saj ste morda alergični na katerega od njih. 

O posebnih ležiščih
Vodne postelje samodejno zagotavljajo pravilno oporo in enakomerno razporedijo težo in pritisk. So higienične in protialergijske, z vinilno žimnico, napolnjeno z vodo, ter s stranicami iz lesa ali mehke pene.
Futoni so tradicionalna japonska ležišča, navadno narejena iz plasti bombažnega polnila. Takšna trda ležišča, ki so brez vzmetnic, se prilagodijo telesu. Moramo pa jih redno prezračevati in stresati, da  ostanejo mehka.
Viseče mreže so prenosne, higienične in idealne za vroče podnebje, saj omogočajo kroženje zraka okrog telesa. Pravijo tudi, da so za spanec najboljše: če se prebudite, se lahko takoj spet nežno zazibljete v spanec. 

Preverite žimnico!


Običajno so boljše tiste žimnice, ki so sestavljene iz čim več vzmeti. Ob nakupu lahko preverite, ali vam žimnica zagotavlja primerno oporo. Ulezite se na hrbet in poskusite z ravno dlanjo zdrseti pod križ. Če je žimnica premehka, boste to težko dosegli, če pa je pretrda, boste roko zlahka premaknili pod križ, saj boste imeli občutek, da je med žimnico in hrbtenico luknja. Žimnica vam bo dajala idealno oporo takrat, ko boste dlan na tesno stisnili med žimnico in križ; na taki žimnici bo hrbtenica lahko počivala v naravni obliki črke S. 

Pomen dobrega vzglavja
Blazine zagotavljajo zelo različno oporo, odvisno od tega, v kakšnem položaju najraje spite. V glavnem velja, da če spite na hrbtu ali boku, imate lahko širšo blazino, kot če spite na trebuhu. Blazine iz perja se sicer bolje prilagodijo obliki glave, vendar so zelo drage in lahko povzročijo alergijske reakcije, tudi astmo in rinitis. Danes zato tudi zdravniki že bolj priporočajo kakovostne blazine iz umetnih vlaken ali pene, ki so obenem zelo praktične, saj jih lahko operete kar v pralnem stroju. 

Ni dovolj, da je posteljnina lepa


Potem ko ste izbrali posteljo, žimnico in blazino, morate izbrati še primerno posteljnino, ki ne bo vplivala le na vaše udobje, ampak tudi na vašo telesno temperaturo. Na zahodu so zelo priljubljene prešite odeje, ki pa niso primerne za dojenčke, mlajše od enega leta. Ti morajo biti pokriti z bombažnimi rjuhami in volneno odejo. Tudi mnogi odrasli imajo raje klasične rjuhe in odeje, saj zlahka dodajajo ali odvzemajo plasti, s katerimi so pokriti. Tako kot pri posteljah, žimnicah in blazinah so tudi pri posteljnini najbolj zaželeni in zdravi naravni materiali: bombaž, volna in druga naravna polnila. 

Vaša druga koža
Ni pomembno, ali spite v pižami ali spalni srajci, temveč to, ali tkanina omogoča prehajanje toplote in vlage med vašim telesom, oblačilom in odejo. Da bi vam bilo čim udobneje, imejte ponoči na sebi ohlapno pižamo, izdelano iz naravnih materialov, na primer bombaža, volne ali svile, medtem ko čipkaste in nabrane spalne srajčke raje prihranite za posebne priložnosti. 

Ali ste vedeli?
Človekova telesna temperatura se spreminja skladno z biološko uro in je najvišja zgodaj zvečer, preden se začnemo pripravljati na spanje, najnižja pa je okrog 4. ure zjutraj. Idealno bi bilo torej, da bi tudi temperatura v spalnici sledila temu ciklu, tako da bi pozimi zvečer izključili ogrevanje ter ga spet vključili zjutraj, poleti pa bi morali proti večeru vključiti hlajenje in ga pustiti vso noč, zjutraj pa bi ga morali izključiti.­ Znanstveniki priporočajo, naj bo v spalnici le približno 16 stopinj. V prostoru, v katerem je več kot 24 stopinj, boste spali zelo nemirno. Pediatri svetujejo, naj dojenčki spijo pri 18 stopinjah Celzija.

prejšnji članek
3 minute za razvajanje
Zdravje
3 minute za razvajanje
naslednji članek
Zapeljivo pod obleko
Moda&Lepota
Zapeljivo pod obleko