Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hitreje site in manj sladkosnede s špinačo

28. 8. 2016; 05.00
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_55131614

foto: Dreamstime

Vitka linija je le nekaj špinačnih listov stran, če gre verjeti zadnjim izsledkom švedskih strokovnjakov. Tilakoidi iz špinače namreč prispevajo k sitosti.

Česa še niste vedeli o špinači?

Nova raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v strokovni publikaciji Journal of the American College of Nutrition, je pokazala, da koncentrirani ekstrakt špinače, ki vsebuje veliko tilakoidov, zmanjša občutek lakote, podaljša občutek sitosti ter zmanjša željo po slanih prigrizkih in sladkarijah. Raziskovalci so povedali, da bodo ti izsledki še zlasti uporabni za ljudi z visokim krvnim tlakom in čezmerno telesno težo. Kako pa je mogoče, da tilakoidi tako zelo shujševalno vplivajo na telo?

Kaj sploh so tilakoidi?

Špinača je že dolgo poznana kot ena najbolj zdravilnih zeli, ki jo je priporočljivo vključiti v svoj jedilnik, saj je bogata z vitamini, minerali in antioksidanti. Še več, tilakoidna membrana v špinači pospeši izgubljanje odvečne telesne teže kar za 43 odstotkov in zmanjša željo po hrani za 95 odstotkov. Membrana namreč upočasni prebavo in daje prebavnemu hormonu dovolj časa, da možganom pošlje signal o sitosti. Študija je pokazala, da tilakoidi, ki jih sprošča zelena membrana, spodbujajo proizvodnjo hormonov sitosti in tako zavirajo lakoto. S tem pa lahko bolje nadzorujemo svoj apetit, vzdržujemo bolj zdrave prehranjevalne navade in izgubimo odvečne kilograme. »Naše analize kažejo, da pitje soka s tilakoidi pred zajtrkom zmanjšuje močno željo po hrani in daje večji občutek sitosti skozi ves dan,« je pojasnila profesorica Charlotte Erlanson-Albertsson, ki je sodelovala v raziskavi.

Koliko ekstrakta naj vzamem?

Ekstrakt špinače lahko kupite pri slovenskih dobaviteljih, na spletu. Ena žlica povsem zadostuje, da jo vmešate v hranilni, vendar shujševalni napitek, ki ga pripravite za zajtrk po sledečem receptu: V električnem mešalniku zmešajte pol skodelice zamrznjenih borovnic, četrt skodelice ovsenih kosmičev, pol skodelice grškega jogurta, pol skodelice mleka, pol skodelice ledu, žlico lanenih semen, žlico lanenega ali kokosovega olja ter žlico špinačnega ekstrakta. Po želji zasladite z umetnim sladilom.


Zatem pa si privoščite hranljivo kosilo in večerjo. Prigrizkom se odpovejte, kar ne bo težko, saj je napitek tako hranljiv, da lakote zagotovo ne boste občutili. 

prejšnji članek
Zakaj in o čem ljudje najpogosteje lažemo?
Zdravje
Zakaj in o čem ljudje najpogosteje lažemo?
naslednji članek
Konec je zmeraj težak
Zdravje
Konec je zmeraj težak